1. Cég
  2. Hírek
  3. 5,6 milliárd dollárt az akkumulátorgyártási kapacitásainak fejlesztésre
Gyors linkek

A Toyota mintegy 5,6 milliárd dollárt fektet akkumulátorgyártási kapacitásainak fejlesztésébe


2023. január 04.


A világ legtöbb részben vagy teljesen elektromos (öntöltő hibrid elektromos, plug-in hibrid elektromos, akkumulátoros elektromos, hidrogén üzemanyagcellás elektromos) autóját értékesítő autógyártója, az elektromos forradalmat negyed évszázaddal ezelőtt útjára indító Toyota egyike azon kevés globális autógyártónak, amely a kezdetektől komoly saját akkumulátorfejlesztési és gyártási tevékenységet folytat. A világszerte eddig több, mint 22 millió, csak tavaly mintegy 2,7 millió részben vagy teljesen elektromos autót értékesítő japán autógyártó most mintegy 5,6 milliárd dolláros befektetéssel tovább bővíti japán és egyesültállamokbeli akkumulátorgyártási kapacitásait, ami akár z akár 40 GWh termelési kapacitásnövekedést is jelenthet a Toyota számára az akkumulátoros elektromos autók iránti növekvő kereslet kielégítésére.

A Toyota 5,6 milliárd dollárt fektet be Japánban és az Egyesült Államokban akkumulátoros elektromos készülő akkumulátorok gyártásába, amelyek iránt stabilan nő a globális kereslet. Az akkumulátorgyártást 2024 és 2026 között kívánják megkezdeni. Ennek a beruházásnak az a célja, hogy a Toyota rugalmasan tudjon megfelelni ügyfelei igényeinek minden országban és régióban a többféle hajtáslánc és a lehető legtöbb opció elérhetővé tételével.

Ezzel a beruházással a Toyota akár 40 GWh-val kívánja növelni kombinált akkumulátorgyártási kapacitását Japánban és az Egyesült Államokban. A Toyota gyártási rendszerének felhasználásával és minden eddiginél hatékonyabb gyártósorok építésével a Toyota tovább kívánja erősíteni versenyképességét, és befektet az akkumulátorgyártással foglalkozó személyzet képzésébe, valamint a monozukuri gyártási ismeretek továbbadásába.

Japánban összesen hozzávetőleg 3,1 milliárd dollárt fektetnek be a Prime Planet Energy & Solutions Himejiben található üzemébe, valamint a Toyota üzemeibe és ingatlanjaiba, míg az Egyesült Államokban újabb 2,5 milliárd dollárt áldoznak az észak-karolinai Toyota Battery Manufacturing üzembe az akkumulátorgyártási kapacitás növelése érdekében.

A Toyota folytatni kívánja erőfeszítéseit egy olyan ellátási rendszer kiépítésére, amely folyamatosan képes kielégíteni a különböző régiókban növekvő akkumulátoros elektromos autók iránti igényeket, beleértve a partnereitől származó autóakkumulátor-ellátást.

A Toyota úgy véli, hogy több lehetőség is van a karbonsemlegesség elérésére. Úgy véli továbbá, hogy országonként és régiónként nagymértékben eltérőek azok az eszközök, amelyekkel a lehető legnagyobb mértékben és a lehető leggyorsabban csökkenthető a széndioxid-kibocsátás, az ügyfeleik megélhetésének megóvását is szem előtt tartva. Ezt szem előtt tartva a Toyota továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy rugalmasan tudjon megfeleljen ügyfelei igényeinek minden országban és régióban, többféle részben vagy teljesen elektromos hajtásláncot és a lehető legtöbb opciót kínálva.