A WRC tüzében kovácsolták

Az új GR Yaris nem egy szokványos izomautó.


Ez egy telivér. Ezt az autót nem egy vállalati bizottság tervezte, hanem emberek, akiket egyetlen szenvedély egyesített: a győzelem vágya. A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team mérnökeivel és pilótáival közösen kifejlesztett gépben testet ölt a motorsport csúcskategóriájának minden tudása és technológiája, hogy az autó a Rally Világbajnokság (WRC) minden futamán sikert arathasson – akárcsak a mindennapokban, valahányszor Ön útnak indul.

A rally kovácsolta eggyé


2014-ben úgy akarta a sors, hogy Tommi Mäkinen és Akio Toyoda találkozzanak. A négyszeres WRC-bajnok és a Toyota elnöke – a két férfi, akiket a rally szeretete hozott össze – együtt autóztak végig egy jeges szakaszon. A tökéletes szikra a Toyota visszatéréséhez a WRC világába egy győzelemre tervezett sportkocsi volt. Az új GR Yaris.

A lényeg a GR-FOUR


Az új GR Yaris egyik legfontosabb fejlesztése a GR-Four. 20 év után először terveztük meg újra a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team szakembereivel és neves pilótáival közösen a Toyota sportos összkerékhajtási (AWD) rendszerét, amelynek gyorsan reagáló, elektronikus tengelykapcsolója hihetetlen tapadást és vonóerőt biztosít.

A GR Yaris 4WD módozatválasztó kapcsolójával Ön azonnal átállíthatja az első és hátsó kerekek közti nyomatékelosztást. A Versenypálya (50:50), a Sport (30:70) és a Normál (60:40) üzemmódok segítségével mindig pillanatnyi hangulatához vagy a menetkörülményekhez igazíthatja az autó viselkedését, kiválasztva azt a beállítást, ami éppen kedvezőbb egy versenypálya nagy sebességéhez, a lelkesítő hátsókerékhajtásos autózáshoz a vidéki utakon, vagy a fürge szlalomozáshoz a városi forgalomban.

Uralja mindenütt!

A GR Yaris 4WD rendszer háromféle beállításával, a Versenypálya (50:50), a Sport (30:70) és a Normál (60:40) üzemmódok segítségével mindig pillanatnyi hangulatához vagy a menetkörülményekhez igazíthatja az autó viselkedését, kiválasztva azt, ami éppen kedvezőbb egy versenypálya nagy sebességéhez, a lelkesítő hátsókerékhajtásos autózáshoz a vidéki utakon, vagy a fürge szlalomozáshoz a városi forgalomban.

/
Kiegyensúlyozott vonóerő

A GR-FOUR könnyű 4WD rendszerében a gyorsan reagáló elektronikus tengelykapcsoló kiegyensúlyozottan osztja el az első és a hátsó tengelyre jutó hajtóerőt. Amikor a vezető egy kanyar torkolatában fékez, a forgatónyomaték a hátsó kerekekhez jut, hogy az autót még magabiztosabban uralhassa.

/
Versenypályára készült

A részlegesen önzáró első és hátsó Torsen differenciálmű (LSD) a GR Yaris nagy teljesítményű Versenypálya csomagjának része. A hajtóerőt a bal és jobb oldali kerekek közt elosztó LSD optimálisan juttatja az útra a teljesítményt, a lehető legmagasabb sebességet és a lehető legélvezetesebb vezetési élményt biztosítva.

/
Versenyautós gázreakciók


A gépháztető alatt olyan erőforrás lapul, ami minden, csak nem átlagos. 261 lóerős teljesítményével és 360 Nm nyomatékával a GR Yaris 1,6 literes, turbótöltéses erőműve alighanem a világ legizmosabb sorozatgyártású háromhengeres motorja.

A WRC2 szabályrendszernek megfelelően kifejlesztett blokkot olyan magas szintű motorsport-technológia és anyagválasztás jellemzi, ami eddig még egyetlen sorozatgyártású autóban sem létezett. A kompakt és kis tömegű erőforrás kimagasló teljesítményét egyedi hengerfej-kialakítás és motorblokk biztosítja, nem beszélve a különleges főtengelyről és dugattyúkról, vagy a golyóscsapágyazott turbóról. Itt minden megoldás azt szolgálja, hogy a GR Yaris magabiztosan teljesítsen a versenypályán, de mindig készen álljon az örömautózásra is.

Egy bajnok izomzata

261 DIN lóerős teljesítményével és 360 Nm forgatónyomatékéval ez a világ legerősebb háromhengeres, sorozatgyártású motorja. A városban kezes és könnyen vezethető, de az országúton harapós és vérforraló GR Yaris teljesítmény-tömeg aránya 4,9 kg/DIN LE.

