BIZTONSÁGI GYEREKÜLÉSEK

Mindig teljes biztonságban

Mindannyiunk számára egyértelmű, hogy még sosem szállítottunk gyermekeinknél fontosabb dolgot. Ám még ennek ellenére is sokan akadnak, akik nem igazán tudják, mennyire fontos a megfelelő gyerekülés kiválasztása és helyes rögzítése.

Életmentő ülések

Egy gyermek teste mindig érzékenyebb, s bár folyamatosan növekszik, mégis túl apró és törékeny ahhoz, hogy egy autó ülése biztonságot nyújtson számára. Így hát egy helyesen beszerelt gyerekülés akár életet is menthet, hiszen egyenletesen osztja szét az ütközés során ébredő erőhatásokat, mintegy 70 százalékkal csökkentve a súlyos sérülések vagy a halálos kimenetelű balesetek esélyét.

Riasztó, de igaz: egy 50 km/órás sebességgel ütköző autó kabinjában egy be nem kötött gyermek testére olyan erők hatnak, mintha 10 méter magasból, vagy egy ház harmadik emeletéről zuhanna le.

Egy baleset során tehát ugyanilyen komoly erő kell az előre lendülő apró test megtartásához – és minél nagyobb az autó sebessége, annál jelentősebb erő kell az energia semlegesítéséhez.

Ugyanebben az 50 km/órás balesetben még egy apró, mindössze 5 kg súlyú gyermeket is lehetetlen lenne megtartanunk a karjaink közt, hiszen a hirtelen fellépő gyorsulás miatt ez a tömeg 100 kg-ra nő, ami már nem egy baba, hanem sokkal inkább egy elefántbébi tömege.

A megfelelő ülés kiválasztása

Szóval hol is érdemes nekikezdeni a keresésnek, amikor szembesülünk a gyerekülések zavarba ejtően bőséges kínálatával? A legfontosabb szempont, hogy mindenképpen a gyermekünk magasságának és testtömegének megfelelő kategóriából válasszunk. Sok ilyen kategória létezik, ezért mindig győződjünk meg arról, hogy tényleg a megfelelő típust használjuk!

A gyerekek persze folyamatosan nőnek, de szerencsére ilyenkor nem kell azonnal elrohannunk egy másik kategóriájú ülésért. Gyermekünk mindaddig biztonságban utazik, amíg el nem éri az adott kategória határértékét – ennek pontos leírását az ülés használati utasítása tartalmazza.

Ha a gyerekülés típusa ezt lehetővé teszi, mindig használjuk az ülés saját biztonsági hevederét, ami egy baleset során sokkal hatékonyabb osztja el a testen az ütközés során keletkező erőket.

Mivel nem minden gyerekülés kompatibilis az összes autóval, nagyon fontos, hogy erről megbízható információval rendelkezzünk. Ha például az univerzális kategóriából választunk ülést, mindenképpen bizonyosodjunk meg arról, hogy az megfelelően rögzíthető-e az autónk utasterében.

Ha ezzel kapcsolatban bármilyen kétségünk támad, olvassuk végig az ülés használati utasítását és az autó kezelési kézikönyvének erre vonatkozó fejezetét, vagy kérjük ki a hivatalos Toyota márkakereskedés szakvéleményét a kiválasztott gyerekülésről.

A menetiránynak háttal beszerelt gyerekülések

Mint azt már korábban említettük, a kisgyermekek teste igen érzékeny, s ez különösen igaz a nyakukra. Egy baleset során azonban a menetiránynak háttal beszerelt gyerekülésben a fejre ható erők nem a nyakra, hanem az ülés háttámlájára terhelődnek.

Ha az ülés szerkezete ezt lehetővé teszi, akkor a Toyota azt javasolja, hogy a gyermekek legalább 15 hónapos korukig a menetiránynak háttal beszerelt ülésben utazzanak (bár ez 4-5 éves korig lenne ideális), ezért amikor gyerekülést vásárolunk, győződjünk meg arról, hogy az így is rögzíthető legyen az autóban.

A legtöbben persze csak akkor választják ezt a megoldást, ha a gyerekülést az autó jobb első ülésére rögzíthetik, hiszen így vezetés közben is folyamatosan szemmel tarthatják a kicsit, és könnyebb is megnyugtatni őt, ha valamiért sírni kezd. A Toyota azonban határozottan azt javasolja, hogy a gyermek a hátsó üléssorban, a menetiránynak háttal álló ülésben utazzon, mert így sokkal kisebb a sérülésveszély.

Ha ez nem megoldható, és a gyermekülést mégis a jobb első ülésre szereljük fel, nagyon fontos, hogy mindenképpen kapcsoljuk ki az utasoldali első légzsákot, mert az egy ütközés során komoly sérüléseket okozhat a babának.

Mi az ISOFIX?

Az ISOFIX kifejezést hamar megtanuljuk, amikor új gyerekülést vásárolunk. Ez egy nemzetközi gyerekülés-rögzítési szabvány neve, és a lényege, hogy a kicsik ülését az autóülések tövében található rögzítőpontokhoz csatlakoztathatjuk. Ha nem tudjuk pontosan, hogy Toyotánkban hol találhatók ezek a gyerekülés-rögzítési pontok, a hivatalos Toyota márkakereskedésekben készségesen megmutatják nekünk.

Ez a megoldás sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint amikor az autó saját biztonsági övével próbáljuk meg rögzíteni a gyerekülést, ráadásul a felső bekötési pontnak és a támasztó lábnak köszönhetően a gyerekülés billegése és elfordulása is nagy mértékben csökken.

Ha szeretné, hogy családja minden tagja biztonságban utazzon, töltse le gyerekülés-útmutatónkat, így biztosan nem felejti majd el a legfontosabb tudnivalókat. És ne feledje: mindig használja a biztonsági övet!

Ez a cikk nem helyettesíti az autó vagy a tartozékok használati útmutatóját. Azt tanácsoljuk, hogy mindig olvassa el figyelmesen a kezelési kézikönyvet. A Toyota nem vállal felelősséget e cikk tartalmáért, és/vagy az itt található információkra alapozott cselekvések következményeiért.

Toyota Child Safety

Tudjon meg többet a Toyoták biztonságáról!

Néhány tanács az őszi autózáshoz Néhány tanács az őszi autózáshoz Eddig gondtalanul élvezhettük a kellemes nyári napokat, a száraz utakat és a tökéletes látási viszonyokat, ám ősszel gyorsan csökken a napsütéses órák száma, és közeleg az idő, amikor reggel sötétben indulunk útnak, és sötétben is érünk haza.