1. Cég
  2. Hírek
  3. Megújul az ’Év Autója’ díjas Toyota Yaris
Gyors linkek

Megújul az ’Év Autója’ díjas Toyota Yaris

2023. június 6.


A Toyota sikermodellje, a hazánkban is toronymagasan szegmenselső, Európában pedig a márka legnépszerűbb modelljének számító, nem mellesleg pedig a ’2021-es Év Autója’ díjjal elismert Yaris modellfrissített változattal jelentkezik, és kibővített hibrid kínálattal, továbbfejlesztett biztonsági funkciókkal és fokozott digitális felhasználói élménnyel újul meg. Az új „Hybrid 130” az ötödik generációs hibrid technológiával, jobb gyorsulással és fokozott vezetési élménnyel csatlakozik a már meglévő „Hybrid 115” változathoz. Az új Premiere Edition és a GR SPORT felszereltségi szintek alapáron a „Hybrid 130” hajtásláncot kínálják majd. Az új és továbbfejlesztett Toyota T-Mate biztonsági és vezetéstámogató rendszerek magukban foglalják a legfrissebb Toyota Safety Sense funkciókat is, a továbbfejlesztett digitális felhasználói élményről pedig a vadonatúj digitális műszeregység, a kategória legnagyobb képernyőit kínáló Toyota Smart Connect rendszer és az új, alkalmazással használható digitális kulcs funkció gondoskodik. Az új Yaris Premiere Edition verzió áll majd a kínálat csúcsán a lehető legmagasabb felszereltséggel és az exkluzív Neptunkék kéttónusú fényezéssel.

A Toyota számos fejlesztést és újdonságot jelentett be a Yaris Hybrid modellhez, amelyek tovább erősítik majd a márka kiemelkedően sikeres típuscsaládjának pozícióját. A frissítéseknek hála jelentősen fejlődött a teljesítmény, a biztonság és a megjelenés is, amelyekkel a modell továbbra is kategóriaelső minőséget képvisel az Európában rendkívül kompetitív B-szegmensben. Amellett, hogy egy erőteljesebb, nagyobb teljesítményű hibrid hajtáslánccal növelték az európai vásárlók választási lehetőségeit és még szélesebb körű, fejlett, aktív biztonsági és asszisztensrendszereket tettek elérhetővé, a Toyota egy teljesen új, digitális dimenziót is adott a modellnek.

Az átfogó csomag tartalmaz egy személyre szabható műszeregységet, egy erősebb és intuitívabb multimédiás rendszert kényelmes és stabil csatlakozással, valamint most először egy digitális kulcsot az autó nyitásához és indításához. Az európai vásárlók számára Európában épített új Yaris megerősíti a modell régóta fennálló, a kisautók tervezésében és gyártásában megmutatkozó innováció és kiválóság terén szerzett hírnevét.

Nagyobb teljesítmény és tovább fokozott vezetési élmény

A Yaris öntöltő hibrid elektromos hajtásláncának legújabb frissítései központi szerepet játszanak a Rally Világbajnokságot immár fél évtizede domináló modell vonzerejének növelésében, és nagyobb teljesítményt, valamint szórakoztatóbb vezetési élményt nyújtanak. Ezek a tulajdonságok egyre fontosabbak a B-szegmens leendő vásárlóinak, de különösen azok számára, akik kisebb méretű autóra váltanának. Az új Yaris esetén a vásárlók mostantól két hibrid hajtáslánc közül választhatnak igényeiknek megfelelően, miközben továbbra is élvezhetik a Yaris kategórialeső környezetvédelmi képességeit és hatékonyságát.
Amikor az 1,5 literes rendszer debütált, a média és a felhasználók egyaránt dicsérték kivételesen alacsony üzemanyag-fogyasztásáért és károsanyag-kibocsátásáért, de azt is kiemelték, hogy az autó hosszabb ideig és nagyobb távolságban képes teljesen elektromos, EV üzemmódban működni. A Toyota piacvezető hibrid elektromos technológiájának legújabb, ötödik generációs transaxle egységének használatával a Yaris most nagyobb teljesítményt, nagyobb nyomatékot és élvezetesebb vezethetőséget kínál.