/
Versenyautós gének

Vadonatúj háromhengeres motorunk olyan motorsportos tapasztalattal és anyagokból készült, amivel eddig egyetlen sorozatgyártású autó sem dicsekedhetett. Ez a pehelysúlyú ökölvívó igazán súlyos ütéseket tud osztogatni; erről gondoskodik az egyedi hengerfej-kialakítás és motorblokk, nem beszélve a különleges főtengelyről és dugattyúkról, vagy a golyóscsapágyazott turbóról.

/
Megzabolázni az erőt

Az új, különleges tervezésű padlólemezre épített gép nagy teljesítményű, kettős keresztlengőkaros felfüggesztést kapott. Az erőteljes, kétrészes, 356 mm-es első féktárcsákat négydugattyús nyergek markolják, a hatfokozatú manuális sebességváltó pedig olyan precízen kapcsolható, mintha a vezető karjának meghosszabbítása lenne.

/
Sikerre formálva


A legtöbb autótól eltérően a GR Yarist nem arra tervezték, hogy mutatós legyen, hanem hogy trófeákat nyerjen – méghozzá stílusosan. Könnyű, háromajtós karosszériája számos tömegcsökkentő megoldást rejt: a tető karbonszál erősítésű műanyagból, a gépháztető és az ajtók alumíniumból készülnek, az ablakoknak pedig nincs keretük, így a felépítmény 38 kilóval könnyebb a normál Yarisénál, hogy az autó még fürgébb és fordulékonyabb legyen.

Az aerodinamika és a hűtés optimalizálásával sok órát töltöttek a szélcsatornában a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team szakemberei. A 95 milliméterrel alacsonyabbra húzott tetővonal és a légáramlatokat kisimító elemek is szerepet játszanak abban, hogy a GR Yaris ugyanolyan lendületesen száguld a Finn Rally gyorsasági szakaszain, mint az Ön kedvenc útvonalain.

Minél könnyebb, annál jobb

A lehető legnagyobb teljesítmény érdekében a mérnökök 38 kilogrammot faragtak le a karosszériából a normál Yarishoz képest. A tető karbonszálas műanyagból készül, az ablakoknak nincs keretük, a gépháztető, az ajtók és a csomagtérajtó anyaga pedig alumínium, hogy a sportkocsi még fürgébb, még készségesebb és még precízebb legyen.

/
Alacsonyabb, szélesebb, áramvonalasabb

Az aerodinamika és a hűtés optimalizálásával sok órát töltöttek a szélcsatornában a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team szakemberei. A GR Yaris látványos, kupés sziluettjének és 91 milliméterrel alacsonyabbra húzott tetővonalának köszönhetően a levegő simán áramlik az autó hátsó része felé.

/
A kanyarok királya

Sportkocsink határozott kiállásához a mutatós 18 colos, 10 küllős könnyűfém keréktárcsák is jócskán hozzájárulnak. Ráadásul a GR Yaris opcionális Versenypálya csomagjában 18 colos kovácsolt könnyűfém keréktárcsák találhatók, amelyek tovább csökkentik a rugózatlan tömeget, miközben a Michelin Pilot Sport 4s gumiabroncsok remek tapadást biztosítanak.

/
Motomachi büszkesége


Ha egy olyan hamisítatlan, telivér sportkocsit akarunk építeni, mint a GR Yaris, akkor egyetlen hely létezik a világon, ami szóba jöhet: Motomachi. Olyan legendák születtek már itt, mint a Lexus LFA és a Supra A80, most pedig az első GR-gyártósor nyújtózik végig az üzemen, készen egy páratlan izomautó kézi összeszerelésére.

A munkát kézzel végzik a szakemberek, ezért minden egyes GR Yaris megszületése tízszer annyi időbe telik, mint egy sorozatgyártású modell elkészítése. A gyártósort a teljesítményre optimalizálták, olyan közbenső állomásokat beiktatva, mint a karosszéria plusz ellenőrzése és a kiegészítő hegesztések elvégzése. Itt minden azt szolgálja, hogy a GR Yaris aprólékos gondossággal és figyelemmel készüljön – ahogy az az egyedi versenygépeknél szokás.

Tudjon meg többet a TOYOTA GAZOO Racingről!

Jövő nyáron Magyarországra is megérkezik a ma világpremierjét tartó Toyota bZ4X Jövő nyáron Magyarországra is megérkezik a ma világpremierjét tartó Toyota bZ4X Tudjon meg többet! Guinness rekord: 1360 km emmissziómentes kilométert tett meg egyetlen tankkal a Toyota Mirai Guinness rekord: 1360 km emmissziómentes kilométert tett meg egyetlen tankkal a Toyota Mirai Tudjon meg többet! Az utolsó pillanatig küzd egymással a két Toyota pilóta a Rally Világbajnokságban Az utolsó pillanatig küzd egymással a két Toyota pilóta a Rally Világbajnokságban Tudjon meg többet! A marokkói diadal kiváló főpróbát jelent a Toyota Dakar csapata számára A marokkói diadal kiváló főpróbát jelent a Toyota Dakar csapata számára Tudjon meg többet!