Környezettudatosabb járműtechnológiánk nem csupán a hibridekre korlátozódik. Úgy véljük, hogy az alacsony szénkibocsátású közlekedésben a tisztán elektromos hajtású autók is fontos szerepet játszanak.

Az elektromos autók fontos szerepe

Bár hibrid technológiánkkal váltunk híressé, jól tudjuk, hogy nem a hibridek jelentik az egyetlen megoldást a hatékonyabb és energiatakarékosabb közlekedésre - ezért a jövő mobilitási megoldásainak részeként az elektromos hajtási technológiánkat is kifejlesztettük. Biztosak vagyunk abban, hogy az elektromos járművek kiváló segítséget nyújthatnak a nagyvárosi közlekedés hatékonyabbá és tisztábbá formálásában.

Míg hibridjeink, plug-in hibridjeink és üzemanyagcellás hibridjeink ideálisak a hosszabb utazásokhoz, az elektromos járművek a lakott területek és zsúfolt nagyvárosok rövid útszakaszain és lassan araszoló forgalmában jelentenek jó megoldást. A gyorsan tölthető akkumulátorról működő kompakt, nulla károsanyag-kibocsátású elektromos autók javítják a levegő minőségét, és csökkentik a forgalmi torlódásokat. Ezek a járművek csendesek, könnyű őket vezetni, és olcsón üzemeltethetők, így tökéletesek a munkába járáshoz és a házhoz szállításhoz.

A legfontosabb előnyök
/
/
/

A Toyota is részt vesz abban az innovatív együttműködésben, aminek célja, hogy a franciaországi Grenoble városában kialakítsa a jövő nagyvárosi mobilitását. A 2014 októberében útjára indított, hároméves Cité Lib - Ha:mo projekt elektromos járművekkel és egy autómegosztó rendszerrel tárja fel a privát járművek és a tömegközlekedés integrálásában rejlő lehetőségeket.

Egy különleges együttműködés

A Cité Lib - Ha:mo partnerei a Toyota, Grenoble város, a Grenoble-Alpes-Métropole agglomeráció, az EDF energiaszolgáltató, az EDF leányvállalataként működő Sodetrel, valamint a Cité Lib autómegosztó szervezőcég. A Toyota a hároméves projekt céljaira rendelkezésre bocsátott egy i-ROAD és COMS elektromos járművekből álló flottát, valamint saját Ha:mo (harmonikus mobilitás) IT-rendszerét, aminek segítségével az emberek megtervezhetik utazásaikat, összehangolva a különféle közlekedési eszközöket, például a buszokat, villamosokat és kerékpárokat - vagy éppen a sétát.

"Ez a projekt egészen biztosan sikeres lesz, mivel minden partnert ugyanaz a cél vezérli: mindannyian részt akarunk venni a jövő nagyvárosi mobilitásának megalkotásában. A városi mobilitási megoldások jelentik majd a jövőben azt a területet, ahol a Toyota jelentős mértékben növekedhet."

Takeshi Uchiyamada, a Toyota Motor Corporation elnöke

/
A Cité Lib - Ha:mo alapját egy integrált hálózat képezi, ami magában foglalja a tömegközlekedési lehetőségeket, vagyis a Toyota i-ROAD és COMS járművek mellett a buszok, a vonatok és villamosok rendelkezésre állását, és ezeket figyelembe véve egyszerű utazásszervező eszközként segíti az emberek könnyű, olcsó és környezettudatos közlekedését.
Több megoldás összehangolása a városi közlekedésben

A projekt célja, hogy összehangoltabbá, olcsóbbá és egyszerűbbé tegye a közlekedési hálózatot, beleértve a tömegközlekedést és az elektromos járművek flottáját. A város útjain 35 Toyota i-ROAD és 35 COMS fut, s ezek nyilvánosan hozzáférhetők a 27 parkolóban és feltöltő ponton, amelyek többsége a legfontosabb közlekedési csomópontokban és átszálló helyeken található.

A járművek különféle utazásokhoz használhatók: rövid utakra A-ból B-be, bevásárláshoz, de az emberek eljuthatnak velük üzleti tárgyalásaikra, vagy ellátogathatnak a barátaikhoz. Ugyanakkor ideálisak az utazások első vagy utolsó szakaszában is, amikor el kell jutni a vasútállomásra, illetve a villamos- vagy buszmegállóba.

Okostelefonja vagy számítógépe és egy külön erre kifejlesztett alkalmazás segítségével bárki ellenőrizheti, hogy van-e éppen szabad jármű, megtervezheti útvonalát, majd lefoglalhatja és kifizetheti a járművet. Az autóba csak be kell ülni az egyik állomáson, utána pedig elég egyszerűen otthagyni a másik helyen, lezárva ezzel a bérlést.

Jobb levegő, kevésbé zsúfolt forgalom, több tér

A rendszert úgy tervezték meg, hogy a lehető legnagyobb mértékben felhasználóbarát és hatékony legyen. A könnyen elérhető, nulla károsanyag-kibocsátású járművek bevonása a tömegközlekedés hálózatába azt eredményezheti, hogy a város útjain csökken az autók száma, kevesebb lesz a közlekedési torlódás, és javul a levegő minősége. Még a várostervezés is egyszerűbbé válik, hiszen kevesebb és kisebb parkolóhelyekre lesz szükség.

Toyota elektromos autók

Tudjon meg többet

Toyota hibridek Toyota hibridek Hasonlítsa össze funkcióikat, teljesítményüket és felszereltségüket! Toyota GYIK GYIK Az itt olvasható, gyakran felmerülő kérdések és a rájuk adott válaszok alapján könnyebben meghozhatja döntését, hogy hibrid autót válasszon-e. Nyolcszoros hurrá a hibrid hajtásnak! Nyolcszoros hurrá a hibrid hajtásnak! Tizennyolc évvel legelső hybridünk, a Prius bemutatása után büszkén jelenthetjük be, hogy a Toyota hybridek értékesítése újabb fontos mérföldkőhöz érkezett, hiszen a globális eladások meghaladják a nyolcmilliós darabszámot. Mi a Plug-in Hybrid? Mi a Plug-in Hybrid? A Plug-in Hybrid lényegében egy elektromos autó és egy hibrid keveréke.