A nagyobb és erősebb villanymotor-generátorral felszerelt új transaxle, valamint a teljesítményvezérlő egység (PCU) szoftverének és hardverének átdolgozása a teljes rendszerteljesítményt 12 százalékkal, 116 lóerőről (85 kW) 130 lóerőre (96 kW) emelte. A forgatónyomatékban is jelentős növekedés tapasztalható, az MG2 elektromotor nyomatékának csúcsértéke 30 százalékkal, 141 Nm-ről 185 Nm-re nőtt a teljes fordulatszám-tartományban.

Ez érezhetően tempósabb gyorsulást eredményezett, ami nem csak a 0-100 km/órás sprintnél mutatkozik meg, hanem – ami még fontosabb – az előzéseknél is rugalmasabb lett az autó. Fél másodperccel csökkent a 0-100 km/órás gyorsulás (9,2 másodperc), és intenzívebben képes 80-ról 120 km/órára (7,5 másodperc) gyorsítani a Yaris. A teljesítmény érezhető fejlődése csupán kismértékben növelte a széndioxid-kibocsátást: a Yaris e tekintetben továbbra is őrzi kategóriaelsőségét 96-116 g/kilométeres értékével. Az extra teljesítmény persze nem minden, hiszen az igazi különbséget az jelenti, hogy az autó vezetője mennyit tud ebből valós körülmények között megtapasztalni. A teljes fordulatszám-tartományban megnövekedett csúcsnyomatéknak köszönhetően pedig érezhető az erőtöbblet, a jobb reakciók és a fokozott dinamizmus is. A környezetbarát öntöltő hibrid elektromos hajtáslánc áll az első helyen azon tényezők tekintetében, amelyek a Yaris mellé állítják a vásárlókat. Azáltal, hogy megnövelt teljesítményt nyújt, a modell vonzereje még nagyobb – kifinomult és fürge a városban, kiegyensúlyozott és magabiztos a városon kívül. A megújult Yaris termékcsalád új, két hibrid hajtásláncot felvonultató kínálatának hála a vásárlók választhatnak a jól bevált, kategórialeső hatékonyságot felvonultató „Hybrid 115” változat és a magasabb teljesítményt, ugyanakkor továbbra is kiemelkedően alacsony károsanyag-kibocsátást kínáló új, „Hybrid 130” hibrid hajtáslánc közül (a 130-as jelölés a 130 lóerős teljesítményt jelöli). Minden Yaris Premiere Edition és GR SPORT modellváltozat alapfelszereltségként a „Hybrid 130” hajtáslánccal rendelkezik majd, míg Európa egyes piacain a nagyobb teljesítményű hajtásláncot csak a magasabb felszereltségi szinten1 kínálják majd.

A Toyota T-Mate egyszerre teszi biztonságosabbá és egyszerűbbé az utazást

Aktív és passzív biztonsági rendszereinek gazdag kínálatával, illetve felépítésével az aktuális Yaris generációt mindig is a világ legbiztonságosabb kisautójának fejlesztették. A Toyota új és továbbfejlesztett biztonsági funkciókat tett elérhetővé a megújult Yarishoz, hogy tovább erősítse a típus vezető szerepét a biztonság terén is. A Toyota T-Mate azon fejlett funkciók sorát takarja, amelyek biztonságosabbá és könnyebbé teszik a vezetést és a parkolást egyaránt. Az új Yarisban ezek a funkciók nem csak kibővültek és továbbfejlődtek, hanem minden eddiginél hatékonyabbak is lettek. Ide tartoznak a legújabb generációs Toyota Safety Sense vezetéstámogató rendszerek. A közúti balesetek kiküszöbölésére irányuló küldetéseként a Toyota már az alapfelszereltség részeként fejlett technológiai funkciókat kínál a Yarishoz – olyan funkciókat, amelyek sok B szegmensben versenyző konkurens esetében csak felár ellenében, vagy nem is elérhetők.

