Török Rally

Újabb kettős győzelem a Toyotának és mesterhármas Tänaknak

2018-09-17

Az embert és gépet próbáló Török Rally után a Toyota átvette az első helyet a Rally Világbajnokság konstruktőri versenyében, a TOYOTA GAZOO Racing idén legeredményesebb pilótája, Ott Tänak pedig a második helyen áll a pilóták versenyében, Ott Tänaknak és Jari-Matti Latvalának köszönhetően ugyanis a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team szerezte meg az első és a második helyet is a Török Rallyn.

Jóllehet a Finn Rally és a Német Rally után sorozatban ez a csapat harmadik dupla dobogója és Tänak harmadik első helye, ez az első, hogy a dobogó két legfelső fokára állhatott fel a csapat.

A Rally Világbajnokság idei tizedik futamaként megrendezésre került 2018-as Török Rally egészen elképesztő eredményt hozott: ez volt Tänak és a Toyota Yaris WRC sorozatban aratott harmadik győzelme, illetve az első alkalom, hogy egy pilóta vagy egy csapat ilyen sorozatot produkált, amióta a tavalyi idényben beköszöntött a WRC autók legújabb korszaka. A WRC versenynaptárában 2010 óta első alkalommal szereplő Török Rally komolyan próbára tette az összes csapatot és legénységet. Az autókat és az abroncsokat egyaránt rendkívül megviselték a földutak és a sziklás terep.

Török Rally

Ezen a mezőnyt felőrlő rallyn - ahol csak öt WRC autónak sikerült célba érnie anélkül, hogy a három rész közül legalább az egyiket feladta volna -, megtérült a Toyota csapatának és pilótáinak hozzáállása, hiszen végig képesek voltak arra koncentrálni, hogy elkerüljék a lehetséges emberi hibákat és az autók meghibásodását.

Tänak és Latvala a pénteki versenynap végén az ötödik, illetve a negyedik helyen álltak, így a mezőny élén állva szombat délutántól óvatosabb vezetésre váltottak, miközben riválisaik egyre súlyosabb problémákkal küszködtek. A két pilóta a hátralévő szakaszokon továbbra is sikeresen kerülte el a bajt, így végül Tänak 22.3 másodperces előnnyel ért célba Latvala előtt, és másfél perccel volt gyorsabb a harmadik helyezettnél.

Török Rally

Miután Esapekka Lappi autója szombat reggel kicsúszott az útról és súlyosan megrongálódott, nem tudott részt venni a vasárnapi futamon. Ez azonban nem akadályozta meg a Toyotát abban, hogy megszerezze a maximális 43 pontot az autógyártók bajnokságában, így immár öt pontos előnnyel áll az első helyen, három fordulóval a bajnokság vége előtt. Tänak, aki a rallyt záró gyorsasági szakaszon megszerzett harmadik helynek köszönhetően három bónuszpontot is kapott, immár feljött a második helyre a pilóták bajnokságában, alig 13 ponttal lemaradva az első helyezett mögött. A gyorsasági szakasz negyed helyén végző Latvala az ötödik helyre jött föl Lappi mögé.

Török Rally
Akio Toyoda (a csapat elnöke)

„Finnország és Németország után a TOYOTA GAZOO Racing WRT ismét kiváló eredményeket ért el, sorozatban immár harmadszor. Nagyon hálás vagyok a szurkolóinknak. A forróságnak és a sziklás utaknak köszönhetően a Török Rally egy minden képzeletet felülmúlóan nehéz verseny volt, nem kímélte autóinkat. Köszönöm a pilótáknak és az összes csapattagnak, hogy mégis sikerült ezeken az utakon végigmenni, sőt, ilyen remek eredménnyel célba érni. Amikor szombat este összetettben a második helyen álltunk, Latvala azt mondta, hogy vasárnap a csapatért és csapattársáért fog versenyezni. Nagyon örülök, hogy láhatjuk ennek a csapatmunkának a gyümölcsét.”

