Alonso és a Toyota

megszerezte a történelmi Le Mans-i diadalt

2018-06-21

Történelmet írt a Toyota: a TOYOTA GAZOO Racing győzelmet aratott a Le Mans 24 órás futamon: a dobogó második fokára is a Toyota hibrid erőgépét vezető csapat tagjai álhattak fel. A kiemelkedő jelentőségű diadalt még emlékezetesebbé teszi, hogy a Toyota épp huszadik alkalommal állt rajthoz legendás versenyen, amikor sikerült elhódítania a koronát.

Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima és Fernando Alonso vezették a 8. rajtszámú TS050 HYBRID versenyautót, amely pole pozícióból rajtolt, és 388 feszült és eseménydús kör után elsőként ért célba a Circuit de La Sarthe pályán, tovább növelve ezzel a legénység és a Toyota elsőbbségét a FIA Hosszútávú Világbajnokság (WEC) tabelláján. Mike Conway, Kamui Kobayashi és José María López is remekül versenyeztek, sőt hosszú időn át vezettek is, és a 7. rajtszámú TS050 HYBRID 256.900 szurkoló szeme láttára másodikként száguldott át a célvonalon.

/

A TOYOTA – ami a mostani hétvégéig 47 autóval lépett már pályára Le Mans-ban, és eddig hatszor szerzett dobogós helyet – a második japán gyártó, amely győzni tudott a La Sarthe pályán, Kazuki pedig az első japán pilóta, aki egy japán autó volánja mögött szerzett itt első helyezést. A hihetetlen eredmény azonban nemcsak a pilótáké, hanem a TOYOTA GAZOO Racing minden munkatársáé is, akik Higashi-Fujiban és Kölnben fáradhatatlanul dolgoztak a hibrid-elektromos hajtás tökéletesítésén

Ez a technológia immár 35 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint 2012-ben, amikor először megjelent a hosszútávú versenyzés világában. A két TS050 HYBRID szinte azonos teljesítményt nyújtott az 5.286 km-es versenytávon, és többször is helyet cseréltek a drámai futam során.

/

A 8. számú autó két stop-go büntetést is kapott, testvére pedig egyet, így a futam éjszakai szakaszán Alonsónak különösen feszes iramot kellett diktálnia, hogy lefaragja ezt a hátrányt – egy olyan napon, amikor a mezőny összes pilótája a lehető legtöbbet próbálja kihozni magából és autójából. Az utolsó tankolás nem ment hibátlanul, ezért a 7. számú gép elveszítette vezető pozícióját, így a kockás zászló a Kazuki vezette 8. rajtszámú autó előtt csapott le, akit csapattársa követett, két körrel lemaradva.

Harmadikként a 3. rajtszámú Rebellion száguldott át a célvonalon, 12 körös hátránnyal. Most kilenc hétnyi szünet következik, s ezt követően a TOYOTA GAZOO Racing augusztus 17-19-én lép újra pályára a Silverstone 6 órás futamon, a WEC 2018-2019-es évadának harmadik fordulójában.

/

Akio Toyoda, a Toyota világszintű elnöke eképp üdvözölte a rég várt diadalt: “Köszönöm, hogy teljes erőbedobással küzdöttek! Ezeket a szavakat pilótáikhoz címzem, akik az eddigi leghosszabb távunkat futották meg Le Mans-ban, ahol már 20. alkalommal szálltunk versenybe. És ugyanezt mondhatnám autóinknak is, amelyek 388 kört, vagyis mintegy 5300 kilométert teljesítettek. És köszönöm, hogy lehetővé tették pilótáinknak és autóinknak, hogy teljes erőbedobással küzdhessenek! Ezt pedig szurkolóinknak szánom, valamint partnereinknek és támogatóinknak, akik velünk vállvetve küzdenek, és persze a csapat tagjainak. Mindenkinek szeretném kifejezni őszinte elismerésemet. Eddig még sosem sikerült nyernünk Le Mans-ban, mindig csak vetélytársaink mögött autóztunk.”

/

„Az idei versenyévad kezdete előtt egy üzenetet kaptam a csapat egyik tagjától: úgy érzem, nehéz évnek nézünk elébe. (...) Idén végre megnyertük a 24 órás versenyt Le Mans-ban. Ez persze egy újabb lépést jelent az előttünk álló további kihívások felé, ezért arra kérem Önöket, hogy ezentúl is ugyanilyen lelkesen támogassanak minket. Nagyon köszönöm!”– tette hozzá Akio Toyoda.

Hisatake Murata (a csapat elnöke):“Annyira büszke vagyok minden csapattagunkra emiatt az eredmény miatt! Mindig a Le Mans-i győzelem volt az álmunk, és most végre valóra vált! Nagyon köszönöm mindenkinek a hihetetlenül kemény munkát, a csapatszellemet és a ‘soha nem adjuk fel’ hozzáállást. Ennyi csalódást és frusztrációt követően ez a Le Mans-i győzelem igazán varázslatos pillanat a TOYOTA számára.”