Új multimédiás rendszerének és adatkommunikációs moduljának (DCM) köszönhetően a Toyota az over-the-air, azaz online szoftverfrissítések rugalmasságát és kényelmét biztosítja. Ez azt jelenti, hogy a Toyota Safety Sense és a multimédiás funkciók zökkenőmentesen fejleszthetők anélkül, hogy az autót szervizbe kellene vinni. A letöltések az autó használata közben is megtörténhetnek, hogy készen álljanak a telepítésre, amikor az a felhasználó számára kényelmes és aktuális.
Az új kamera és radar, amely a korábbiaknál távolabb és szélesebb látószögben képes pásztázni, jelentősen növeli a baleseti kockázatok észlelésének hatókörét. Például az ütközést megelőző biztonsági rendszer (PCS) ezentúl felismeri a lehetséges frontális ütközést, valamint az autó útjába kerülő tárgyak és járművek szélesebb körét, beleértve a gyalogosokat, a kerékpárosokat és immár a motorkerékpárokat is.
A kereszteződés asszisztens – ez a biztonsági funkció a jelenlegi Yaris-generációban debütált a Toyota kínálatában – a PCS-hez hasonlóan szélesebb körű működési hatókörrel rendelkezik, és akár két sáv szélességben is képes azonosítani azonosítja a közeledő forgalmat, a keresztező kerékpárosokat és a kereszteződésbe oldalról behajtó járműveket.
A hirtelen gyorsítást megelőző rendszer a Toyota Safety Sense portfóliójának egyik új tagja. Ez visszafogja a hirtelen gyorsulást, amikor úgy észleli, hogy fennáll az elöl haladó járművel való ütközés kockázata.

A proaktív vezetési asszisztens (PDA) egy másik új funkció, amelyet arra terveztek, hogy segítsen elkerülni az ismert veszélyhelyzeteket alacsony sebességű haladás közben. A lassítás asszisztens egyenletes lassítást biztosít, amikor a vezető lelép a gázpedálról, hogy hatékonyan csökkentse az autó sebességét, amikor az egy lassabb járműhöz közeledik, vagy kanyarhoz ér. A PDA másik összetevője a kormányzási asszisztens, amely felismeri a kanyarokat az úton, és úgy állítja be a kormányrásegítés erejét, hogy azzal segítse a vezetőt a finom és stabil kanyarvételben.
Az új vészmegállító rendszer (EDSS) képes támogatni a vezetőt, ha rosszul lenne vagy valamilyen oknál fogva cselekvőképtelenné válna, amennyiben a sávtartó rendszer (LTA) aktív. Ha a rendszer azt észleli, hogy a vezető egy bizonyos ideig nem avatkozott be az autó működésébe – kormányzás, fékezés, gázadás –, figyelmeztető hangot ad. Amennyiben a felhasználó nem reagál, az autót finoman leállítja, bekapcsolja a vészvillogót és kinyitja az ajtózárakat.
A Toyota T-Mate álló helyzetben is védelmet nyújt. Az opcionális biztonságos kiszállást segítő rendszer (SEA) látható és hallható figyelmeztetésekkel akadályozza meg, hogy a hátulról közeledő járművek és kerékpárosok útjába nyissák az ajtókat a bent ülők. A hátsó ülés figyelmeztető rendszer (RSRS) pedig ugyancsak vizuális és akusztikus értesítésekkel figyelmezteti a vezetőt, ha gyermeket vagy háziállatot hagyott a hátsó ülésen, így segítve elkerülni a felforrósodó utastérből adódó balesetek kockázatát.
Ezeken az extra funkciókon túl az új Yaris a már bevált Toyota Safety Sense funkciók továbbfejlesztéséből is profitál. Az adaptív sebességtartó automatika (ACC) átdolgozásra került, hogy gyorsabban reagáljon és természetesebb érzést adjon működés közben. Például, amikor egy másik jármű a Yaris sávjába lép, a lassulás fokozatosabb. A vezető nagyobb jármű-jármű távolság beállítást is választhat a még kényelmesebb távolságtartás érdekében, és a rendszer kanyarsebesség-csökkentő funkciója korábban működésbe lép, így finomabb sebességszabályozást biztosítva.
Új funkciókkal bővült az adaptív sebességtartó automatika is a biztonságosabb előzés érdekében: az előzést megakadályozó asszisztens megakadályozza a nem szándékos, rossz oldalról történő. Emellett az előzetes lassítás/irányjelzővel összekapcsolt asszisztens funkciók segítik a vezetőt, hogy biztonságosan visszatérjen a forgalmi sávba, megfelelő sebességgel és megfelelő távolságban a többi járműtől.
A sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDA) immár felismeri, ha a vezető kitér a sávból, miközben megpróbál elkerülni egy akadályt (gyalogost vagy más úthasználót), és ideiglenesen nem aktiválja a sávelhagyásra figyelmeztető jelzést. A sávkövető asszisztens (LTA) sávközépen tartó funkciója is megújult, hogy az autó viselkedése természetesebbnek hasson. A jelzőtábla-felismerő rendszert szintén továbbfejlesztették, így a sebességhatárolót egy érintéssel be lehet állítani a közlekedési táblák által megszabott megfelelő sebességre.