Tommi Mäkinen (csapatfőnök)

„Ez ismét egy csodálatos hétvége volt számunkra. Köszönöm Ottnak és Jari-Mattinak: nagyon jól összpontosítottak és egyszer sem hibáztak. Mindenki számára új volt ez a rally, voltak benne nagyon technikás részek, és nagyon könnyű volt hibázni. Az autók szempontjából is nagy kihívást jelentett ez a verseny, de jól kezeltük a nehézségeket, és meg is lett az eredménye. A csapat fantasztikus munkát végzett a hűtőrendszeren és minden más műszaki területen, ennek eredményeképpen pedig az autónk rendkívül megbízható. Remek érzés, hogy az autógyártók bajnokságában immár az élen állunk, és az idény hátralevő részében is keményen hajtunk tovább.”

Török Rally
Jari-Matti Latvala (a 7. számú autó pilótája)

„Nagyszerű eredmény ez a csapat számára. Az volt ma a legfontosabb, hogy sikerüljön a kettős győzelem, és megcsináltuk! Minden a terv szerint ment, én is igyekeztem okosan vezetni, és nem csinálni semmi ostobaságot. Egyenletes tempóban mentem. Mindent megteszünk azért, hogy megnyerjük az autógyártók bajnokságát, ezért nagyon értékesek számunkra ezek a pontok. Az idény egyre izgalmasabban alakul. Számomra rendkívüli érzés, hogy ismét felállhattam a dobogóra. Finnország óta jobban alakulnak a dolgok, s most azon vagyok, hogy ez így is maradjon.”

Ott Tänak (a 8. számú autó pilótája)

„Nagyon nehéz volt ez a rally. Már az elejétől tudtuk, hogy nem a leggyorsabb pilóta győz majd, hanem a legokosabb. Mi nyújtottuk a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt, így sikerült az egész rallyt anélkül végigcsinálni, hogy valamelyik szakaszon ki kellett volna állnunk, vagy gondjaink lettek volna. Kiváló csapatmunka volt, nagyon erős autóval versenyeztünk. A bajnokság sorsa teljesen nyitott, szóval mi hajtunk tovább.”

Török Rally
A Török Rally végeredménye
  1. Ott Tänak / Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 3 óra 59 perc 24,5 másodperc
  2. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +22,3 s
  3. Hayden Paddon/Seb Marshall (Hyundai i20 Coupe WRC) +1 min 46,3 s 
  4. Teemu Suninen / Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +4 min 10,9 s 
  5. Andreas Mikkelsen / Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC) +7 min 11,7 s 
  6. Henning Solberg/Ilka Minor (Skoda Fabia R5) +13 min 40,6 s 
  7. Jan Kopecky / Pavel Dresler (Skoda Fabia R5) +18 min 25,2 s 
  8. Simone Tempestini/Sergiu Itu (Citroen C3 R5) +19 min 37,1 s 
  9. Chris Ingram/Ross Whittock (Skoda Fabia R5) +20 min 21,3 s 
  10. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +20 min 51,2 s
Török Rally
Mi következik most?

A 2018-as idényből már csupán három verseny, a Brit Rally, a Spanyol Rally és az Ausztrál Rally van hátra, így meglehetősen kiélezett küzdelem várható a csapatok között, hosszú idő óta ez ígérkezik a legizgalmasabb WRC évadnak.

Hatalmas a nyomás a Toyota pilótáin, ha meg akarják őrizni a csapat első helyét a konstruktőri bajnokságban, na és persze személy szerint külön Tänakon, aki a második helyen állva eséllyel szállhat küzdelembe az egyéni világbajnoki címért. A soron következő 11. forduló az október 4-7. között sorra kerülő Brit Rally lesz. Száraz időjárás esetén viszonylag nagy sebességgel teljesíthetők ezek a szakaszok, de a walesi őszben általában lassítja a tempót a felhordott sár, amitől az utak kiszámíthatatlanul csúszóssá válhatnak. Tovább nehezítheti a kihívást az esetleges köd és jegesedés is, különösen reggelente és késő este.