1. Cég
  2. A Toyota gyártási rendszer
Gyors linkek

A TOYOTA GYÁRTÁSI RENDSZER

A GYÁRTÁSI RENDSZER BEMUTATÁSA

A Toyota hozzáállása az autógyártáshoz és a minőségellenőrzéshez forradalmasította az iparágat. A “just-in-time” beszállítói lánc koncepciója világszerte követendő modellé vált a többi autógyártó számára is.

Fókuszban a rugalmasság


A Toyota hozzáállása az autógyártáshoz és a minőségellenőrzéshez forradalmasította az iparágat. A “just-in-time” beszállítói lánc koncepciója világszerte követendő modellé vált a többi autógyártó számára is, s most nem csak autógyártókról van szó. A Toyota gyártási rendszer (TPS) lényege, hogy a végterméket szinte "áthúzzák" a rendszeren. Ez azt feltételezi, hogy a gyártósor egyes szakaszain mindig jelen van a megfelelő és megfelelő számú alkatrész a megfelelő időben, fölösleget azonban nem tárolnak itt. 

Ez a megközelítés radikális mértékben eltért az addig bevett autógyártási folyamatoktól, amelyekhez nagy raktározott mennyiségek voltak szükségesek annak érdekében, hogy a gyártósoron a lehető legnagyobb mennyiségben készülhessen a végtermék, ám mindez nem volt tekintettel az aktuális keresletre. A TPS ötlete azonban ezzel ellentétben azon alapul, hogy minden időpontban az éppen szükséges mennyiséget gyártsák.

Azzal, hogy a Toyota nem a kapacitást, hanem az igényeket tette a gyártás alapjává, a vállalat - a komponensek és a késztermékek vonatkozásában - egyaránt alacsonyan, a lehetséges minimumon tarthatja raktárkészleteit. Ám a Toyota szokatlan megközelítésének ez csak az egyik legnyilvánvalóbb előnye. Azzal, hogy a Toyota a kisebb gyártóegységek és a vevők által valóban igényelt termékek gyártására koncentrált, a cég olyan rugalmasságra és reakciókészségre tett szert, amely még ma is mértékadónak számít az iparágban.


A folyamatos fejlődésre törekvésével (Kaizen) a Toyota riválisaihoz képest sokkal rövidebb idő alatt képes az öntőformák és a gépek beállításának megváltoztatására. Így a vállalat gyártókapacitása sokkal gyorsabban reagálhat a változó piaci trendekre, s ez teszi ideális rendszerré a TPS-t a mai, viharosan változó globális üzleti környezetben.

Legalább ennyire fontos persze a csúcsminőség biztosítása is, illetve az, hogy megbízható és strapabíró termékeket szállítsunk ki megrendelőinknek. Amennyiben a gyártás során bármilyen probléma felmerül, a Jidoka, azaz a Toyota automatikus hibaészlelő rendszere felhívja a figyelmet a hibára, s ezzel lehetővé teszi a gyártósoron dolgozóknak, hogy az azonnali és helyszíni megoldáshoz szükséges lépéseket megtegyék – s ez még abban az esetben is igaz, ha ehhez a gyártást le kell állítani.

Azzal, hogy már a hiba helyén megtörténik a jelzés, a Toyota rendszere könnyebben azonosíthatóvá teszi a problémát, és meggátolja azt, hogy a hiba forrása a gyártás következő szakaszába is eljuthasson. Csak az ilyen agilis, a minőséget abszolút prioritássá emelő rendszer, mint a TPS képes arra, hogy ezeket az intézkedéseket gazdaságilag lehetővé tegye.

Ezzel a megközelítéssel nemcsak a hulladék mennyisége csökkenthető (azaz ettől lesz környezetbarátabb a TPS rendszer), hanem azt is garantálható, hogy vásárlóink biztosak lehetnek abban, hogy a Toyota termékei a legmagasabb minőségi, megbízhatósági és tartóssági elvárásoknak is megfelelnek majd.