Új digitális felhasználói élmény

A Toyota egy másik területen is megcélozta a kategóriaelsőséget, amelynek érdekében a Yaris teljesen új digitális felhasználói élményt kínál a vásárlók számára. Ennek részeként egy személyre szabható digitális műszeregységet, valamint egy gyorsabb és erősebb multimédiás rendszert kapott az autó, szélesebb körű funkcionalitással. A kijelzők – a műseregység 7” vagy 12,3”, a multimédiás érintőképernyő pedig 9” vagy 10,5” lehet a felszereltségi szint függvényében – méretüket tekintve szintén kategóriaelsők. A 12,3” digitális műszeregység éles képpel, kiváló felbontásban jeleníti meg az adatokat, információkat és grafikákat, és mindenféle fényviszonyok között jó láthatóságot biztosít. A képernyőn megjelenő adatok és grafikák a vezető hangulatának és az utazás típusának megfelelően akár négy lehetőség szerint szabhatók személyre: Smart, Casual, Sporty és Tough. A 7” változat a Mid+ szinttől alapfelszereltség, míg a 12,3” egység a High, a GR SPORT és a Premiere Edition változatok esetén képezi a csomag részét. A Yarisban újonnan bekerült Toyota Smart Connect multimédiás rendszer intuitívabb és jobb reakciókkal rendelkező felhasználó felülettel bír, és alapfelszereltség részeként felhőalapú navigációt biztosít. Ez a „mindig csatlakoztatott” rendszer olyan előnyöket biztosít az útvonaltervezés tekintetében, mint a forgalomra és a késésekre vonatkozó aktuális, élő információk.

A rendszer új szintre emeli a hangutasításokat a friss hangfelismerő rendszerrel és a „Szia Toyota” hangvezérléssel, amelyek képesek reagálni az egyszerű, hétköznapi mondatokra. Például egyszerűen mondja ki, hogy „Szia Toyota, fázom!”, és a rendszer automatikusan megemeli a klímaberendezés hőmérséklet beállítását. A könnyű csatlakoztathatóság az ügyfelek prioritása közé tartozik, és a megújult Yaris lehetővé teszi a vezeték nélküli okostelefon-integrációt az Apple CarPlay és az Android Auto használatával egyaránt. Emellett a Toyota Safety Sense rendszerekhez hasonlóan a multimédiás rendszer frissítései és új funkciói is elérhetők az over-the-air technológiával anélkül, hogy a szervizben kellene elvégeztetni a folyamatot.

Könnyű használat okos digitális kulccsal

Az új Yaris digitális átalakulása magában foglalja az intelligens digitális kulcs bevezetését. A MyT alkalmazáshoz kapcsolódva ez akár öt felhasználó számára biztosít hozzáférést a járműhöz az okostelefonjukon keresztül. A teljes kényelemre tervezték, így a felhasználók bezárhatják, kinyithatják vagy elindíthatják járművüket anélkül, hogy ki kellene venniük telefonjukat a táskájukból vagy zsebükből. Ez az új funkció tovább bővíti a MyT képességeit, amelyek magukban foglalják a távolról történő zárást/nyitást, a klíma beállítását és aktiválását és a vészvillogók bekapcsolását annak érdekében, hogy a zsúfolt parkolóhelyeken könnyen megtalálhassák az autót. Az új funkció Apple és Android készülékekkel is kompatibilis, és a megvásárlástól számítva négy évig ingyenesen használható. A Premiere Edition esetében az alapfelszereltség része, míg a GR SPORT és a Mid szinteken opcionális érhető el.

