1. A Toyota felfedezése
 2. Innováció
 3. Mobilitási megoldások
 4. Robotika
Gyors linkek

Robotika

Robotok és emberek - együtt a jobb mobilitásért
A robotika teljes mértékben része a Toyota azon céljának, hogy mobilitási vállalattá váljon. A Toyota új robotikai képességek kifejlesztésével szeretne hozzájárulni a valós világ problémáinak megoldásához és a globális társadalmak támogatásához. 
 • Intenzív kutatás a robotikai képességek fejlesztése érdekében

  Ki ne álmodna egy robotról, amely segít rendszerezni a bevásárlást, összehajtogatni a szennyest és elmosogatni? Egy idős ember számára egy fejlett segítő robot jelentheti a különbséget aközött, hogy otthonában él-e, vagy el kell hagynia azt. A Toyota Research Institute (TRI) az Egyesült Államokban olyan robotikai képességekre és eszközökre összpontosít, amelyek olyan társadalmi-gazdasági kihívásokra adnak választ, mint az elöregedő társadalom, a munkaerőhiány és a fenntartható termelés.


 • Robotok kiképzése

  Mivel minden otthon egyedi, az egyik kihívás az, hogy a robotok megbízhatóan működjenek az egyes otthoni környezetekben. Ezért ahelyett, hogy a robotot úgy programoznánk, hogy előre meghatározott feladatokat hajtson végre meghatározott tárgyakkal, megtanítjuk arra, hogy tetszőleges feladatokat hajtson végre különböző tárgyakkal. Így a robot megtanulja összekapcsolni a látottakat a megtanított műveletekkel. Más szóval, ha a robot megtanul egy törlési feladatot a laboratórium otthoni konyhájának mintakonyhájában, akkor ugyanezt a feladatot bármelyik konyhában el tudja végezni.


 • Segítő robot kezek

  A robotok állandóan új képességek fejlesztését igénylik. Vegyük például a robotok "kezeit", vagy ahogyan őket nevezik, "markolóit". Korábban nem rendelkeztek tapintásérzékeléssel, mivel külső kamerákból származó információkra támaszkodtak. A legújabb "Soft Bubble Gripper" sokkal jobban érzékeli a munkáját: nemcsak passzívan tartja jobban a tárgyakat, hanem aktívan érzékeli, hogy mekkora erő szükséges.


 • A portálrobot

  A kutatók nem zárkóznak el attól sem, hogy néhány radikálisabb ötletben gondolkodjanak. Az egyik ilyen innovatív elképzelés egy "portálrobot", amely egy felső keretről ereszkedne le, hogy olyan feladatokat végezzen, mint a mosogatógép betöltése, a felületek letörlése és a rendetlenség eltakarítása. Azáltal, hogy a robot a mennyezeten közlekedik, elkerüli a padlón lévő tárgyak közötti navigálás problémáit. A robot pedig fel tudja húzni magát, hogy ne legyen útba, amikor éppen nem dolgozik.

 • Ismerje meg a Toyota változatos robotjait

  Fejlett robottechnológiái révén a Toyota elsősorban háromféle mobilitási szolgáltatásra összpontosít. Az első típus a "fizikai" mozgásra vonatkozik, amikor az emberek és a tárgyak ténylegesen mozognak a térben. A második a "virtuális" mozgás, amikor a kezelő teste vagy testrésze virtuálisan mozog egy távoli térben avatarok vagy ügynökök segítségével. A harmadik az "érzelmi" mozgás, amikor az embereket érzelmileg inspirálják vagy "mozgatják".

   


 • A T-HR3 humanoid robot

  A Toyota által először 2017-ben bemutatott T-HR3 egy humanoid robot, amely rugalmas mozgásra képes, és tükrözi a távoli emberi kezelőjének cselekedeteit. Emellett a robot képes megosztani a robot által és a robotra kifejtett erőt a kezelővel az erővisszacsatolás segítségével. Bemutatása óta a T-HR3-at továbbfejlesztették, hogy nehezebb feladatokat is végre tudjon hajtani, például természetesebb módon tudjon járni és fel tudjon venni egy érmét. Összességében a robotot tovább finomították, hogy finomabb munkákat is elvégezzen, és könnyebben lehessen távolról irányítani.

 • Az embertámogató robot HSR

  A Toyota robotcsaládjának ez a tagja különösen tükrözi elkötelezettségünket az emberek életének gazdagítása iránt, a gondozók támogatására és az önálló otthoni életvitelre összpontosítva. A HSR kompakt, összecsukható karral rendelkező mobil manipulátorként számos olyan feladatot képes elvégezni, amelyek célja az idősek vagy fogyatékkal élők életminőségének javítása.

  Képes például tárgyakat felvenni a padlóról, és tárgyakat leemelni a polcokról. A Toyota 2015 óta nyílt innovációs platformként kínálja a HSR-t a kutatóknak világszerte. Így a jövőbeni alkalmazások fejlesztésére összpontosíthatnak azáltal, hogy algoritmusaik helyszíni tesztjeit azonnal, valós környezetben futtathatják, anélkül, hogy saját robotot kellene kifejleszteniük.


 • A Welwalk WW-2000 rehabilitációs robot

  A Toyota 2019-ben mutatta be új Welwalk WW-2000 robotját, amelyet arra terveztek, hogy rehabilitációs támogatást nyújtson a stroke vagy más okok miatt alsó végtagbénulásban szenvedő személyek számára. Egy korábbi modell, a Welwalk WW-1000 2017-ből származik, bár a Toyota már 2007 óta fejleszt rehabilitációs segédrobotokat, és már 2011-től kísérleti jelleggel teszteli őket. Ez a legújabb frissítés olyan új funkciókat tartalmaz, mint például egy játékfunkció, amely segít motiválni a betegeket, és hatékonyabb járástréninget eredményez.


 • CUE, a kosárlabdázó robot

  A CUE egy mellékprojektként indult, amelyen néhány Toyota rajongó dolgozott szabadidejében. De látva a benne rejlő lehetőségeket, a Toyota gyorsan elkezdte támogatni a további beruházásokat, és így a CUE kinőtte magát ... a jelenlegi verziójáig, a CUE5-ig. A CUE egy olyan robot, amely mesterséges intelligencia segítségével maga számítja ki a gyűrűtől való távolságot, és a dobásainak 100 százaléka kosár. Minden egyes következő generációval továbbfejlesztette képességeit. A CUE5 most már a dobási képességei mellett újdonsült pattogtatási készségét is be tudja mutatni.