1. Aftersales
 2. WWF
Gyors linkek

WWF – TOYOTA PALÁNTÁK KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM

A TOYOTA TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSÁNAK EGYIK FÓKUSZPONTJÁBAN A KÖRNYEZETVÉDELEM ÁLL

A Toyota Motor Hungary és a Toyota Fund for Europe támogatásának köszönhetően a WWF Magyarország áprilistól környezeti nevelési programot indított általános iskolás számára, Palánták néven.

A Toyota társadalmi felelősségvállalásának egyik fókuszpontjában a környezetvédelem áll. Az erre a területre szánt erőforrások hatékony és szakszerű felhasználásának érdekében a Toyota egyes országokban működő vezérképviseletei évek óta együttműködnek a WWF-fel a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetével.

A Toyota Motor Hungary Kft. (TMH) és a WWF Hungary közös tevékenysége Magyarországon már sokéves múltra tekint vissza. A Toyota Fund for Europe pályázati lehetőségének kihasználásával, valamint a TMH anyagi támogatásával 2013-ban sikerült elindítani a „Palánták környezeti nevelési programot”, mely 2014-ben további elemekkel kiegészülve folytatódik.

 • A Toyota Motor Hungary és a Toyota Fund for Europe támogatásának köszönhetően a WWF Magyarország áprilistól környezeti nevelési programot indított általános iskolás számára, Palánták néven. A program során a gyerekek a fenntarthatóság témakörét ismerhetik meg három interaktív tanóra keretében.
 • A program arra próbál választ adni, hogy városi környezetben hogyan tudunk fenntárhatóan éli, természeti érékinkre vigyázni. Áprilistól jövő év január végéig összesen 34 iskolába látogat el a program, köztük néhány hátrányos helyzetű gyerekeket oktató intézménybe is. Így kb. 800-1020 diákot tudunk közvetlenül elérni. A program főleg Budapesten fut illetve 5 olyan vidéki nagyvárosban, ahol Toyota márkakereskedés található.
 • A három interaktív óra három fő téma köré épül: a fogyasztás a mobilitás és az otthon. Az órák során először a tágabb környezetre koncentrálunk és az alapvető környezetvédelmi problémákat mutatjuk be. Ezután folyamatosan szűkítve a fókuszt, eljutunk az emberek mindennapi tevékenységeihez, például a napi bevásárláshoz, melyben a gyerekek már saját mindennapi élményeiket is felfedezhetik. A tanórák során felhasználjuk a diákok tanulmányait – fizika, matematika, kémia, biológia, földrajz – is. Legfőbb célunk, hogy az elméletektől elrugaszkodva, a gyakorlatban is alkalmazható, valós tudást adjunk át.
 • A Toyota Motor Hungary és a Toyota Fund for Europe támogatásának köszönhetően a WWF Magyarország áprilistól környezeti nevelési programot indított általános iskolás számára, Palánták néven. A program során a gyerekek a fenntarthatóság témakörét ismerhetik meg három interaktív tanóra keretében.
 • Szeptember közepén a WWF irodaházában láttunk vendégül 20 siket és siketségben érintett gyereket, akik a szegedi Klúg Péter iskolából érkeztek. A Palánták program óráit egy jelnyelvi tolmács segítségével tartottuk meg számukra, az első órára pedig meghívtuk Weisz Fanni siket modellt is, hogy motiválja a gyerekeket. A sajtó néhány képviselője szintén részt vett az órán.
 • A programot kiegészíti egy iskolaudvar zöldítő és rendező nap is, melyre a programban résztvevő iskolák pályázhattak. Az iskola kertjének szépítését végül október 26-án tartottuk meg a Csata Utcai Általános Iskolában. Az udvart gyerekek, szülők és tanárok lelkes közreműködésével megszabadítottuk a levelektől, kiszáradt növényektől, helyükre pedig őshonos cserjéket, palántákat és egy fűszerkertet is ültetünk. A gyerekek madáretetőket is készíthettek műanyag tégelyek újrahasznosításával, a legkisebbek pedig aszfalt rajzversenyen vehettek részt.
 • A résztvevő iskolák között kétfordulós alkotási versenyt is hirdettünk. Az osztályoknak közösen kell létrehozniuk valamilyen művet (lehet ez rajz, makett stb.), amely azt mutatja meg, hogy a gyerekek hogyan képzelnek el egy fenntartható, környezetkímélő várost, a környezettudatos mindennapokat. A legjobban sikerült alkotásokat állatkerti belépővel jutalmazzuk, mely egy vezetett sétát is magában foglal az egész osztály számára.

Az első forduló nyertese a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium 7. A osztályos tanulói lettek, akik szeptember elején látogattak el az állatkertbe. A második forduló győztesét november végén fogjuk kihirdetni. Az órák tananyagát elektronikus formában minden iskola számára elérhetővé tettük, így azokhoz az osztályokhoz is eljuthat, akikhez személyesen nem tudunk ellátogatni.

Bízunk benne, hogy programunk segítségével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a gyerekek jobban megismerjék és megértsék azokat a kihívásokat, amikkel felnőttként meg kell majd küzdeniük. A program előrehaladását a wwf.hu-n és a WWF Facebook oldalán lehet figyelemmel kísérni, ahol rendszeresen beszámolunk program eseményeiről.

 • Kapcsolódó anyagok:

  WWF és a Toyota közös oktatóprogramja
  Környezeti nevelési program