1. Cég
  2. Hírek
  3. Fukusimában a Toyota segítségével megkezdik a hidrogén társadalmi felhasználását a jövő városainak fejlesztése érdekében
Gyors linkek
2022. augusztus 5.

Fukusimában a Toyota segítségével megkezdik a hidrogén társadalmi felhasználását a jövő városainak fejlesztése érdekében

Fukusima prefektúra és a Toyota hidrogénre, mint új energiaforrásra helyezi a hangsúlyt. 2021 júniusa óta tárgyalnak a projekt konkrét kezdeményezéseiről különböző partnerekkel, hogy olyan megvalósítási modellt hozzanak létre, amely a Japánra jellemző, 300.000 körüli lakosságszámú városok hidrogénhasználatára összpontosít, mielőtt a modellt országszerte hasonló méretű városokra alkalmaznák.

A két fél elkötelezte magát a hidrogént használó modell teljes körű megvalósítása mellett, azzal a céllal, hogy a jövő új városait fejlesszék, amelyek a Fukusimában termelt hidrogént és a Fukusimában kifejlesztett hidrogénnel kapcsolatos technológiákat egyaránt hasznosítják. A projekt az alapvető városi infrastruktúra részét képező szupermarketeknek és kisboltoknak való kiszállításokra, valamint katasztrófa idején az evakuálási területekre összpontosít. A karbonsemlegesség 2050-re történő elérése érdekében további erőfeszítésekre van szükség a következő generációra átörökíthető fenntartható társadalom megteremtése érdekében. A hidrogénre összpontosító megvalósítási modell révén Fukusima prefektúra, a Toyota és partnereik megerősítik közös meggyőződésüket és bővítik együttműködési körüket. Folyamatosan azon fognak dolgozni, hogy megvalósítsák a világ egyik első hidrogéntársadalmát, és 2050-re elérjék a karbonsemlegességet.

A könnyű hidrogén üzemanyagcellás elektromos haszongépjárművek bevezetése és az üzemirányításba integrált energiagazdálkodási rendszerek létrehozása

A Commercial Japan Partnership Technologies (CJPT) vállalattal együttműködve a szállítmányozók és logisztikai vállalkozások, az infrastruktúra-szolgáltatók, valamint az autógyártók együttműködnek a könnyű üzemanyagcellás elektromos haszongépjárművek bevezetésében Iwaki és Koriyama városokban, és olyan energiagazdálkodási rendszereket hoznak létre, amelyekbe integrálva van a flottakezelés. Pontosabban, mivel 2023 januárjától a kisboltok és szupermarketek megkezdik az üzemanyagcellás könnyű haszongépjárművek bevezetését, egy olyan energiagazdálkodási rendszert fognak kiépíteni, amely összekapcsolja az egyes vállalatok flottakezelési rendszerét, a járművek utazási információit és a hidrogénállomásokkal kapcsolatos információkat. Ez a rendszer optimális elhelyezést és működési feltételeket biztosít a hidrogénállomások számára, elkerüli a forgalmi torlódásokat a közelükben, és minimalizálja a hidrogénállomások látogatása által okozott jármű- és rakományleállást. Körülbelül 60 könnyű üzemanyagcellás elektromos haszongépjárművet állítanak forgalomba Iwaki és Koriyama városaiban, és a tervek szerint később nehéz üzemanyagcellás elektromos haszongépjárműveket is használatba vesznek majd.

A hidrogén üzemanyagcellás elektromos járművek népszerűsítése különféle felhasználási célokra

2022 júniusa óta népszerűsítik az elektromos berendezésekkel, például hűtőszekrényekkel és fagyasztókkal felszerelt mobil kiskereskedelmi járművek használatát Namie és Futaba városokban, kihasználva az FCEV-k energiatermelési képességeit. Továbbra is mérlegelni fogjuk azon FCEV-k megalkotását, amelyek hasznosak lehetnek a helyi közösségek lakóinak mindennapi életében. A villamos energia felhasználásával új értéket előállító járművek bevezetésével, valamint azok tiszta és csendes használati környezetével ez a projekt számos előnnyel jár, beleértve a városok kényelmesebbé tételét – különösen az elöregedő népesség vagy az elnéptelenedés miatt szenvedők esetében –, és segít előmozdítani Fukusima prefektúra vonzerejét.

Az üzemek és raktárak karbonmentesítése megújuló energia és hidrogén felhasználásával

Az üzemek és üzletek szén-dioxid-mentesítése érdekében a projekt célja a megújuló energia felhasználásának növelése és a hidrogént hasznosító modellek kialakítása. Pontosabban, a projekt a Denso Fukushima erőműveit használja fel a hidrogéntechnológiák megvalósításának bemutatására. Elkezdik kialakítani a helyben termelt hidrogén helyi fogyasztásának modelljét, új elektrolizáló berendezések kifejlesztésével, amelyek tiszta hidrogént állítanak elő, és elégetik az üzemek gázkemencéiben. A széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében a helyhez kötött üzemanyagcellás generátorok irodai telepítése mellett megkezdik annak a modellnek a megvalósítását is, amelynek köszönhetően katasztrófa idején áramforrásként használhatók ezek a rendszerek, valamint megvizsgálják az üzemanyagcellás generátorok bolti telepítésének lehetőségét is.

A Toyota célja, hogy ezekkel az erőfeszítésekkel egy olyan hidrogénhasznosítási modellt építsen fel, amely különböző iparágakban és régiókban is megvalósítható, ezért a mintaprojekt részleteit folyamatosan publikálva majd annak érdekében, hogy minél többen csatlakozzanak a programhoz.