A Toyota sportkocsik története

Több mint fél évszázados családfa

1960 óta a Toyota rengeteg embernek szerzett kellemes meglepetést azzal, hogy újraértelmezte, mi tesz egy sportkocsit vonzóvá, izgalmassá és szórakoztatóvá. A márka sok ilyen autója vált legendává - ez az összeállítás pedig azért készült, hogy tisztelegjen e sportkocsik előtt.

Könnyed kezdet

Ki hitte volna, hogy a Sports 800 - ez az apró jármű, a Toyota első sorozatgyártású sportkocsija - ekkora hatással lesz majd a jövő Toyotáira? A 'Toyota 8' rövidített japán neve után Yota-Hachinak is becézett Sports 800 először az 1962-es Tokiói Autószalonon lépett a nagyközönség elé - akkor még prototípusként, Toyota Publica Sports Concept néven.

A pehelykönnyű karosszériában pörgős, 790 köbcentis boxermotor hajtotta a hátsó kerekeket, így a Sports 800 valóra váltotta alkotóinak álmát: nemcsak vezetési élménye volt kellemes, hanem 3,8 l/100 km-es fogyasztása is. Jól mutatja, milyen mélyen gyökereznek a Toyota hybrid-innovációi, hogy a Tokiói Autószalonon már a '70-es évek végén feltűnt az újszerű Sports 800 Hybrid változat, amelynek gázturbinája egy elektromotort hajtott.

Megbízhatósága és csekély üzemanyag-fogyasztása miatt az autó hamar népszerű lett a helyi autóversenyeken: a Sports 800 harmadikként végzett az 1967-es Fuji 24 órás futamon (szorosan két Toyota 2000GT mögött). Ez az autó igencsak rászolgált, hogy ne csupán a Toyota első sorozatgyártású sportkocsijaként emlékezzünk rá, hanem olyan gépként, ami a vérbeli sportautó-rajongókat is lenyűgözte.

/

Folytassa az utazást!

Tudjon meg többet a Toyota hagyományairól!

Jövőre hazánkban is debütál a vadonatúj Toyota Corolla Cross Jövőre hazánkban is debütál a vadonatúj Toyota Corolla Cross Tudjon meg többet!  Fedezze fel az új Corolla Cross modellt Fedezze fel az új Corolla Cross modellt A Corolla sorozat első SUV-ja, amely sportos karosszériát mutat be a világ legnépszerűbb modelljéhez Toyota GR SPORT modellek Toyota GR SPORT modellek Fedezze fel a vezetés örömét a GR SPORT modellekkel! Tekintse meg a Toyota nagy teljesítményű GR modelljei által inspirált, egyedi Gazoo Racing színekben elérhető típusaink kínálatát. Nem gyárt többé GT 86-os a Toyota – helyette jön a GR 86 Nem gyárt többé GT 86-os a Toyota – helyette jön a GR 86
2000GT
A Toyota sportkocsik története (2. rész)