Yaris Premiere Edition

A bevezetéskor az új Yaris modellcsaládhoz egy speciális Premiere Edition verzió is csatlakozik majd, amely csúcsmodellként mutatja be a típus újdonságainak teljes skáláját. Ez a változat egy új, egyedi Neptunkék kéttónusú fényezést kap, kontrasztos fekete tetővel és oszlopokkal. A kék színvilág az üléskárpitok varrásainál és a műszerfal, illetve az ajtópanelek dekorbetéteinél is feltűnik majd, de szerepet kap az új tervezésű, 17” csiszolt felületű, fekete könnyűfém keréktárcsákon is. A Premiere Edition kéttónusú platina gyöngyfehér vagy ezüstmetál fényezéssel is elérhető lesz. A Mid és Mid+ Yaris modellváltozatok új, ötküllős könnyűfém keréktárcsákat kapnak, ezüst vagy csiszolt felülettel. A belső üléskárpit is új mintával frissült. Az új boróka kék fényezés is elérhető lesz a Yaris kínálatában. A megújult Yaris megőrizte izmos, dinamikus vonalait, amelyek képesek kiemelni a B-szegmens többi konkurens modellje közül, és azt az érzést keltik, hogy az autó mindig készen áll útra kelni, tele van energiával és lendülettel. Sportos profilját a GA-B platform teszi lehetővé: a magasság és a hosszúság kompakt, de a tengelytáv, valamint az első és hátsó nyomtáv nagyautós, lapos megjelenést kölcsönöz, és tágas utasteret biztosít. A rövid túlnyúlások biztosítják a Yaris fürge karakterét a városi szakaszokon, és megfelelően szűk, 5,2 méteres fordulási sugarat biztosítanak az autónak (16” kerekekkel). A Yaris továbbra is ideális a városi utcákon és a szűk parkolóhelyeken. A belső tér a „kevesebb több” koncepciót követi. Egy látványos formákkal rendelkező utastér, amely a nagyobb autókhoz hasonló kiváló minőségérzetet és tágasságot biztosít a Yarisnak. A látványos részletek közé tartozik többek között a puha tapintású párnázás a műszerfalon, a puha filcbetétek az ajtóbetéteken, a széles elülső konzol, a műszeregység alacsonyra húzott árnyékolója és a kis átmérőjű, sportos kormánykerék.

Toyota Yaris: a nagy eredmények története

A Yaris a Toyota történetének egyik legsikeresebb modellje, világszintű eladásai 2023-ban átlépték a 10 milliós határt. Ez az eredmény is megmutatja, hogy ez a kisautó beváltotta eredeti ígéretét, miszerint meghonosítja a piacon a „nagy-kicsi” gondolkodásmódot. A B-szegmens többi modelljéhez képest egy kívül kompakt és céltudatos megjelenésű, de belül tágas autót alkotott meg a Toyota. Az első generációs Yaris, amely az ezredfordulón Európában és Japánban is megszerezte az Év Autója címet, új mércét állított fel a teljesítmény és a technológia terén, nem utolsósorban azzal, hogy kategóriájában elsőként kínált hibrid hajtást a harmadik generáció megjelenésével. A folyamatos fejlesztés és a változó vásárlói preferenciák és prioritások lekövetése révén a Yaris továbbra is élen áll. Folyamatosan növekvő vonzereje és kategóriaelső képességei miatt a jelenlegi, negyedik generációs modellt 2021-ben ismét kitüntették az Év Autója díjjal. A Yaris evolúciója során a kínálat az alap kisautótól kezdve a ma elérhető Yaris Cross kompakt SUV-ig és a nagyteljesítményű GR Yarisig bővült – utóbbi egy olyan autó, amelyet közvetlenül a Toyota GAZOO Racing többszörös Rally Világbajnokság győztes csapata által gyűjtött tapasztalatokat és tudást felhasználva fejlesztettek ki.