Környezettudatosabb járműtechnológiánk nem csupán a hibridekre korlátozódik. Úgy véljük, hogy az alacsony szénkibocsátású közlekedésben a tisztán elektromos hajtású autók is fontos szerepet játszanak.

Az elektromos autók fontos szerepe

Bár hibrid technológiánkkal váltunk híressé, jól tudjuk, hogy nem a hibridek jelentik az egyetlen megoldást a hatékonyabb és energiatakarékosabb közlekedésre - ezért a jövő mobilitási megoldásainak részeként az elektromos hajtási technológiánkat is kifejlesztettük. Biztosak vagyunk abban, hogy az elektromos járművek kiváló segítséget nyújthatnak a nagyvárosi közlekedés hatékonyabbá és tisztábbá formálásában.

Míg hibridjeink, plug-in hibridjeink és üzemanyagcellás hibridjeink ideálisak a hosszabb utazásokhoz, az elektromos járművek a lakott területek és zsúfolt nagyvárosok rövid útszakaszain és lassan araszoló forgalmában jelentenek jó megoldást. A gyorsan tölthető akkumulátorról működő kompakt, nulla károsanyag-kibocsátású elektromos autók javítják a levegő minőségét, és csökkentik a forgalmi torlódásokat. Ezek a járművek csendesek, könnyű őket vezetni, és olcsón üzemeltethetők, így tökéletesek a munkába járáshoz és a házhoz szállításhoz.

A legfontosabb előnyök
/
/
/

A Toyota is részt vesz abban az innovatív együttműködésben, aminek célja, hogy a franciaországi Grenoble városában kialakítsa a jövő nagyvárosi mobilitását. A 2014 októberében útjára indított, hároméves Cité Lib - Ha:mo projekt elektromos járművekkel és egy autómegosztó rendszerrel tárja fel a privát járművek és a tömegközlekedés integrálásában rejlő lehetőségeket.

Egy különleges együttműködés

A Cité Lib - Ha:mo partnerei a Toyota, Grenoble város, a Grenoble-Alpes-Métropole agglomeráció, az EDF energiaszolgáltató, az EDF leányvállalataként működő Sodetrel, valamint a Cité Lib autómegosztó szervezőcég. A Toyota a hároméves projekt céljaira rendelkezésre bocsátott egy i-ROAD és COMS elektromos járművekből álló flottát, valamint saját Ha:mo (harmonikus mobilitás) IT-rendszerét, aminek segítségével az emberek megtervezhetik utazásaikat, összehangolva a különféle közlekedési eszközöket, például a buszokat, villamosokat és kerékpárokat - vagy éppen a sétát.

"Ez a projekt egészen biztosan sikeres lesz, mivel minden partnert ugyanaz a cél vezérli: mindannyian részt akarunk venni a jövő nagyvárosi mobilitásának megalkotásában. A városi mobilitási megoldások jelentik majd a jövőben azt a területet, ahol a Toyota jelentős mértékben növekedhet."

Takeshi Uchiyamada, a Toyota Motor Corporation elnöke

/
A Cité Lib - Ha:mo alapját egy integrált hálózat képezi, ami magában foglalja a tömegközlekedési lehetőségeket, vagyis a Toyota i-ROAD és COMS járművek mellett a buszok, a vonatok és villamosok rendelkezésre állását, és ezeket figyelembe véve egyszerű utazásszervező eszközként segíti az emberek könnyű, olcsó és környezettudatos közlekedését.
Több megoldás összehangolása a városi közlekedésben

A projekt célja, hogy összehangoltabbá, olcsóbbá és egyszerűbbé tegye a közlekedési hálózatot, beleértve a tömegközlekedést és az elektromos járművek flottáját. A város útjain 35 Toyota i-ROAD és 35 COMS fut, s ezek nyilvánosan hozzáférhetők a 27 parkolóban és feltöltő ponton, amelyek többsége a legfontosabb közlekedési csomópontokban és átszálló helyeken található.

A járművek különféle utazásokhoz használhatók: rövid utakra A-ból B-be, bevásárláshoz, de az emberek eljuthatnak velük üzleti tárgyalásaikra, vagy ellátogathatnak a barátaikhoz. Ugyanakkor ideálisak az utazások első vagy utolsó szakaszában is, amikor el kell jutni a vasútállomásra, illetve a villamos- vagy buszmegállóba.

Okostelefonja vagy számítógépe és egy külön erre kifejlesztett alkalmazás segítségével bárki ellenőrizheti, hogy van-e éppen szabad jármű, megtervezheti útvonalát, majd lefoglalhatja és kifizetheti a járművet. Az autóba csak be kell ülni az egyik állomáson, utána pedig elég egyszerűen otthagyni a másik helyen, lezárva ezzel a bérlést.

Jobb levegő, kevésbé zsúfolt forgalom, több tér

A rendszert úgy tervezték meg, hogy a lehető legnagyobb mértékben felhasználóbarát és hatékony legyen. A könnyen elérhető, nulla károsanyag-kibocsátású járművek bevonása a tömegközlekedés hálózatába azt eredményezheti, hogy a város útjain csökken az autók száma, kevesebb lesz a közlekedési torlódás, és javul a levegő minősége. Még a várostervezés is egyszerűbbé válik, hiszen kevesebb és kisebb parkolóhelyekre lesz szükség.

Toyota elektromos autók