Néhány tanács az őszi autózáshoz

Amikor a nyári nap fénye lassan megfakul, és a falevelek gyönyörű őszi színekbe öltöznek, ideje felkészülni a festői szépségű, ám néha váratlan veszélyeket rejtő őszi hónapokra.

Eddig gondtalanul élvezhettük a kellemes nyári napokat, a száraz utakat és a tökéletes látási viszonyokat, ám ősszel gyorsan csökken a napsütéses órák száma, és közeleg az idő, amikor reggel sötétben indulunk útnak, és sötétben is érünk haza.

Borítsa fénybe a sápadt őszt!

Csupán néhány percnyi fáradságba kerül megkérni egy barátot vagy valamelyik családtagot, hogy ellenőrizze az autó világítási rendszerének működését, és jelezze, hogy rendben vannak-e a fényszórók, az irányjelzők, a féklámpa, a ködlámpák és a tolatólámpa. Arról se feledkezzen meg, hogy időnként érdemes egy nedves szivaccsal letisztítani a lámpatesteket.

A japán rendőrség statisztikái szerint tavaly 24 százalékkal nagyobb valószínűséggel történtek halálos balesetek szürkület idején (16:00 és 20:00 óra között), mint más időszakokban. Ezzel együtt a gyalogosokra is nagyobb veszély leselkedik ilyenkor, hiszen ezekben az órákban kétszer annyi a halálos gázolás, mint nappal.

Ezt tudva egyértelművé válik, miért olyan fontos a többi autós és gyalogosok számára is, hogy Ön még naplemente előtt bekapcsolja Toyotája fényszóróit. Ha pedig a gyalogosok fényvisszaverő ruhát viselnek, az autósok könnyebben észrevehetik őket szürkületkor, jelentősen csökkentve ezzel a gázolás veszélyét.

/

Mivel ősszel hosszabb időn át használja autója világítását - nem beszélve a fűtésről és az ablakok páramentesítéséről -, az autó akkumulátorát is nagyobb terhelésnek teszi ki, mint nyáron. Éppen ezért győződjön meg róla, hogy az akkumulátor jó állapotban van, a saruk stabilan csatlakoznak, s ha bármi hibát észlel indításkor, érdemes lecserélni az akkumulátort, még mielőtt a tél sokkal keményebb próbatétel elé állítja.

A csillogás ellen

Ősszel a Nap sokkal alacsonyabb pályán járja be az égboltot, ezért ilyenkor gyakrabban vakítja el az autósokat. A koszos első és hátsó szélvédő - nem beszélve a gyakori kőfelverődésekről és karcolásokról - még inkább felerősíti ezt a zavaró ragyogást, ezért ne halogassa a javításokat, és mindig gondoskodjon elegendő ablakmosó folyadékról.

/
Csalóka szépség

Amikor az őszi napok jutnak eszünkbe, gyakran egy romantikus kép merül fel bennünk, amint a lehullott falevelek tengerében gázolunk. Ám ugyanezek a falevelek nagyon veszélyessé válhatnak, ha az autó kerekei alá kerülnek: könnyen megcsúszhatunk rajtuk egy kanyarban, növelhetik a féktávolságot, vagy eltakarhatják az útegyenetlenségeket és a kátyúkat. Éppen ezért ősszel mindig lassabban kanyarodjon, és tartson nagyobb követési távolságot.

Mivel a csúszós út és az autó között csupán a gumiabroncsok jelentik a kapcsolatot, nagyon fontos, hogy ellenőrizze a gumik állapotát. Szánjon rá időt, és győződjön meg arról, hogy nincs nyoma sérülésnek, nagy mértékű kopásnak, hogy nincs dudor az oldalfalukon, és ezzel egy időben ellenőrizze a nyomásukat is. Ha nem tudja pontosan az abroncsnyomás megfelelő értékét, megtalálja azt az autó kezelési kézikönyvében.

Ahogy a vezetőt, úgy az autó szerkezetét is próbára teheti az időjárás változása, ám a hivatalos Toyota Márkaszervizek készséggel átvizsgálják járművét.

Hasznos tanácsok

Olvassa el rövid útmutatónkat, amelyben néhány hasznos ötlettel próbálunk segíteni, hogy biztonságban és problémamentesen élvezhesse az autózást Toyotájában.

Tudjon meg többet a Toyoták biztonságáról!

Biztonsági gyerekülések - Toyota Safety Card Biztonsági gyerekülések - Toyota Safety Card Mindannyiunk számára egyértelmű, hogy még sosem szállítottunk gyermekeinknél fontosabb dolgot.