1. Cég
  2. Hírek
  3. Safari Rally
Gyors linkek

A hétvégi kenyai diadal után ismét a TOYOTA GAZOO Racing áll az élen a gyártók versenyében a Rally Világbajnokságban

2024 április 2.


A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team sorozatban negyedik alkalommal nyerte meg a legendás Safari Rallyt. Ezúttal Kalle Rovanperä diadalmaskodott Takamoto Katsuta előtt, ezzel a Toyota számára kettős győzelmet aratva a híresen kemény afrikai versenyen. Ennek eredményeképp a Toyota átvette a vezetést a gyártók versenyében a 2024-es Rally Világbajnokság harmadik futama után.
A Toyota csapata folytatta veretlenségi sorozatát az FIA Rally Világbajnokság legnehezebb fordulóján. Mióta 2021-ben visszatért a naptárba a Safari Rally, minden alkalommal a Toyota végzett az élen, így immár 12-re növelte a korábban is ikonikus fordulóban elért győzelmeinek számát. Az eredmény ismét bizonyítja a GR YARIS Rally1 HYBRID erejét és megbízhatóságát, amely erre az eseményre frissített felfüggesztési csomagot, valamint jellegzetes snorkel rendszert kapott – utóbbi a múltbeli Safari Rallykon szereplő autók egyik ikonikus eleme volt, és idén ismét engedélyezték. Rovanperä és navigátora, Jonne Halttunen a 2022-es siker után másodszor nyerte meg a versenyt. Győzelmüket a rally első teljes napján, pénteken nyújtott fenomenális teljesítményükre alapozták, ahol mind a hat szakaszon a leggyorsabbak voltak, és így közel egy perces előnyre tettek szert. Ez lehetővé tette Rovanperä számára, hogy a leghosszabb és legnehezebb szombati napon óvatos lehessen, ahol szükséges – ugyanakkor így is közel 25 másodperces előnnyel nyerte meg a rally leghosszabb szakaszát, mivel a legtöbb versenytársa bajba került. Két perc fölötti előnyével Rovanperä az utolsó nap hat szakaszának és 74,38 versenykilométerének nagy részében a biztonságra törekedett, és végül 1 perc 37,8 másodperces előnnyel győzött. Katsuta négy kenyai indulásból a harmadik dobogós eredményét érte el, megismételve a 2021-es második helyezését. Ő és navigátora, Aaron Johnston egy jól kiszámolt rallyn vannak túl, a szombati két szakaszgyőzelem pedig segített nekik leküzdeni egy dupla defektet, ami több mint egy percet jelentett számukra. Elfyn Evans és Scott Martin navigátor gondoskodott arról, hogy mindhárom Toyota az első négyben végezzen. A második helyig jutottak, mielőtt háromszor is defektet kaptak a szombati durva és sziklás szakaszokon. A dobogós helyek így elérhetetlenek maradtak számukra, de mindent megtettek azért, hogy a lehető legtöbb pontot szerezzék vasárnap, ahol a harmadik leggyorsabbak voltak a nap folyamán, a Power Stage-en pedig az ötödikek lettek. A TGR-WRT a kettős győzelemmel maximális pontszámmal zárta a fordulót a gyártói bajnokságban, plusz további 11 bónuszpontot szerzett vasárnap, és négy pont előnnyel vezet a bajnokságban. Evans összesen 16 pontot szerzett a hétvégén, amivel továbbra is második a pilóták tabelláján, hat pontra az élen állóktól.

Akio Toyoda (a TGR-WRT elnöke)

A csapat minden tagjának gratulálunk az első győzelemhez ebben a szezonban, és ahhoz, hogy sorozatban negyedik évben sikerült megnyerni a Safari Rallyt! Kalle, Jonne, gratulálok az újabb kenyai győzelemhez a két évvel korábbi után, és köszönöm az okos versenyzést és azt, hogy gond nélkül végigmentetek ezeken a rázós utakon. Takamoto és Aaron, gratulálunk, hogy két év után szintén visszatértek a dobogóra Kenyában! Nagyszerű volt, hogy az összes szakaszt teljesítettétek. A Kenyát megelőző tesztet Portugáliában teljesítettük, és akkor erősen esett az eső. A csapat arról számolt be nekem, hogy „szerencsére” heves esőzés volt, és sok alkatrész elromlott. Az előző évektől eltérően a fordulót az esős évszakban rendezték meg, és a mérnökök és a szerelők egészen a rally kezdetéig folytatták a fejlesztéseket, beleértve az eső elleni intézkedéseket is. Amikor meghallottam a „szerencsére” szót, eszembe jutottak a GR Yaris mérnökeinek szavai. Mindig azt mondják nekem, mint a Toyota mesterpilótája: „Köszönjük, hogy elrontottad az autót, mert így még erősebb lesz!”. Így ezúttal a csapat nevében szeretném megköszönni a portugáliai esőt, amiért erősebbé tette a GR Yaris Rally 1-t, és elhozta nekünk az első idei győzelmet. És természetesen szeretnék köszönetet mondani a csapat minden tagjának, akik az utolsó pillanatig javítgatták az autót. Ugyanaz a verseny eltérő évszakokban és időjárási körülmények között teljesen más lehet, és mivel ilyen utakon és ilyen körülmények között versenyzünk, az autók erősebbek lesznek, és az egyre jobb autónk még tovább fejlődik. Úgy gondolom, hogy a rally egy ilyen sport. A következő versenyek kéthetes időközönként lesznek. Remélem, hogy a csapatban mindenki vigyázni fog az egészségére, és továbbra is egyre jobb autókat fogunk készíteni.”

