1. A Toyota felfedezése
 2. TOYOTA GAZOO Racing
 3. World Rally Championship
Gyors linkek

Nagy teljesítményre törekszünk a WRC-ben

Miután 2021-ben és 2022-ben is elhódította az egyéni és gyártói világbajnoki címeket, a szenzációs, hibrid hajtású GR Yaris Rally1 továbbra is élen jár a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team azon törekvésében, hogy tovább feszegesse a határokat a világ legkeményebb rally szakaszain.

Egyre jobb autók készítése

„Nemcsak az a kihívás, hogy győztes autót készítsenek magunknak, hanem az is, hogy győztes autót készítsünk ügyfeleink számára. Megkértem Norihiko Katsutát, hogy vállalja ezt a kihívást jövőre a Japán Rally Bajnokságban. Hasonlóan a tavalyihoz, amikor először versenyeztünk a Japán Rally Bajnokságban a GR Yaris rallyautóval, eleinte lehetnek kisebb problémáink, de tovább fogjuk finomítani a járművet, hogy bajnokesélyes autót faragjunk belőle.” - Akio Toyoda

GR YARIS RALLY1

A 2022-re bevezetett új Rally1 szabályokhoz a csapat kifejlesztette a GR YARIS Rally1 HYBRID modellt, amely a Yaris WRC 1,6 literes turbófeltöltős motorját 3,9 kWh-s akkumulátorral és egy elektromos motor-generátor egységgel (MGU) kombinálja, hogy több mint 500 lóerős teljesítményt biztosítson a versenyzők számára. Az autó bizonyította versenyképességét azzal, hogy 13 fordulóból hetet megnyert, amelyek közül hat Rovanperä nevéhez fűződött, így bebiztosítva, hogy 22 évesen a valaha volt legfiatalabb WRC bajnok legyen. A csapat emellett megvédte gyártói címét, ezzel történelmi tettet végrehajtva, miközben a WRC generációk óta a legnagyobb technikai forradalmát élte át.

 

 • Motor

  GI4A (soros 4 hengeres turbó, közvetlen befecskendezés) plusz hibrid hajtómű
 • Maximális teljesítmény

  Több mint 500 LE
 • Végsebesség

  Végsebesség: 201 km/h (áttételtől függően)
 • Méretek és tömeg

  Hossz: 4225 mm (aerodinamikai elemekkel együtt)

  Szélesség: 1875 mm

  Magasság: állítható

  Nyomtáv: állítható

  Tengelytáv: 2630 mm

  Minimális tömeg: 1260 kg

Minden út jobbra vezet

Aszfalt


Fordulatos kanyarok, könyörtelen szakaszok és tartós, kemény gumik. Az ültetett felfüggesztés elengedhetetlen a nagy sebességű versenyeken, mint például az Észt Rally.


Murva

Ugratós szakaszok, sziklás pályák és többféle gumikeverék. A megemelt, murvára beállított felfüggesztés döntő fontosságú olyan meleg időjárási körülmények során, mint amilyenek a Görög és a Mexikó Rally során tapasztalhatók.
Fagyott utak, hókupacok és szöges gumik. A laza felületre beállított felfüggesztés elengedhetetlen a nulla foknál hidegebb körülmények között zajló fordulókhoz, mint például a Svéd Rally.

GR Yaris. Végtelen izgalmak.

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team szakértőivel közösen kifejlesztett GR Yaris csúcsot jelentő motorsport-technológiát és know-how-t visz az utakra. Az erőteljes, 1,6 literes, 3 hengeres turbómotorral, a fejlett GR-FOUR 4WD rendszerrel és a könnyű 3 ajtós karosszériával felszerelt GR Yaris a WRC világából született meg, hogy végtelen élményt nyújtson Önnek, vezessen bárhova is az útja.

„Két éve egy dolgot kértem Jari-Mattitól: egy családias hangulatú, profi csapat létrehozását. A minap először tölthettem időt a csapattal. Ezalatt az idő alatt igazán úgy éreztem, hogy a csapat, beleértve magamat is, egy igazi család. Bármiről is beszéltünk, mindig az autók voltak a középpontban. Úgy érzem, mi vagyunk a legautószeretőbb család a világon, amilyet sehol máshol nem lehet találni.” - Akio Toyoda

 

 

 

 

 

 

 

Ismerje meg a csapatot

Led by Jari-Matti Latvala, the most experienced driver in WRC history, the TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team fields a four-crew line-up in its 2023 campaign, as it set its sights on a third successive WRC triple crown following a successful debut season in 2022 for its GR YARIS Rally1 HYBRID.

 • Akio Toyoda

  A csapat alapítója / a Toyota Motor Corporation elnöke

 • Jari-Matti Latvala

  Csapatvezető

 • Pilóta: Kalle Rovanperä

  Ország: Finnország

  Eredmények: WRC 2 Pro bajnok (2019), WRC 5. helyezés (2020), WRC 4. helyezés (2021), WRC bajnoki cím, hat győzelemmel (2022)
 • Navigátor: Jonne Halttunen

  Ország:
  Finnország

  Eredmények:
  WRC 2 Pro bajnok (2019), WRC 5. helyezés (2020), WRC 4. helyezés (2021), WRC bajnoki cím, hat fordulógyőzelemmel (2022)
 • Pilóta: Elfyn Evans

  Ország: Egyesült Királyság

  Eredmények:
  Első WRC győzelem Nagy-Britanniában (2017), WRC 2. helyezés, két fordulógyőzelemmel (2020, 2021)
 • Navigátor: Scott Martin

  Ország: Egyesült Királyság

  Eredmények:
  Az első WRC-dobogó Finnországban (2016), WRC 2. helyezés, két fordulógyőzelemmel (2020, 2021)
 • Pilóta: Sébastien Ogier

  Ország: Franciaország

  Eredmények:
  Hat egymást követő WRC bajnoki cím (2013-18), hetedik WRC bajnoki cím (2020), nyolcadik WRC bajnoki cím (2021)

   

 • Navigátor: Vincent Landais

  Ország: Franciaország

  Eredmények:
  WRC 2 bajnok, két fordulógyőzelemmel (2019), WRC 11. helyezés, legjobb fordulóeredmény 4. hely (2022)
 • Pilóta: Takamoto Katsuta

  Ország:
  Japán

  Eredmények:
  WRC 7. helyezés, egy dobogós fordulóeredménnyel (2021), WRC 5. helyezés, két dobogós fordulóeredménnyel (2022)
 • Navigátor: Aaron Johnston

  Ország:
  Írország

  Eredmények:
  első versenyek a World Rally Car sorozatban (2021), WRC 5. helyezés, két dobogós fordulóeredménnyel (2022)

A szezonról, röviden

A TOYOTA GAZOO Racing legfrissebb hírei a WRC minden fordulójáról. A TOYOTA GAZOO Racing legfrissebb hírei a WRC minden fordulójáról.