1. Cég
  2. Hírek
  3. A Toyota Yaris a világ kedvenc kisautója
Gyors linkek

A Toyota Yaris a világ kedvenc kisautója


2023. február 6.


A Focus2Opens in new windowMove összeállításábólOpens in new window kiderül, a Toyota Yaris 2022-ben a felért a csúcsra, és a világ legnépszerűbb kisautója lett: a 2021-ben ’Év Autója’ díjjal is elismert, környezetbarát öntöltő hibrid elektromos meghajtással is elérhető japán slágermodellből világszerte nem kevesebb, mint 462.199 darab talált gazdára a tavalyi évben.

A 2021-ben ’Év Autója’ díjjal is elismert Yaris népszerűségéhez kétségkívül hozzájárul az is, hogy környezetbarát öntöltő hibrid elektromos meghajtása mellett az autózás szerelmeseit egyöntetűen meghódító négykerékmeghajtású sport kivitel is készület belőle GR Yaris néven, a Rally Világbajnokságban szerzett tapasztalatokra alapozva. Természetesen nem az utóbbi kivitel pörgette fel az értékesítési számokat, az sokkal inkább az 1.5 literes benzines és az 1.5 literes öntöltő hibrid elektromos meghajtású változatoknak köszönhető.

Az immáron a Rally Világbajnokságban is hibrid elektromos erőforrással sikert sikerre halmozó Yarishoz kötődő sportos szellemiség ugyanakkor visszaköszön a GR Sport kivitel népszerűségében, amely nem sportváltozat, ám áthangolt felfüggesztést és fokozott karosszéria-merevséget kapott a jobb reakciókészség és kényelem, valamint a még vonzóbb vezetési élmény érdekében, a sportos hangulatot pedig tovább fokozzák az egyedi, a TOYOTA GAZOO Racinggel való rokonságot idéző karosszéria és beltéri elemek.

Magyarországon is az élen

A Yaris a tavaly nem csak világszinten, hanem Magyarországon is a legnépszerűbb autómárkának bizonyuló Toyota második legnagyobb darabszámban értékesített modellje volt: mintegy 2100 darab talált belőle gazdára idehaza, ez a márka hazai eladásainak 14%-át jelenti. Ezzel a Yaris toronymagasan a legnépszerűbb kisautónak bizonyult Magyarországon, a teljes piacon 26,5%-os, a kivonásokkal tisztított piacon pedig 32,1%-os szegmensrészesedéssel. Érdekességként érdemes még megemlíteni, hogy a Yaris testvérmodelljéből, a kisméretű SUV szegmensbe tavaly berobbanó Yaris Cross-ból 1785 darabot értékesítettek hazánkban 2022-ben, a két modell így együtt a márka magyarországi eladásainak 25,7%-át, azaz egynegyedét jegyezte.