1. Cég
  2. Hírek
  3. Az új Toyota GR Yaris limitált szériákat kap
Gyors linkek
2024 január 29.

Az új Toyota GR Yaris világbajnok WRC pilótákkal közösen fejlesztett limitált szériákat kap

A sportautóikon Toyota GR Yaris sokak örömére néhány hete leleplezett új generációja két limitált szériás, különleges kivitelt kap, amelyeket a két WRC bajnok, Sébastien Ogier és Kalle Rovanperä közreműködésével alkottak meg. Magyarországra mindkét kivitelből egyetlen példány érkezik, így érdemes résen lenni.
A TOYOTA GAZOO Racing (TGR) a múlt hétvégén megrendezésre került Montce Carlo Rallyn (amelyen egyébiránt a versenyistálló dupla dobogós eredménnyel végzett), a a 2024-es FIA Rally Világbajnokság (WRC) első fordulóján tartotta a GR Yaris RZ „High performance・Sébastien Ogier Edition” (Ogier Edition) és a GR Yaris RZ „High performance・Kalle Rovanperä Edition” (Rovanperä Edition) világpremierjét. Mindkét limitált széria a továbbfejlesztett GR Yarison alapul. A két modell értékesítése Japánban idén tavasszal indul a GR Garage országos helyszínein keresztül, sorsolásos rendszerben. A példányszám a tervek szerint egyenként 100 darabra lesz korlátozva.
Az újdonságok – amelyek koncepció változatait még tavaly mutatták be a 2023-as Tokiói Autószalonon – a GR Yarisra épülő különleges kiadások, amelyek fejlesztését a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team (TGR-WRT) tagjai, az összesen nyolcszoros világbajnok*1 Sébastien Ogier, és a 2022-ben és 2023-ban győztes Kalle Rovanperä segítették. A két autót Akio Toyoda elnök, azaz Morizo azon vágya alapján dolgozták ki, hogy „kifejezze tiszteletét és háláját a versenyzőknek, akik versenyeken csiszolják és fejlesztik autóikat, az összes csapattagnak, akik ilyen lehetőségeket biztosítanak számunkra, valamint a versenyszervezőknek és minden más érintettnek, nem utolsó sorban a rajongóknak". Amellett, hogy a két versenyzőtől érkező visszajelzések beépültek a belső és külső változtatásokba és a 4WD vezérlésébe, a TGR-WRT-hez kapcsolódó különleges élményprogramokat terveznek a különkiadás vásárlói számára, abban a reményben, hogy ők is részt vesznek a WRC izgalmaiban.

Az autók

Kizárólag a különleges kiadásokhoz új 4WD üzemmódokat fejlesztettek ki, amelyek a széria GR Yaris „GRAVEL” és „TRACK” üzemmódjait váltják fel. Az egyes speciális kiadásokhoz tartozó új üzemmódok az alábbiakban kerülnek ismertetésre.

Ogier Edition

MORIZO mód A kiváló tapadás és kanyarképességek elérése érdekében a hajtás teljesen megoszlik az elsó és a hátsó kerekek között, és csak fékezéskor nyúl bele ebbe a rendszer, ha szükséges. Ogiernek tetszett ez a beállitás, amely Toyoda elnök, azaz Morizo vezetési stilusát tükrözi, igy ez lett az egyik speciális üzemmód.
SEB. mód Az elsó kerekek kanyarképességeinek biztositäsa és a hátsó kerekek hajtoerejének felhasználásával tortén6 jármúkezelés lehetové tétele érdekében: hajtóer6 eloszlása a hátsó kerekekre helyezi a hangsúlyt. Ez nemcsak a jármúvel való egység érzetét biztositja, hanem azáltal, hogy lehetóvé teszi a jármü pontosabb irányitásat nagy sebességnél, hozzájárul a gyorsabb versenyid6khöz is.
NORMAL mód Ez az üzemmod megegyezik a GR Yaris RZ „High performance" felszereltségi szintjenek „,NORMAL" üzemmódjával.

Rovanperä Edition

DONUT mód A driftelésben is jelesked6 Rovanpera számára az elsó és a hátsó kerekek közötti eróeloszlás úgy van meghatározva, hogy a driftelés Során biztositható legyen a kontroll.
KALLE mód  Ez az üzemmód egy CV-csuklóval ellátott hátsó differenciálmü használ, igy lehetóve teszi a jármü hátuljának agresszív kilengését kanyarba való belépéskor, és a jármű elejének kihúzását 3 gázpedál használatával kanyarbol való kilépéskor, ami hozzájárul a gyorsabb versenyidokhöz.
NORMAL mód Ez az üzemmod megegyezik a GR Yaris RZ „High performance" felszereltségi szintjének „,NORMAL" üzemmódjával.
Az Ogier Edition esetében egy újonnan kifejlesztett (CFRP) könnyűszerkezetes hátsó szárnyat, a Rovanperä Edition esetében pedig ugyanazt a (állítható, CFRP) hátsó szárnyat alkalmazták, mint a GRMN Yaris esetében, javítja az aerodinamikai jellemzőket. Az Ogier Edition egy új, „matt lopakodó szürke” nevet viselő színben kerül forgalomba. A Rovanperä Edition háromtónusú fényezéssel rendelkezik, amelyet a Rovanperä által versenyzéskor használt sisak tervezője ihletett. Az autó kizárólag festve van, fóliát vagy más színes matricákat nem használtak hozzá. A WRC-győzelemre emlékeztető matricák a bal és jobb első sárvédőre vannak felragasztva, a WRC-versenyzői cím elnyerésének emlékére. A kormánykerék öltéseinek színe megegyezik az egyes versenyzők hazája nemzeti zászlójának színeivel (Franciaország Ogier esetében; Finnország Rovanperä esetében). Emellett a TGR WRC győzelmére emlékeztető exkluzív emléktábla van felszerelve a műszerfalon, az utasülés előtt. A GR Yaris RZ (hatfokozatú kézi sebességváltó) alapjaira épülő limitált modellek az RZ „High performance” felszereltségi szint*3 opcióin felül a következő extrákat kapták meg.