Bio-üzemanyagok

Környezettudatosság és hatékonyság

Amikor tisztább üzemű járműveket fejlesztünk, munkánk nem korlátozódik csupán az új motortechnológiákra. A fosszilis üzemanyagoktól való függést is szeretnénk csökkenteni, ezért alacsonyabb szénkibocsátású üzemanyagok - például bio-üzemanyagok - után kutatunk.

Az alacsony szénkibocsátás egyik alternatívája

A bio-üzemanyagok ma már bevált energiaforrásnak számítanak, és számos különféle megújuló alapanyagból - sőt akár hulladékból is - előállíthatók. Folyékony változataik benzinnel és gázolajjal is keverhetők.

Jelenleg olyan új bio-üzemanyagokat kutatunk, amelyek nem élelmiszeripari alapanyagokból készülnek, és ugyanolyan teljesítményt biztosítanak, mint a hagyományosan használt benzin és gázolaj.

Bioüzemanyag-gyártás - felelős szemlélettel

A bio-üzemanyagok számos különböző forrásból származhatnak. Jelenleg a termelés zömét az úgynevezett első generációs bio-üzemanyagok teszik ki, amelyek élelmiszeripari alapanyagokból készülnek. A bioetanol gyártásához például cukornádat használnak, a biodízel pedig növényi olajakból készül. Ezek az európai szabványokban meghatározott mértékben keverhetők benzinnel és gázolajjal. Az európai piacokra gyártott Toyota és Lexus modellekbe olyan benzin is tankolható, amihez akár 10% bioetanolt kevertek (az EN228 szabványnak megfelelő E10 üzemanyag), illetve olyan gázolaj, amihez akár 7% biodízelt kevertek (az EN590 szabványnak megfelelő B7 üzemanyag).

Az élelmiszeripari alapanyagokból előállított bio-üzemanyagok leváltása érdekében mi az új, második generációs bio-üzemanyagok használatát szorgalmazzuk. Ezek olyan melléktermékekből készülnek, mint például a szalma vagy a fahulladék, illetve - hosszabb távon - akár az alga is. Ugyanakkor azt is fontosnak tartjuk, hogy a végtermék ne rontsa a járművek teljesítményét és a vásárlók elégedettségét.

/
Elkötelezettségünk a legjobb módszerek iránt
  1. A bio-üzemanyagok gyártása csak a lehető legkisebb környezeti terheléssel járhat. Ezt az alapelvet az Európai Bio-üzemanyag Technológiai Platform tagjaként is támogatjuk; a szövetség célja a bio-üzemanyagok fenntartható gyártási módszereinek kialakítása.
  2. A bio-üzemanyagok gyártása nem veszélyeztetheti az élelmiszer-termelést. Ezért szorgalmazzuk a második generációs bio-üzemanyagok kifejlesztését, amelyek mezőgazdasági és erdészeti melléktermékekből is előállíthatók, fokozatosan felváltva ezzel az élelmiszeripari alapanyagok ilyen célú felhasználását.
  3. A bio-üzemanyagok nem ronthatják a járművek teljesítményét. Támogatjuk az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) munkáját, segítve az általános üzemanyag-szabványok kialakítását. Azt is szeretnénk biztosítani, hogy ezeket a szabványokat egy időben vezessék be a különböző piacokon, ezzel is biztosítva a folyamatos minőséget és a vásárlók elégedettségét.
Jövőbeli kutatás-fejlesztési célok

Jelenleg is kutatjuk a fahulladékból és szalmából készülő bioetanol előállítását. Igaz ugyan, hogy még csak a munka kezdeti szakaszában tartunk, de már most is nyilvánvaló, hogy ez az új üzemanyag milyen nagy mértékben csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Együttműködünk az Európai Szövetség a Szintetikus Üzemanyagokért (ASFE) nevű szervezettel, olyan bio-alternatívákat keresve a gázolajra, amelyek számos forrásból - például biomasszából - származhatnak. E paraffinos üzemanyagok között szerepel a Hidrogénezett Növényi Olaj (HVO) is, amit már jelenleg is gyártanak és forgalmaznak. A HVO felhasználható a mai és jövőbeli dízelmotorokban, csökkentve a károsanyag-kibocsátást.