1. A Toyota felfedezése
 2. About us
 3. Biztonsági kultúra
Gyors linkek

Biztonsági kultúra

A Toyotánál a biztonsági kultúránk minden tevékenységünket átjárja.
A biztonság a legfőbb prioritásunk. Végső soron a nulla közlekedési baleset elérése a célunk egy olyan társadalomban, ahol az emberek szabadon és biztonságosan mozoghatnak. Ez a törekvés olyan átfogó megközelítést igényel, amely az autó- és közúti biztonságon túl az általános biztonságtudatosságra és oktatásra is kiterjed. 
 • A BIZTONSÁG A DNS-ÜNKBEN VAN


  A biztonság mindig is szerves része volt vállalati kultúránknak. A Toyota Motor Corporation Japánban már 1938-ban elindította a Biztonsági és Egészségvédelmi Bizottságot, és megszervezte a Biztonság Hete rendezvénysorozatot. A 20. század közepén a létesítményeket úgy alakították át, hogy megfeleljenek az egyre szigorúbb biztonsági előírásoknak és protokolloknak. A 80-as évektől kezdve a kampányok a súlyos balesetek megelőzésére összpontosítottak. 

  Az 1992 januárjában indított STOP6 kezdeményezés a Safety TOYOTA 0 (Zero Accident) projekt hat pontját foglalja magában, beleértve a (1) mozgó gépek, (2) nehéz tárgyak, (3) járművekkel való érintkezés, (4) esések, (5) áramütés és (6) magas hőmérséklet okozta baleseteket. A Toyota 2011-es globális jövőképében kifejezetten szerepel a biztonság, így ez továbbra is része marad vállalati kultúránknak.

"Az én biztonsági kötelezettségvállalásom az, hogy a biztonságot előtérbe helyező, sokszínű, egyenlő és befogadó kultúrát vezessek be a Toyota összes európai üzletágában."

Matt Harrison, operatív igazgató, Toyota Motor Europe
 • DOJO: A BIZTONSÁG EGYIK LEGFONTOSABB FEGYVERE


  Biztonsági kultúránkat nem a mondanivalónk, hanem a tetteink határozzák meg. Ezért van a legfontosabb logisztikai és gyártási létesítményeinkben egy úgynevezett "dojo". A dojo japánul annyit jelent, hogy "az elmélyült tanulást szolgáló oktatóterem". A Toyotánál az újonnan érkezők általában egy átfogó képzési programon vesznek részt, mielőtt betennék a lábukat a munkahelyre. A dojo-ban az elméletet a gyakorlatba ültetik át. Itt tanulnak meg munkatársaink mindent, amit a munkahelyi biztonságról tudni kell, rendkívül szemléletes és hatásos módon.

BENYOMÁSOK A DOJO TERÉRŐL


 • Miért fontos az arcra szorosan illeszkedő védőszemüveg viselése? Mert megakadályozza, hogy a fűrésszel végzett munka során keletkező szikrák vagy forgácsok a szembe kerüljenek.

 • Az ergonómia a megelőző biztonsági képzés kulcsfontosságú része, amely kitér arra, hogyan emelhetünk nagy terheket is biztonságosan a hát egyenes tartásával és a lábak helyes elhelyezésével.

 • Azok a munkavállalók, akik nincsenek meggyőződve a biztonsági cipő fontosságáról, általában azután győződnek meg róla, hogy a képzésen látták a bemutatót egy összetört konzervdobozzal.

 • A gyalogos területeket szisztematikusan elhatárolják kapukkal, hogy a gyalogosokat elválasszák az arra közlekedő járművektől.
 • Mindig ébernek kell maradni a biztonsági kockázatok okán

  A képzés hatékony módja a biztonság bevezetésének, de nem elegendő ahhoz, hogy a téma a mindennapi munkavégzés során a figyelem középpontjában maradjon. A lehetőleg vizuális emlékeztetők kulcsfontosságúak. Az Egyesült Királyságban működő üzemünknél például egy biztonsági naptár napi biztonsági tippekkel hívja fel a figyelmet. Ez vonatkozhat az ergonómiára, a megelőző gyakorlatokra, az általános jólétre és egészségre, a biztonsági eszközökre és eljárásokra... És az egész európai Toyota szervezetnél október a biztonság és egészség hónapja. Minden évben kampányt indítunk minden európai létesítményünkben a munkahelyi biztonság folyamatos javítása és biztosítása érdekében.

 • Általános egészség és jólét 

  Csak olyan környezetben tudjuk a legjobbat kihozni az emberekből, ahol biztonságban érzik magukat a munkájuk során. A biztonság és az általános egészség és jólét kéz a kézben jár. Széles körben elismert tény, hogy a mai modern életmódban hajlamosabbak vagyunk a stresszre, és a stressz hatással lehet az emberek fizikai és mentális jólétére. A Toyotánál számos megelőző programot indítanak a stressz csökkentése érdekében, a munkavállalók tréningje révén. Intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy az embereket arra ösztönözzék, hogy a problémákat idejekorán jelezzék, így azokkal gyorsabban lehet foglalkozni. Minden eddiginél nagyobb szükségünk van arra, hogy törődjünk egymással.