1. Cég
  2. Hírek
  3. A vadonatúj Prius lett az Észak-Amerikai Év Autója
Gyors linkek
2024 január 29.

A vadonatúj Prius lett az Észak-Amerikai Év Autója

Az évről évre kiosztásra kerülő, az autóiparban nagy elismerésnek örvendő Év Autója díj az észak-amerikai régióban a Toyota Prius és Prius Prime képében talált nyertesre, ezzel is megerősítve a kiemelkedő piacvezető szerepét a világ legzöldebb autógyártójának. A döntésért az Egyesült Államok- és Kanada-beli autóipari újságírókból álló független zsűrije felelős, kik a szoros versenyben a Toyota Prius és Prius Primeot hozták ki a megmérettetés győzteséül. A díj kritériumai között szerepel többek között az innováció, a kezelhetőség és a biztonság, mint pontozandó tényező, melyekre a Toyota minden modelljénél nagy hangsúlyt fektet, így tökéletesítve a lehető legmagasabb felhasználói elégedettséget és vezetési élményt. A vadonatúj Toyota Prius Európában kizárólag a világ legfejlettebb harmadik generációs plug-in hibrid elektromos hajtásával elérhető.
Bemutatása és az azt követő bevezetése óta a vadonatúj Toyota Prius/Prius Prime az egész autóipartól nagy dicséretet és elismerést kapott. A hibrid forradalom több, mint 25 évvel ezelőtti elindításáért felelős modell elnyerte az autóipar egyik legáhítottabb díját, a 2024-es Észak-Amerikai Év Autója címet.
A 2024 North American Car, Truck and Utility Vehicle of the Year™ (NACTOY) díjazottjait a Pontiacban található M1 Concourse-ban jelentették be a Detroiti Autókereskedők Szövetsége (DADA) és az Automotive Press Association (APA) által közösen rendezett január 4-i sajtótájékoztatón. A NACTOY-díjakról az Egyesült Államok és Kanada autóipari újságíróiból álló nagy, független zsűri szavaz.
Az eseményt megelőzően a Toyota Prius/Prius Prime az Év Autója kategóriában a Honda Accord és a Hyundai Ioniq 6 mellett döntős volt. Scott Neiheisel, a cincinnati értékesítési régió általános igazgatója és Roseanne Larsen, a cincinnati általános igazgatóhelyettes a Toyota nevében átvette az ikonikus NACTOY-trófeát.
A Toyota Motor North America (TMNA) Planóban található központjában gyorsan elterjedt a hír a rangos díjról, mivel a Prius már másodszor nyerte el az Észak-Amerikai Év Autója címet. Még 2004-ben a második generációs Prius lett az Év Autója a NACTOY szerint.
„Nagyon örülünk, hogy a NACTOY zsűritagjai egyetértenek abban, hogy a teljesen új Prius és a Prius Prime kivételes járművek. A szexi stílus és az iparágban vezető hatékonyság egyedülálló kombinációja a Priust egy sajátos ligába emeli.” Mondta Mike Tripp, a Toyota Marketing csoport alelnöke. „Közel 25 év elteltével a Prius továbbra is nyomot hagy a világban, és nagyszerű lehetőséget kínál a vásárlóknak a széndioxid-kibocsátás csökkentésére.”
A bírálati folyamat során a Prius/Prius Prime számos újságíró-zsűritag csodálatát kivívta. A gyakori dicséretek a megjelenés és az üzemanyag-fogyasztás körül forogtak.
„A Toyota Prius és a Prius Prime nem csak szépen megformált vonalaival, hanem a hagyományos belsőégésű és az elektromos hajtáslánc ötvözésével az autózás jövőjét képviseli” – mondta Matt DeLorenzo veterán újságíró. „Különösen figyelemre méltó a plug-in változat, amely több mint 40 mérföldes tisztán elektromos hatótávolságot kínál, lehetővé téve a legtöbb tulajdonos számára, hogy kihagyja a rendszeres benzinkútlátogatásokat.”
A NACTOY Év Autója díj egyike a Prius/Prius Prime által az elmúlt hónapokban kiérdemelt 17 iparági díjnak.

A North American Car, Truck and Utility Vehicle of the Year™

A díjak célja, hogy elismerjék az év legkiemelkedőbb új járműveit. Ezek a járművek olyan tényezők alapján, mint az innováció, a formatervezés, a biztonság, a kezelhetőség, a vezetői elégedettség, a felhasználói élmény és az érték, mércét jelentenek saját szegmensükben. A szervezet három díjat oszt ki. Ezek a következők: „Az észak-amerikai év autója™”, „Az észak-amerikai év teherautója™” és „Az észak-amerikai év haszonjárműve™”. A díjak egyedülállóak, mert nem egyetlen kiadvány, weboldal, rádió- vagy televízióállomás, hanem az Egyesült Államok és Kanada autóipari újságíróiból álló független zsűri ítéli oda őket.

A Toyotáról

A Toyota több mint 65 éve része Észak-Amerika kulturális szövetének, és elkötelezett a fenntartható, új generációs mobilitás előmozdítása mellett a Toyota és Lexus márkákon, valamint több mint 1800 márkakereskedésén keresztül.
A Toyota közvetlenül több mint 63.000 embert foglalkoztat Észak-Amerikában, akik 13 gyártóüzemükben közel 45 millió személygépkocsi és teherautó tervezésében és összeszerelésében működtek közre. 2025-re a Toyota 14. üzemében, Észak-Karolinában megkezdődik az elektrifikált járművekhez szükséges autóakkumulátorok gyártása. Minden más autógyártónál több elektrifikált modelljük van forgalomban, és a Toyota jelenleg 26 elektrifikált opciót kínál.