1. A Toyota felfedezése
 2. Innováció
 3. Zéró baleset
 4. Automatizált vezetés
Gyors linkek

Automatizált vezetés

Az ember és a technológia összefoghat az egyre biztonságosabb mobilitás megvalósítása érdekében.
A Toyota mindenekelőtt azért elkötelezett az automatizált vezetés mellett, mert a technológia megelőzheti az emberi hiba által okozott baleseteket. A Toyota az automatizált vezetés terén a Mobility Teammate Concept, a Chauffeur és a Guardian™ koncepciókat foglalja magában, hogy megvalósítsa a biztonságos, elérhető és kényelmes mobilitást.
 • Mobility Teammate Concept

  A Toyota az 1990-es évek óta foglalkozik az aktív biztonsággal és az automatizált vezetési technológiával, elsődleges célja a közlekedési balesetek számának nullára csökkentése. Fejlesztésünket a Mobility Teammate Concept segítségével visszük előre. Ez arra a meggyőződésre épül, hogy az emberek és a járművek együtt tudnak működni, hogy a mobilitás biztonságos, kényelmes, hatékony és szórakoztató legyen. Az embereknek választási lehetőségekkel kell rendelkezniük, és a technológia inkább felerősítheti, mintsem helyettesítheti az emberi képességeket. Ahelyett, hogy megszüntetnénk az emberi elkötelezettséget, azt szeretnénk, hogy az emberek élvezhessék a vezetés szabadságát és örömét, ha úgy döntenek, miközben élvezhetik az önvezető képességeket, ha szükségük van rá, vagy ha szeretnék.

 • Mi áll a teammate mögött?

  Az autó több mint közlekedési eszköz. A "saját autóval" való kapcsolatunk elmélyül, mivel az kielégíti mobilitási igényeinket és tükrözi egyedi ízlésünket. Hisszük, hogy az emberek még egy olyan jövőben szeretni fogják "saját autójukat", amikor a vezetés egy része automatizált lesz. Tapasztalattól, tudástól, életkortól, egészségügyi állapottól vagy egyszerű fáradtságtól függően vezetési képességeink pillanatról pillanatra változhatnak. Vagy előfordulhat, hogy bizonyos helyzetekben sportos vezetési stílusra, más helyzetekben pedig kifinomult vezetésre vágyunk. Automatizált vezetési technológiáink megfelelnek ezeknek a változó igényeknek, miközben a vezető állapotától függetlenül segítik a biztonságot.

 • Chauffeur és Guardian

  A járművek automatizálásával olyan mobilitást szeretnénk megvalósítani, amely mindenki számára biztonságos, elérhető és kényelmes. E célok érdekében két koncepciót követünk. Azok számára, akik nem tudnak vagy nem akarnak vezetni, a Chauffeur technológia lehetővé teszi, hogy a jármű önállóan vezessen. Emellett fejlesztjük a Toyota Guardian™ rendszert is, ahol a vezető és egy mesterséges intelligencián alapuló rendszer megosztja a szerepeket, kihasználva az egyéni képességek előnyeit. A Guardian folyamatosan figyeli a környezetet, és közbelép, hogy felerősítse a vezető képességeit, ha ütközés vagy más biztonsági kockázat fenyeget. Ez nem pusztán fékezéssel történik, hanem a vezetéshez kapcsolódó műveletek teljes skálájának felhasználásával.  

 • Miért fejlesztjük a Guardian rendszert?

  Talán elgondolkodtak azon, hogy a Toyota miért fejlesztjük a Chauffeur mellett a Guardian rendszert is. A Chauffeur technológia jelentős hatással lesz azoknak az embereknek az életére, akik nem tudnak vagy nem akarnak vezetni. A fejlesztés azonban jelentős technikai és társadalmi kihívásokkal néz szembe, amelyek megoldása időbe telik.

  Ezért a 4. szintnek megfelelő rendszerek tesztelése során a tesztautók nagyon korlátozott körülmények között működnek, például alacsony sebesség, kis forgalom, kevés gyalogos vagy kerékpáros, jó időjárás stb. mellett. Mi úgy tervezzük a Guardian rendszert, hogy elkerüljük e korlátozások nagy részét. A Guardian segítségével magasabb szintű vezetéstámogatást vezethetünk be a sorozatgyártású járművekben, és hamarabb élvezhetjük az automatizált vezetés biztonsági előnyeit. A Guardian emellett bizalmat és elfogadást építhet a nagymértékben automatizált technológia iránt.

 • Automatizált vagy autonóm?

  A vezetési feladatok egy részét vagy egészét ellátni képes új technológiák térhódításával számos kifejezés jelent meg a piacon, mint például az "automatizált", "nagymértékben automatizált", "félig" és "részben autonóm", "önvezető" és "vezető nélküli", hogy csak néhányat említsünk.

  Fontosnak tartjuk, hogy a funkciókat pontosan, a tényleges képességeik alapján írjuk le, mert ez hatással lehet az ügyfelek elvárásaira és arra, hogy mit tud az autójuk. A Toyota az "automatizált" szót az olyan technológiák széles körének leírására használja, amelyek bizonyos ideig kiegészítik vagy helyettesítik az emberi irányítást. "Autonómnak" azt mondjuk, ha egy automatizált rendszer egy bizonyos vagy akár korlátlan ideig képes teljesen átvenni a vezetést - lényegében helyettesítve a vezetőt.

 • Automatizálás a biztonságon túl

  Az automatizált vezetési rendszerek alapvető biztonsági előnyeiken túlmenően hozzájárulhatnak a forgalom zökkenőmentesebbé és hatékonyabbá tételéhez. Ez jelentős javulást hozhat: a levegőminőség javulása a csökkentett kibocsátás révén, valamint a vezetők életminőségének javítása a rövidebb és kiszámíthatóbb utazási idő révén.

  Több ember tapasztalhatja meg a mobilitás örömét. Úgy véljük, hogy az automatizálás mögött álló technológia széles körű előnyöket és mobilitási megoldásokat hoz majd, amelyek messze túlmutatnak a személyautókon és teherautókon. A Toyota az automatizált vezetés terén végzett kutatásait új mobilitási megoldások létrehozására használja fel, például olyan, továbbfejlesztett érzékeléssel, gondolkodással és manipulációval rendelkező robotok létrehozására, amelyek mindenki számára - beleértve a mozgáskorlátozott embereket is - kibővített mozgásszabadságot biztosíthatnak.