Új, készségesen reagáló dízelmotor a Yarishoz

A Toyota Yaris ezentúl az 1.4 D-4D motor új, Euro 6 kompatibilis változatával kapható.

A Toyota Yaris ezentúl az 1.4 D-4D motor új, Euro 6 kompatibilis változatával kapható. Ahogyan az már az új motoroknál szokásos, ez az erőforrás is takarékosabbá vált, CO2-kibocsátásának legalacsonyabb értéke pedig 89 g/km. Ugyanakkor az új motor gázreakciói is javultak - ami már kevésbé általános jelenség az alacsony CO2-kibocsátású autóknál.

Az 1.4 D-4D teljesítményének titka a kedvezőbb nyomatékleadás: a motor 205 Nm-es nyomatékcsúcsa már 1.400 1/perc fordulatszámnál rendelkezésre áll. A mindennapi közlekedés során ez nagy előnyt jelent, hiszen a Yaris így már alacsony fordulatszámról is lendületesen gyorsít, ami vezetőjének magabiztos nyugalmat kölcsönöz a sűrű forgalomban, ráadásul a motor ilyenkor is késlekedés nélkül, határozottan húz.

Ritkaság ez egy olyan erőforrás esetében, ami ilyen alacsony fordulatszámon adja le maximális forgatónyomatékát. Az 1.4 D-4D esetében ezt egy kisebb és extrém hatékonyságú turbófeltöltő alkalmazásával sikerült elérni, ami nagyobb töltőnyomást épít fel - méghozzá igen gyorsan.

Ám nem a turbó jelenti az egyetlen fejlesztést. Az üzemanyag-befecskendezési rendszer nagyobb szállítószivattyút és 180 Mpa-ra növelt nyomáson üzemelő közös nyomócsöves befecskendezést kapott.

NOx-tárolós (NSR) katalizátor biztosítja, hogy a nitrogén-oxidok kibocsátása a szigorú Euro 6-os előírásokban meghatározott szint alatt marad.

A megújult motor teljesítménye 66 kW/90 LE, így az autó figyelemre méltóan rövid idő alatt, 10,8 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás tempóra, végsebessége pedig 175 km/óra. Ezek igencsak meggyőző adatok, különösen az autó alacsony fogyasztását tekintve, ami vegyes ciklusban mérve mindössze 3,4 l/100 km.

A rendkívül alacsony fordulatszámon jelentkező forgatónyomatéknak köszönhetően a Yaris 1.4 D-4D vezetése kellemes élmény: az autó minden sebességfokozatban készségesen engedelmeskedik a gázparancsnak, és sosem látott fürgeséggel uralja a forgalmat.

/

Tudjon meg többet a Toyota legendás modelljeiről!

A Celica története A Celica története Névválasztásával, ami spanyolul annyit tesz, hogy 'égi' vagy 'mennyei', már az első pillanattól kezdve nyilvánvaló volt, hogy a Celica tündöklő csillagnak született. Igaz, akkor még senki sem sejtette, hogy ragyogása 35 éven és hét generáción át tart majd, és hogy sok ember számára mindig is a világ legjobb autója marad.