Indulóban egy jobb jövő felé

A Mirai

Világunk számos kihívással néz szembe, a klímaváltozástól és a levegő minőségétől kezdve az energiahatékonyságig és az energiabiztonságig. A Mirai modellel elindulunk egy jobb jövő felé, hogy biztosan olyan holnapot élvezhessünk, ahol az emberek törődnek a környezettel.

/


A környezeti terhelés csökkentése

Sokféle, kiemelkedő környezeti teljesítményt produkáló hajtáslánc és energiaforrás létezik. Mindazonáltal egy jármű átfogó környezetvédelmi teljesítményének értékelésekor figyelembe kell venni annak teljes életciklusát, vagyis a tervezéstől kezdve a gyártáson és használaton át egészen az újrahasznosításig.

Az átfogó környezeti hatás felmérése érdekében részletes életciklus-felmérések készültek az ISO 14040/44 szabványnak megfelelően, amit a TÜV Rheinland független szakértői tanúsítottak.

A következő lépés azoknak a folyamatoknak a kidolgozása, melyek révén megvalósul a jármű teljes életciklusára vonatkozó ökológiai optimalizáció. A Toyota igyekszik minden modelljét úgy megalkotni, hogy azok sokkal jobb környezetvédelmi teljesítményt nyújtsanak elődjükhöz képest.

/

A Mirai egy lépéssel tovább megy ezen etika jegyében. A hidrogén előállításának módjától függően összességében 40-70 százalékkal csökkenthető a CO2- kibocsátás egy hagyományos benzinmotoros járműhöz képest. Ha a jövőben a hidrogént egyre növekvő mértékben megújuló energia felhasználásával állítják majd elő, az autóhasználathoz kapcsolódó CO2-kibocsátás lassan nullára csökken, s az autó kipufogójából kizárólag víz távozik.

Mirai életciklus felmérés jelentés


Letöltés >

/
Gyártás


A Mirait egy fenntartható üzemben gyártjuk, melynek célja, hogy teljes mértékben hasznosítsa a természeti erőforrásokat, miközben harmóniában működik a természeti környezettel. Ezt három módon éri el:

  • Hatékony energiatermelés: az üzem hulladékhőjének hasznosítása, illetve a megújuló energia (például a napenergia) hasznosítása
  • Az energiapazarlás megszüntetése: alacsony CO2-kibocsátású gyártástechnológiák kifejlesztése és bevezetése, valamint a mindennapos Kaizen-tevékenység
  • A közösség bevonása és az ökoszisztéma megóvása: fák ültetése a gyártólétesítmények környezetében
/
Fenntartható hidrogénalapú társadalom A hidrogén többféle elsődleges energiával állítható elő; az előállítás módja függ az adott országtól. Emellett a hidrogén a megújuló energia elterjedésében is vezető szerepet játszhat. A nap- és szélenergia szakaszosan rendelkezésre álló források, melyekből instabil módon termelhető energia, így megfelelő energiatárolási rendszerekre is szükség van. Az ilyen, szakaszosan elérhető megújuló energiák tárolásának egyik módja a hidrogénné történő átalakítás, ami egy olyan módszer, ami a nagyobb energiasűrűségnek köszönhetően az akkumulátoroknál jobban alkalmas a nagy léptékű energiatárolásra.

A jövő társadalmának megújuló energiát kell használnia, és a hatékony energiaellátás érdekében a villamos hálózatot okosan integrálnia kell a hidrogénhálózattal. A jövő hidrogén-felhasználó, fenntartható energián alapuló társadalmainak megvalósításához teljes mértékben ki kell aknáznunk a megújuló energiát, miközben a elektromos- és hidrogénhálózatokat hatékony, egységes rendszerbe integráljuk.
/
Technológiára épülő jövő Az erőforrás-hatékonyság fontos szerepet játszik a Toyotánál. A Mirai esetében az újrahasznosíthatósági arány meghaladja a 95 százalékot. Mivel a Mirai üzemanyagcelláiban platinát alkalmazunk, a Toyota létrehozta a világ első üzemanyagcella-begyűjtési és -újrahasznosítási hálózatát.

Európában a Toyota azt az ambiciózus célt tűzte ki, hogy ezen ipari akkumulátorokat 100 százalékban begyűjti. 2010-ben a Toyotának sikerült létrehoznia a világ első ’akkumulátorból-akkumulátort’ újrahasznosítási rendszerét Japánban. Emellett a vállalat 2013-tól már helyhez kötött energiatárolásra hasznosítja újra az akkumulátorokat. Felismerve, hogy nyersanyagtartalékaink végesek, a Toyota folyamatosan halad az erőforrás-hatékony gazdaság megvalósítása felé.