A Toyota visszatért a rally világába

A Toyota a FIA Rally Világbajnokságon (WRC)

A Toyota visszatért a FIA Rally Világbajnokságra (WRC). A múlt két év folyamán a Toyota Motorsport GmbH (TMG) a Yaris WRC versenyautó tesztprogramját folytatta és felkészült arra, hogy 2017-ben megint pályára lépjen a versenysorozatban.

Ígéretes autó

Az új Yaris WRC 1,6 literes közvetlen benzinbefecskendezéses turbómotorja több mint 300 LE teljesítményt ad le, az autó futóművét pedig a legmodernebb szimulációk, tesztek és gyártási folyamatok segítségével fejlesztették ki.

A TMG kölni műszaki központjában tervezett és megépített versenygép már átesett egy előzetes tesztprogramon, amely aszfaltos és murvás pályákon zajlott Európa különböző országaiban; e próbák során a mérnökök megszilárdították azokat az ígéretes alapokat, amelyekre a következő hónapok során a csapat építkezhet.

/

A múlt két évben a tesztprogram keretében Európa-szerte számos WRC-helyszínen, a legkülönfélébb felületeken tették próbára az autót, miközben fokozatosan bővítteték a jármű fejlesztésével és működtetésével megbízott szakembergárda létszámát.

/
Ragyogó autóversenyzők

A Yaris WRC megalkotása és tökéletesítése mellett a TMG arra is nagy figyelmet fordított, hogy ragyogó autóversenyzőket neveljen ki; ezt a célt szolgálja az Ifjú Pilótaképző Program.

A program első ragyogó tehetsége a francia Eric Camilli. A fejlesztési programban Eric felkészülését a tapasztalt Stéphane Sarrazin (a Tour de Corse győztese, a FIA Hosszútávú Világbajnokságon induló Toyota-csapat tagja), valamint Sebastian Lindholm, a veterán finn versenyző is segíti.

/
/
Eredményes rally-pályafutás

1999-ben több mint huszonöt évnyi folyamatos rallyversenyzés ért véget a TMG-nél, amely egykor még Andersson Motorsport GmbH néven kezdte meg a pályafutását (a csapatot alapító Ove Andersson után), és Európában Toyota Team Europe (TTE) néven versenyzett a Rally Világbajnokságban.

A TTE akkoriban olyan kultikus versenyautókkal indult a futamokon, mint a Celica Twincam Turbo és a GT-Four változatok, vagy a Corolla WRC, s a volánnál legendás versenyzők ültek: például Carlos Sainz, Juha Kankkunen vagy éppen Didier Auriol.

/

1972-től kezdve a Toyota 149 dobogós helyezést és 43 futamgyőzelmet szerzett, és négy egyéni, valamint három konstruktőri világbajnoki címet tudhatott magáénak – ezt pedig már bízvást mondhatjuk eredményes pályafutásnak a rally világában.