Az elektromos autók gyorsabb elterjesztésén

dolgozik a Toyota

2020-08-28

A világ legzöldebb autógyártója, a részben vagy teljesen elektromos autók fejlesztésében vezető szerepet betöltő Toyota újabb befektetéseket eszközöl az elektromos hajtáslánc modulok és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése területén fontos szereplőnek számító BluE Nexus vállalatban. A befektetés célja, hogy a BluE Nexus és a Toyota hatékonyabbá formálják az elektromos hajtásláncok értékesítési rendszerét, előkészítve az elektromos hajtású járművek gyorsabb elterjedését.

A BluE Nexus és a Toyota együttes erővel dolgozik az elektromos hajtású járművek gyorsabb elterjedésének elősegítésén. Ennek legfontosabb eszköze az lesz, hogy a két vállat növeli versenyképességét az elektromos hajtással kapcsolatos termékek piacán, illetve hogy hatékonyabbá formálják ezzel kapcsolatos értékesítési struktúrájukat, műszaki támogatásukat és szolgáltatásaikat.

Az 50%-os tulajdonosi részaránnyal az Aisin Seiki, 50%-ban pedig a Toyota leányvállalat DENSO által 2019 áprilisában alapított BluE Nexus gyors ütemben vált ismert szereplővé a elektromos hajtáslánc-modulok fejlesztése, kalibrálása és értékesítése, valamint az ezekkel kapcsolatos szolgáltatások területén. Ezzel párhuzamosan a Toyota – felhasználva a kész járművek gyártásában meglévő erősségeit – olyan komplett hajtáslánc-rendszereket értékesített más cégek számára, mint például a Toyota Hybrid System.

Az elektromos hajtású járművek egyre gyorsabb elterjedésére számítva a BluE Nexus és a Toyota arra törekszik, hogy erőik és legfontosabb alapértékeik (nevezetesen a Toyota motor-, akkumulátor- és egyéb vezérlési technológiái, illetve a BluE Nexus gondosan megtervezett elektromos hajtáslánmodul-kínálata) egyesítésével a világ bármely táján működő, bármilyen jellegű vásárlói igényt hatékonyan tudjanak majd kiszolgálni. A cél eléréséhez a Toyota új beruházási hozzájárulást nyújt, aminek fejében 10 százalékos tulajdonrészt szerez a BluE Nexus vállalatban.

Emellett a BluE Nexus és a Toyota közösen építik majd ki azt az értékesítési struktúrát, amelyben hatásosan érvényesülhetnek a két vállalat legfontosabb kompetenciái, és ahol a BluE Nexus lesz az elsődleges kapcsolattartó az elektromos hajtási rendszerek értékesítésében (az üzemanyagcellás rendszereket továbbra is a Toyota értékesíti), a Toyota pedig a technológiai támogatást biztosítja. A BluE Nexus és a Toyota arra törekednek, hogy egyre versenyképesebbé váljanak az elektromos hajtási rendszerek piacán, elősegítve ezzel az elektromos járművek gyors elterjedését és egy fenntartható társadalom kialakulását.

A BluE Nexus új tulajdonosi struktúrája így mostantól a következőképp alakul: 45% Aisin Seiki, 45% DENSO, 10% Toyota. A vállalat pedig immáron a következő kiterjesztett feladatokra fókuszál majd: átfogó tanácsadás az elektromos hajtásláncokhoz, elektromos járművekbe beépíthető elektromos hajtáslánc-modulok és rendszerek fejlesztése, kalibrálása és értékesítése.