Mike Conway (7. rajtszámú TS050 HYBRID): “Hosszú időn keresztül kiélezett és szoros volt a küzdelem; mindannyian nagyon izgultunk a képernyők előtt. Igyekeztünk a legtöbbet kihozni magunkból anélkül, hogy nagy kockázatot vállaltunk volna. Hosszú futam volt, és sok dolog változott menet közben. Megmutattuk, hogy a TOYOTA két erős autót épített, és hogy jól tudunk versenyezni. Gratulálok a 8. számú autó legénységének, remek hetet zárnak és remekül versenyeztek. A mi autónk lemaradt ugyan, de a csapat nagyszerű eredményt ért el.”

Kamui Kobayashi (7. rajtszámú TS050 HYBRID):“Gratulálok a 8. autó legénységének és az egész csapatnak. A TOYOTA nagyszerűen teljesített azzal, hogy bármiféle műszaki gond nélkül fejezte be a futamot; ez egyszerűen elképesztő. Természetesen győzni akartunk, de a 8. autó nagyon erős volt. Mivel ez egy hosszútávú futam, igyekeztünk óvatosak lenni, és vigyázni az autóra. Végül mindkét autónk jól szerepelt. Nagyon boldog vagyok ezzel a második hellyel, és örülök, hogy a győztes TOYOTA csapat tagja lehetek.”

Toyota :: Historyczne zwyciestwo :: Le Mans 2018

José María López (7. rajtszámú TS050 HYBRID): “Szeretnék gratulálni a 8. autó legénységének és az egész csapatnak. Nagyon büszke vagyok a 7. autó legénységére, illetve Kamuira és Mike-ra; mi mindent beleadtunk ebbe a versenybe. Hatan vagyunk pilóták, de a háttérben rengetegen dolgoznak értünk, méghozzá nagyon keményen. Ez hatalmas eredmény a TOYOTA számára, és ez volt a fő célunk ezen a héten. Sportszerű küzdelem folyt az autók között, és fantasztikus érzés, hogy sikerült megnyerni ezt a trófeát a TOYOTA számára.”

Sébastien Buemi (8. rajtszámú TS050 HYBRID): “Ez egyértelműen karrierem legnagyobb diadala. Még mindig alig hiszem el, hogy sikerült, mert az utolsó pár körben nem tudtam kiverni a fejemből 2016 emlékét. Tényleg különleges érzés volt látni, ahogy az autó áthaladt a célvonalon. Tekintettel mindarra a felkészülésre, amit a csapat összes tagja belevisz egy ilyen napba, tényleg különleges érzés a győzelem, szóval csak örülni tudok. És gratulálok a 7. számú autó legénységének, akik szintén fantasztikus munkát végeztek.”

Kazuki Nakajima (8. rajtszámú TS050 HYBRID): “Remek érzés, hogy végre sikerült; régóta vártunk erre. Szinte szóhoz sem jutok! Remek csapattársaim voltak a futamon, és nagyon erős autót kaptunk a TOYOTA-tól. Mindkét autó bármiféle műszaki hiba nélkül teljesítette a futamot, szóval úgy érzem, mindannyian megérdemeljük ezt a győzelmet. 1985 óta az egész TOYOTA csapat nagy álma volt megnyerni ezt a versenyt. Rengetegen vettek részt ebben a projektben, ezért nagyon büszke vagyok arra, hogy itt lehettem és képviselhettem az erőfeszítéseiket.”

Fernando Alonso (8. rajtszámú TS050 HYBRID):“Hihetetlen futam volt! Tudjuk, hogy milyen fontos és ikonikus versenynek számít Le Mans a motorsport világában, és a csapatunk elképesztő eredményt ért el itt. A futam minden egyes percében tudatában voltunk, hogy mennyire kemény és hosszú ez a verseny, és hogy itt bármi megtörténhet, ezért igyekeztünk higgadtak maradni. Szerencsére minden jól alakult. Azért volt kemény ez a futam, mert a két autónk 23 óra után még mindig egy percen belül volt egymáshoz képest, szóval nagyon kiélezett, de tisztességes és sportszerű küzdelem volt.”

A Le Mans 24 órás futam eredménye:
1 TOYOTA GAZOO Racing #8 388 kör
2 TOYOTA GAZOO Racing #7 +2 kör
3 Rebellion Racing #3 (Laurent/Beche/Menezes) +12 kör
4 Rebellion Racing #1 (Lotterer/Jani/Senna) +13 kör
5 G-Drive Racing #26 (Rusinov/Vergne/Pizzitola) +19 kör
6 Signatech Alpine #36 (Lapierre/Negrão/Thiriet) +21 kör

Tudjon meg többet

A marokkói diadal kiváló főpróbát jelent a Toyota Dakar csapata számára A marokkói diadal kiváló főpróbát jelent a Toyota Dakar csapata számára Tudjon meg többet! A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team immár a harmadik hazai győzelmét ünnepelhette a Finn Rallyn A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team immár a harmadik hazai győzelmét ünnepelhette a Finn Rallyn Tudjon meg többet!  A Toyota megállíthatatlan: sorozatban az ötödik diadalát aratva az Észt Rallyt is behúzta a japán istálló A Toyota megállíthatatlan: sorozatban az ötödik diadalát aratva az Észt Rallyt is behúzta a japán istálló Tudjon meg többet  A hétvégi Monza-i diadallal továbbra is 100%-os a Toyota Hypercar versenyautójának mérlege A hétvégi Monza-i diadallal továbbra is 100%-os a Toyota Hypercar versenyautójának mérlege Tudjon meg többet