Jari-Matti Latvala (csapatfőnök)

Nagyon boldogok vagyunk, hogy ismét megnyertük a Safari Rallyt, és ilyen lehengerlő stílusban szereztük meg a szezon első győzelmét itt, Kenyában. Kalle az elejétől fogva nagyon okosan uralta a versenyt. Az egész hétvégén nem volt semmi gondja, köszönhetően a csapatnak, amely ilyen jó autót biztosított, és annak is, ahogyan vezetni tudott, előre látva azt, hogy mikor kell megnyomni, és mikor kell kímélni az autót. Annak is nagyon örülünk, hogy Taka a dobogó második fokára állhatott fel. Úgy tűnik, hogy ezt a rallyt nagyon szereti, és a svédországi csalódás után ez egy igazán jó eredmény neki és a csapatnak. A szerencse nem volt Elfyn oldalán, de nagyon keményen és jól küzdött, hogy minél több pontot szerezzen a bajnokságban. Egyelőre élvezzük ezt a pillanatot, majd a következő, horvátországi kihívásra készülünk.”

Kalle Rovanperä (69-es versenyautó pilótája)

Különleges, hogy másodszor is megnyerhettem a Safarit. Ez a verseny nagyon kemény, és egyben legendás a Toyota számára: mindig is jók voltunk itt, és ezt a rekordot most is folytatjuk. Ahogy Afrikában mondják, az elöl haladó autó mindig egy Toyota. Nagy köszönet a csapatnak, mert mindenki nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy az autó ilyen jól működjön. Szerintem jó munkát végeztünk, ennél jobb Safarit nem lehet csinálni, mint amit mi csináltunk, problémamentesen és okosan vezetve. A mai nap nehéz volt, kétszer kellett végigcsinálni a versenynaptár legdurvább szakaszát, miközben hatalmas előnyöd van, és mindent megpróbálsz elkerülni – ez bizony nem könnyű. Csak a tervhez kellett tartanunk magunkat, és ez bejött.”

Elfyn Evans (33-as versenyautó pilótája)

Nem volt könnyű hétvége számunkra. Legalább a végére tudtunk érni, ami pozitívum, de többet akartunk ettől a hétvégétől. Ma jó tempót mentünk, de volt néhány apró probléma, így nem szereztünk annyi pontot, amennyit szerettünk volna. Az első kör nem volt könnyű: a nyitó szakasz rendkívül durva volt, és ott valószínűleg túlságosan visszafogottak voltunk a többiekhez képest. A Power Stage-en megpróbáltuk, de már az első felében nagyon nehéz volt.”

Takamoto Katsuta (18-as versenyautó pilótája)

Nagyon jó érzés megszerezni a második helyet és újra a dobogóra állni Kenyában. Ez egy kemény rally volt, mint mindig, ezért hatalmas köszönetet kell mondanunk a csapatnak, mert nagyon jól felkészültek, és az autó nagyon jól működött. Tegnap elkövettem néhány hibát, és defektet kaptunk, de mindig bízhattam az autóban. Amikor nyomni kellett, akkor tudtunk nyomni, és az idők jók voltak. A megbízhatóság a Toyota erőssége, és nagyon büszke vagyok, hogy ezt az autót vezethetem.”

Végeredmény, Kenya, Safari Rally

1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 3 ó 36 p 04,0 mp

2. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1 p 37,8 mp

3. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2 p 25,1 mp

4. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +4 p 20,2 mp

5. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +10 p ,17,5 mp

6. Gus Greensmith/Jonas Andersson (Škoda Fabia RS Rally2) +18 p 05,4 mp

7. Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +19 p 28,5 mp

8. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +21 p 02,0 mp

9. Jourdan Serderidis/Fréderic Miclotte (Ford Puma Rally1 HYBRID) +26 p 13,3 mp

10. Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia RS Rally2) +26 p 34,4 mp

(Vasárnap 15:30-kor érvényes eredmények, a legfrissebb eredményekért látogasson el a www.wrc.com oldalra)

2024 FIA Rally Világbajnokság, pilóták rangsora a 3. forduló után:

1. Thierry Neuville 67 pont

2. Elfyn Evans 61 (Toyota Gazoo Racing)

3. Adrien Fourmaux 46

4. Ott Tänak 33

5. Kalle Rovanperä 31 (Toyota Gazoo Racing)

6. Takamoto Katsuta 30 (Toyota Gazoo Racing)

7. Sébastien Ogier 24 (Toyota Gazoo Racing)

8. Esapekka Lappi 23

9. Oliver Solberg 12

10. Andreas Mikkelsen 6

2024 FIA Rally Világbajnokság, gyártók rangsora a 3. forduló után:

1. TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team 131 pont

2. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 127

3. M-Sport Ford World Rally Team 72

Mi következik?

A Horvát Rallyt (április 18-21.) az ország fővárosa, Zágráb körüli kihívást jelentő aszfaltutakon rendezik meg. A gyors és technikásabb szakaszok keveréke mellett az etapokon állandók a felület- és tapadásváltozások.