A Toyota új WRC csapata

Monte Carlo Rally 2020

2020-01-23

A Toyota versenyistállója, a TOYOTA GAZOO Racing a 2018-as kontruktőri és 2019-es egyéni WRC világbajnoki cím után új pilótákkal vág neki a Rally Világbajnokság 2020-as idényének. A Toyota Yaris WRC volánja mögött idén a hatszoros világajnok Sébastien Ogier, Elfyn Evans és Kalle Rovanperä bizonyíthat, elsőként a 2020 FIA World Rally Világbajnokság első fordulójában, a sportág egyik legikonikusabb és legnehezebb versenyén, a most hétvégén, január 23-26. között megrendezett Monte-Carlo Rallyn.

Ogier egy olyan rallyn kezdi meg menetelését a hetedik világbajnoki cím felé, amit szülővárosa, Gap körül rendeznek, és amit az utóbbi hat évben kivétel nélkül megnyert. Csapattársa, a kipróbált rallyversenyző, Evans szintén erősen szeretné kezdeni ezt a karrierjében izgalmas, új fejezetet nyitó idényt, míg a fiatal tehetség, Kalle Rovanperä itt mutatkozik be a rallysport legmagasabb osztályában.

Az először 1911-ben megrendezett Monte-Carlo Rally a legrégebbi esemény a versenynaptárban, és kifejezetten hírhedt futamnak számít a változékony időjárási viszonyok miatt. Itt minden előfordulhat a száraz aszfalttól a havas-jeges útburkolatig, néha egy szakaszon belül is. Mindez kulcsfontosságú tényezővé teszi a megfelelő abroncsok kiválasztását. A rally során a pilóták a jegesedést figyelő csapattársak figyelmeztetési alapján igyekeznek alkalmazkodni az útviszonyokhoz.

A bemelegítésre szerda délután kerül sor a Gapba telepített szervizpark közelében, mielőtt a híres monacói kikötőből csütörtökön elrajtol a rally mezőnye. Ezután két éjszakai szakasz következik, amelyek visszaviszik a mezőnyt Gapba. E két szakaszból az elsőn, a Malija-Puimichel szakaszon utoljára 1994-ben versenyeztek. Pénteken egy három szakaszból álló ismételt hurok következik, benne az új Saint-Clément – Freissinières teszttel Gaptól északkeletre. Szombaton két jól ismert szakaszt teljesítenek oda-vissza a versenyzők, mielőtt elindulnának visszafelé, Monacóba az utolsó napra. Vasárnap kétszer haladnak majd végig a legendás Col de Turin-i szakszon, ezt pedig a gyorsasági szakasz követi La Cabanette és Col de Braus között.

2020 Monte Carlo Rally
Tommi Mäkinen (csapatfőnök):

„Az idény eleji Monte-Carlo Rally mindig izgalmas verseny, idén ráadásul különösen érdekesnek ígérkezik, mivel sok pilóta új autóval kezd, és nálunk is teljesen új pilóták állnak rajthoz. Ezen a rallyn csapatként még nem sikerült győznünk, de minden egyes alkalommal dobogós helyen végeztünk. Sébastien mérlege fantasztikus ezen a rallyn, sok különböző autóval győzött már itt, ezért biztos vagyok abban, hogy most is versenyben lesz a győzelemért, bár egyelőre csak ismerkedik az autóval.

Úgy gondolom, hasonló a helyzet Elfynnel kapcsolatban is, aki szintén bizonyította már gyorsaságát ezen a rallyn. Ezzel szemben Kallén egyáltalán nem lesz nyomás, mert ez egy igazán nehéz rally a bemutatkozásra, ahol sokat számít a tapasztalat. Bízom benne, hogy csapatként jó eredményt érünk majd el, amivel elindulhatunk az idei világbajnoki cím felé.”

Sébastien Ogier (a 17. rajtszámú autó pilótája):

„Nagyon várom már, hogy rajthoz állhassak első rallymon a Toyota Yaris WRC autóval. Minden autónak mások a jellemzői, bizonyos távot meg kell tenni ahhoz, hogy ezeket megismerjük, de a tesztek alapján ígéretes lesz a verseny. Idén a hetedik világbajnoki címért küzdünk, és úgy hiszem, erre jó esélyünk van ezzel az autóval. A Monte-Carlo Rally különösen fontos számomra.

Emlékszem, hogy a 1990-es évek végén sokszor kijöttem ide, Tommi gyakran győzött, ő volt az első rallyversenyző ideálom. Nekem és Juliennek is nagyon jó az itteni mérlegünk, ezért minden évben egyre nagyobb rajtunk a nyomás, hogy ismét győzzünk. Mindig nagy kihívás ez, de határozottan élvezem.”

2020 Monte Carlo Rally
Elfyn Evans (a 33. rajtszámú autó pilótája):

„Örömmel készülök a Monte-Carlo Rallyra, ami az első versenyem lesz a Toyotával. Ez az első alkalom a WRC pályafutásom során, hogy új csapatban kezdek, de mindenki nagyon barátságosan fogadott, jól érzem magam az autóban is, szóval lelkesen várom az idényt. Először a Monte előtti tesztelésen vezettem a Yaris WRC-t decemberben, és elég gyorsan ráhangolódtam, szert tettem némi önbizalomra. Ezen a versenyen a legnagyobb kihívást mindig a változó útviszonyok jelentik. A beállítások elvégzésekor kell a tapasztalat, nekünk pedig van pár jó elképzelésünk.”

Kalle Rovanperä (a 69. rajtszámú autó pilótája):

„A Monte-Carlo Rally különleges verseny a számomra. Nagy előrelépést jelent az R5-öshöz képest, mert itt sokkal nagyobb a teljesítmény és a leszorító erő. A tesztek során viszonylag könnyen vezethetőnek éreztem a Yaris WRC-t, ugyanakkor sokat kell még tanulnom ahhoz, hogy valóban megszokjam az autót. Ehhez kell még néhány futam. Már az idény legelejétől kezdve másképp kell gondolkodnom, mint eddig, de remélem, lesz türelmem.

A Monte-Carlo Rally nem a legideálisabb verseny arra, hogy új csapattal és új autóval kezdjünk. Az időjárás folyamatosan változik, nem lehet mindig a legjobb abroncsot kiválasztani az útviszonyokhoz. Hatalmas a kihívás, de remélem, sikerül jól szerepelni.”

2020 Monte Carlo Rally
Statisztika (Monte-Carlo Rally):
Év Sébastien Ogier Elfyn Evans Kalle Rovanperä
2019 1 DNF 18
2018 1 6 11
2017 1 6 -
2016 1 8 -
2015 1 7 -
2014 1 6 -
*Kalle Rovanperä csak R5-ben indult 2020 előtt
Mi történt tavaly?

Ott Tänak a verseny elején az élen haladt a Toyotával, végül egy kerékcserét követően hatalmas hajrával megszerezte a harmadik helyet. Jari-Matti Latvala ötödik lett, míg Kris Meeke volt a hatodik, és megnyerte a gyorsasági szakaszt is első rallyján ezzel a csapattal. Ez volt az egyike a Toyota Yaris WRC által a 16 szakaszon elért kilenc szakaszgyőzelemnek.