1. Cég
  2. Hírek
  3. A Toyota Yaris a világ kedvenc kisautója
Gyors linkek

A Toyota Yaris a világ kedvenc kisautója


2023. február 6.


A Focus2 (Opens in new window)Move összeállításából (Opens in new window) kiderül, a Toyota Yaris 2022-ben a felért a csúcsra, és a világ legnépszerűbb kisautója lett: a 2021-ben ’Év Autója’ díjjal is elismert, környezetbarát öntöltő hibrid elektromos meghajtással is elérhető japán slágermodellből világszerte nem kevesebb, mint 462.199 darab talált gazdára a tavalyi évben.

Európában és így Magyarországon nem ismeretlen a Toyota Yaris sikere, a közutak mellett a Rally Világbajnokság mezőnyét is évek óta uraló és sorozatos világbajnoki címeket szerző japán kisautó azonban tavaly világszinten is a csúcsra ért: nem volt nála nagyobb darabszámban értékesített kisautó a világon, legközelebbi versenytársához képest több, mint 50%-al több talált belőre gazdára 2022-ben.
A 2022-ben sorozatban harmadszor a világ legnagyobb autógyártójának, és egyben a világ legnépszerűbb autómárkájának bizonyuló Toyota így nem csupán a világ legnépszerűbb autójának egyben a világ legnépszerűbb alsó-középkategóriás modelljének (Corolla), a világ legkedveltebb SUV-jának (RAV4) és a világ kedvenc felső-középkategóriás autójának (Camry) címét, hanem a világ kedvenc kisautójának címét is elhozta a Yaris révén a tavalyi évben.

A 2021-ben ’Év Autója’ díjjal is elismert Yaris népszerűségéhez kétségkívül hozzájárul az is, hogy környezetbarát öntöltő hibrid elektromos meghajtása mellett az autózás szerelmeseit egyöntetűen meghódító négykerékmeghajtású sport kivitel is készület belőle GR Yaris néven, a Rally Világbajnokságban szerzett tapasztalatokra alapozva. Természetesen nem az utóbbi kivitel pörgette fel az értékesítési számokat, az sokkal inkább az 1.5 literes benzines és az 1.5 literes öntöltő hibrid elektromos meghajtású változatoknak köszönhető.

Az immáron a Rally Világbajnokságban is hibrid elektromos erőforrással sikert sikerre halmozó Yarishoz kötődő sportos szellemiség ugyanakkor visszaköszön a GR Sport kivitel népszerűségében, amely nem sportváltozat, ám áthangolt felfüggesztést és fokozott karosszéria-merevséget kapott a jobb reakciókészség és kényelem, valamint a még vonzóbb vezetési élmény érdekében, a sportos hangulatot pedig tovább fokozzák az egyedi, a TOYOTA GAZOO Racinggel való rokonságot idéző karosszéria és beltéri elemek.

Magyarországon is az élen

A Yaris a tavaly nem csak világszinten, hanem Magyarországon is a legnépszerűbb autómárkának bizonyuló Toyota második legnagyobb darabszámban értékesített modellje volt: mintegy 2100 darab talált belőle gazdára idehaza, ez a márka hazai eladásainak 14%-át jelenti. Ezzel a Yaris toronymagasan a legnépszerűbb kisautónak bizonyult Magyarországon, a teljes piacon 26,5%-os, a kivonásokkal tisztított piacon pedig 32,1%-os szegmensrészesedéssel. Érdekességként érdemes még megemlíteni, hogy a Yaris testvérmodelljéből, a kisméretű SUV szegmensbe tavaly berobbanó Yaris Cross-ból 1785 darabot értékesítettek hazánkban 2022-ben, a két modell így együtt a márka magyarországi eladásainak 25,7%-át, azaz egynegyedét jegyezte.