26 a Toyota által támogatott magyar olimpikon

szerzett kvótát a tokiói olimpiára

2021-07-16

Egy hét múlva, 2021 július 23-án kezdődik a 32. újkori nyári olimpia, amelyre összesen 169 plusz 7 fő tartalék, azaz 176 magyar sportoló vesz majd részt. Az eredetileg 2020-ban megrendezni tervezett, ám a koronavírus miatt 2021-re halasztott, a Tokió 2020 nevet azonban megtartó ötkarikás játékok az 1964-es olimpia után 57 évvel térnek vissza Tokióba, bár Japán 1998-ban Naganoban a téli olimpiának adott otthont.

A világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójaként ismert és a társadalmi felelősségvállalás számos területén aktív Toyota 2016-ban nyolc évre szóló együttműködési megállapodást kötött a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal (NPB), 2017-ben pedig a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) platina fokozatú támogatója lett, járművekkel, mobilitási szolgáltatásokkal és megoldásokkal segítve az ötkarikás mozgalmat.

A hazai sportolók és a remélt tokiói magyar eredmények szempontjából ugyanakkor még fontosabb volt az a nem mindennapi támogatás, amelynek keretén belül felkészülésüket segítendő 34 magyar olimpiai kerettag sportoló kapott használatra egy-egy környezetbarát hibrid elektromos Toyota C-HR-t a 2021. július 23. és augusztus 8. között megrendezésre kerülő 2020-as Tokiói Olimpia végéig. Az autók a Magyar Olimpiai Csapat szurkolói márkája, a Magyarock arculatának megfelelő szignalizációt kaptak, így az elmúlt hónapokban büszkén hirdették a tokiói megmérettetésre készülő tehetséges magyar olimpikonok összetartozását.

A Tokiói Olimpia egyébiránt ezen felül is különleges esemény lesz a Toyota számára, a vállalat ugyanis számos elképesztő újdonsággal készül az eseményre. A helyszínek közötti közlekedést 100 vadonatúj, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó abszolút zöld hidrogén üzemanyagcellás busszal támogatja a világ legzöldebb autógyártójaként ismert és egyben a világ legnagyobb autógyártójának számító Toyota.

26 a Toyota által támogatott magyar olimpikon szerzett kvótát a tokiói olimpiára

Az olimpiai faluban akkumulátoros elektromos önvezető Toyota járművekkel közlekedhetnek majd az olimpikonok, míg a logisztikai feladatok ellátásában Toyota robotok segédeznek majd: az autóiparban betöltött első helye mellett ugyanis a Toyota a robotika és a mesterséges intelligencia területén is a világ egyik vezető szereplőjének számít.

A globális ’Vágj bele a lehetetlenbe’ kampány keretébe az élsportolók mellett a szélesebb tömegeket is saját korlátaik leküzdésére és a mozgás, a mobilitás megélésére buzdító autógyártó 34 magyar atléta tokiói felkészülését támogatta egy-egy öntöltő hibrid elektromos Toyota C-HR rendelkezésre bocsátásával, akik közül az alábbi 26 olimpikon szerzett kvótát és képviselheti Magyarországot az egy hét múlva kezdődő tokiói ötkarikás játékokon:

Bicsák Bence Triatlon
Bodonyi Dóra Kajak-Kenu, K2 és K4 500 m
Cirjenics Miklós Judo, 100 kg
Czernoviczki Éva Judo, 48 kg
Csipes Tamara Kajak-Kenu, K1, K2, K4 500 m
Fazekas Mária Asztali tenisz, csapat
Gyurátz Réka Atlétika, Kalapácsvetés
Halász Bence Atlétika, Kalapácsvetés
Kapás Boglárka Úszás, 200 m pillangó
Kasza Róbert Öttusa
Késely Ajna Úszás, 400 m, 800 m 1500 m gyors
Kovács Sarolta Öttusa
Kozák Luca Atlétika, 100 m gátfutás
Krausz Gergely Tollaslabda, egyéni
Lőrincz Tamás Birkózás, 77 kg
Lőrincz Viktor Birkózás 87 kg
Lucz Dóra Kajak-Kenu, K1 200 m
Major Veronika Sportlövészet, pisztoly
Márton Anna Vívás, női kard, egyéni és csapat
Milák Kristóf 100 m, 200 m pillangó
Mohamed Aida Vívás, női tőr csapat
Péni István Sportlövészet, puska és puska mix
Pergel Szandra Asztalitenisz, csapat és vegyes páros
Rasovszky Kristóf Úszás, nyíltvizi 10 km
Siklósi Gergely Vívás, férfi párbajtőr egyéni
Szatmári András Vívás, férfi kard, egyéni és csapat
26 a Toyota által támogatott magyar olimpikon szerzett kvótát a tokiói olimpiára

„Hatalmas öröm és büszkeség számunkra, hogy az általunk támogatott 34 hazai sportolóból nem kevesebb, mint 26 magyar olimpikon képviselheti hazánkat és küzdhet álmai megvalósításáért a hamarosan kezdődő olimpiai játékokon, Tokióban, Japánban, a Toyota hazájában. Olimpikonjaink ember feletti teljesítménye milliók számára szolgál inspirációul, hogy saját korlátaikat legyőzve tegyenek meg mindent álmaik eléréséért, függetlenül attól, milyen körülmények között élnek és készülnek fel.

Éppen ezért megtiszteltetés, hogy a NOB világszintű mobilitási partnereként, és a MOB platina fokozatú támogatójaként hozzájárulhattunk ezeknek a fantasztikus magyar atlétáknak a felkészüléséhez, és bízunk benne, hogy lehetőségük lesz mindannyiunk számára emlékezetes, feledhetetlen pillanatokkal szolgálni az ötkarikás játékokon. Ezúton kívánunk nekik kitartást, lelki erőt és sok sikert életük eme különlegesen fontos megmérettetéséhez, hogy önmaguk legjobb formáját adva mindent megtehessenek azért, hogy a magyar olimpiai csapat minél több fényesen csillogó éremmel térhessen haza. Hajrá Magyarock!”- fogalmaz Varga Zsombor, a Toyota magyarországi kommunikációs vezetője.

26 a Toyota által támogatott magyar olimpikon szerzett kvótát a tokiói olimpiára