1. Cég
  2. Hírek
  3. Felkerült az ’Év Autója’ 2023 szűkített listájára a vadonatúj Toyota bZ4X
Gyors linkek

Felkerült az ’Év Autója’ 2023 szűkített listájára a vadonatúj Toyota bZ4X


2022. november 28.


A két évvel ezelőtt, 2021-ben a Yaris városi kisautóval ’Év Autója’ díjat szerző Toyota képviselte idén magát az ’Év Autója’ díjra esélyes 27 modell közül a legtöbb, nem kevesebb mint 4 modellel (sőt, ami azt illeti, a japán autógyártó prémium márkája, a Lexus is ott volt a listán a vadonatúj akkumulátoros elektromos RZ nagyméretű SUV-val): a Toyota Aygo X, a Toyota Corolla Cross, a Toyota bZ4X és a Toyota GR86 egyaránt megkapta az esélyt arra, hogy bekerüljön a szűkített listára, ami végül a vállalat első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett autójának, a bZ4X-nek sikerült.

Talán erre mondják azt, hogy a Toyota idén lapot húzott 19-re, és bejött neki: az ugyan sejthető volt, hogy a részben vagy teljesen elektromos autók dömpigje által fémjelzett 2022-ben nem egy rétegmodell, a vérbeli benzines sportautó, a GR86 lesz az amit a zsűri a 2023-as ’Év Autója’ szűkített listájára beszavaz, a másik három Toyota és az egy Lexus modell azonban meglehetősen erős versenyzőnek bizonyult.

Talán erre mondják azt, hogy a Toyota idén lapot húzott 19-re, és bejött neki: az ugyan sejthető volt, hogy a részben vagy teljesen elektromos autók dömpigje által fémjelzett 2022-ben nem egy rétegmodell, a vérbeli benzines sportautó, a GR86 lesz az amit a zsűri a 2023-as ’Év Autója’ szűkített listájára beszavaz, a másik három Toyota és az egy Lexus modell azonban meglehetősen erős versenyzőnek bizonyult.

Ez utóbbi szempontot figyelembe véve kifejezetten erős versenyző lehetett volna a Toyota első mini crossovere, a vadonatúj Aygo X, a belépőmodellnek szánt, bemutatása után nem sokkal igazi slágermodellé váló japán miniautó ugyanakkor csak benzines meghajtással érhető el – így vélhetően a zsűri úgy ítélte meg, vannak olyan modellek, amelyek jobban megfelelnek az ’elektrifikált idők szelének’.

A két nagyágyú így a Toyota kínálatában az ’Év Autója’ 2023 díj tekintetében – és igazából piaci szempontból is – a Corolla Cross közepes és a bZ4X nagyméretű SUV volt. A Corolla Cross személyében a hosszú évek óta a világ legnépszerűbb autójának bizonyuló (és minden idők legnagyobb darabszámban értékesített) modellje, a Corolla kapott történetében először SUV kivitelt (eddig ’csupán’ ötajtós, szedán és kombi változatban volt elérhető), és mindjárt meg is kapta a világ legfejlettebb, ötödik generációs öntöltő hibrid elektromos meghajtását – elsőként a világon.

A Toyota kínálatában ötödik akkumulátoros elektromos modellként (a Proace City Electric, Proace City Verso Electric, a Proace Electric és a Proace Verso Electric után) megjelenő nagyméretű SUV bZ4X a vállalat vadonatúj, dedikáltan az akkumulátoros elektromos autók számára fejlesztett e-TNGA platformjára épülő bZ sorozat első tagja, amely új etalont jelenthet az elektromos SUV-ok kategóriájában.

A Corolla Cross és a bZ4X egyaránt mostanában érkezik meg a hazai márkakereskedésekbe, a zsűritagoknak azonban már korábban módjuk nyílt vezetni mindkettőt, és a két modell kétségkívül feladta nekik a leckét. Annak ismeretében ugyanakkor, hogy a szűkített listára bekerülő hét modellből mindössze kettő hibrid elektromos, öt pedig akkumulátoros elektromos (tisztán belsőégésű modell nem jutott be), könnyen érthető, hogy a két leendő sikermodell közül miért a bZ4X lett az, amely végül esélyes lehet a 2023-as ’Év Autója’ címre, arra pedig, hogy két évvel a Yaris diadala után megismétli-e a bravúrt a Toyota, 2023. január 13.-án, a Brüsszeli Autókiállítás első napján derül fény.
A vadonatúj Toyota bZ4X egyébiránt 204 lóerős első és 218 lóerős összkerékhajtásos kivitelben is elérhető (az utóbbi változat a SUV kategóriában kimagasló terepképességeket – például nem mindennapi gázlómélységet – ígér). Előbbi 7,5 másodperces 0-100 km/h-s gyorsulást és 513 kilométeres hatótávot ígér, utóbbi 6,9 másodperces gyorsulást, és valamivel alacsonyabb, 415 kilométeres hatótávot kínál. A Toyota vállalása, hogy 1 millió kilométer megtétele vagy tíz év használat után sem csökken az akkumulátor kapacitása 90% alá, mindkét kivitel esetében érvényes.