1. Cég
  2. Hírek
  3. Le Mans-i centenárium
Gyors linkek

A Toyota a karbonsemlegességet és a motorsport örökséget állítja középpontba a Le Mans-i centenáriumon

2023. június 7.

A Toyota az e héten megrendezésre kerülő Le Mans 24 órás futamon bemutatja a motorsport világában kifejlesztett hidrogén hajtású technológiát. A Le Mans rajongók a különböző kiállításokon többet is megtudhatnak a Toyota többutas megközelítéséről a karbonsemlegesség felé, de most először lesz látható együtt a Toyota mind az öt Le Mans 24 órás győztes versenyautója is.

A Toyota többutas megközelítése a karbonsemlegesség terén akár 300.000 motorsport rajongóhoz is eljuthat a Le Mans 24 óráson június 10-11-én a legendás franciaországi futam 100. évfordulója alkalmából rendezett nyilvános bemutatókon és kiállításokon keresztül. A Toyota többféle technológiát fejleszt, hogy támogassa ügyfeleit a zéró károsanyag-kibocsátás felé vezető sajátos úton. Példa erre az ORC ROOKIE GR Corolla H2 Concept járműben már bevezetett hidrogén belsőégésű technológia, amely június 10-én 12:20-kor teljesíti a Circuit de la Sarthe a 16,626 kilométeres bemutatókörét, hogy megmutassa a hidrogénben rejlő lehetőségeket a karbonsemleges jövő felé vezető úton.
A Toyota a Rookie Racing csapatán keresztül az ORC ROOKIE GR Corolla H2 Concept járművel részt vesz a japán Super Taikyu hosszútávú bajnokságban, hogy egyre jobb motorsportban tervezett autókat készítsen. A jármű gáz-halmazállapotú hidrogénnel működik, amely egy belső égésű motort táplál, így a hagyományos versenyautókhoz hasonlóan izgalmas dallamokkal szolgál és érzelmeket ébreszt, csaknem teljesen kipufogógáz-kibocsátás nélkül.
A Toyota emellett Június 7. és 11. között kiállításokat tart a pályán a motorsport rajongók számára, hogy bemutassa a karbonsemleges társadalom jövőbeli megvalósításának különböző útjait, és visszatekintsen a Le Mans 24 órás verseny első évszázadára, amely során a Toyota a motorsporton keresztül finomította technológiáit.

A Japán Nemzeti Turisztikai Szervezettel és a Mazda Motor Corporationnel közösen a Toyota tematikus kiállítást tart a japán turizmus népszerűsítésére, és bemutatja technológiai fejlesztési erőfeszítéseit a karbonsemleges társadalom megvalósítása érdekében Japánban.

Emellett a TOYOTA GAZOO Racing 2018 és 2022 között aratott Le Mans győzelmeket elérő öt öntöltő hibrid elektromos meghajtású versenyautója lesz látható a Le Mans 24 órás Múzeumban az Automobile Club de l'Ouest (ACO) által szervezett centenáriumi ünnepség keretében. A három TS050 HYBRID és két GR010 HYBRID versenyautó eredeti állapotában megmaradt a verseny végén, és korábban soha nem jelentek meg együtt.

Ezenkívül a 2018-as és 2022-es győztes autókat két korábbi Le Man -győztes, Alex Wurz és Kazuki Nakajima vezeti majd más történelmi versenygépek társaságában a centenáriumi felvonuláson a Circuit de la Sarthe aszfaltcsíkján június 10-én, a verseny kezdete előtt.

Élőben lesz követhető a verseny a pilóták fedélzeti kameráin keresztül

Annak érdekében, hogy a rajongók még jobban élvezhessék a Le Mans 24 órás versenyt, a TOYOTA GAZOO Racing külön aloldalt indított hivatalos honlapján, a www.toyotagazooracing.com címen. A csapat két GR010 HYBRID autójának fedélzeti kameráinak élő videóját a futam ideje alatt a weboldalon keresztül közvetítik, valamint az autókat ábrázoló új látványelemeket és a csapat öt Le Mans győztes autójának emlékképét is bemutatták.