Ott Tänak a Toyotával megnyerte az Argentin Rallyt

A csapat támadhatja a 2. helyet

2018-05-07

Ott Tänak és a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team elképesztő győzelmet arattak az Argentin Rallyn: az észt versenyző már az ötödik, Toyota Yaris WRC autóban teljesített versenyén megszerezte első győzelmét a Toyota csapatával. Tänak és a Toyota-csapat így továbbra is harmadik helyen állnak mind a pilóták, mind az autógyártók versenyében, de csökkentették lemaradásukat az élen állókhoz képest, és akár már a következő futamon, Portugáliában az élre törhetnek.

Azután, hogy sikerült az élre állniuk az első teljes nap során, Tänak és másodpilótája, Martin Järveoja végig uralták a rallyt. Pénteken és szombaton összesen 10 szakaszgyőzelmet arattak, majd sikerült megtartaniuk vezető helyüket a vasárnapi, hírhedten kemény szakaszokon is, így a második helyezett előtt 33,7 másodperces előnnyel értek célba.

Esapekka Lappi első Argentin Rallyján a nyolcadik helyen futott be. A hétvégén számos alkalommal szenvedett defektet - köztük a vasárnapi első szakaszon is -, ami két hellyel vetette vissza a népes mezőnyben. Mindezek ellenére ő is merész tempóban autózott a bajnokság egyik legkeményebb fordulójának számító rallyn. Jari-Matti Latvala autója sajnos egy kőnek ütközött, és a Yaris WRC sérülése olyan súlyos volt, hogy a pilóta pénteken kénytelen volt feladni a versenyt, bár addig a futam szinte minden pillanatában sikerült bebizonyítania az autó lenyűgöző képességeit.

Toyota Gazoo Racing:: WRC Argentina :: Martin Järveoja :: Ott Tänak

„Nagyon elégedetten hallottam a hírt a világ másik feléből, hogy Ott Tänak megnyerte az Argentin Rallyt. Gratulálok neki, és egyúttal szeretném megköszönni neki első győzelmét, amit a Yarissal aratott. Emellett igazán nagyra értékelem szurkolóink támogatását is. A tavalyi Argentin Rally során Yaris WRC gépeinket alaposan megviselték a rossz utak. Mindazonáltal csapatunk tagjai sokat tanultak és javítottak az autón, így végül sikerült visszajuttatni a Yarist a dobogó tetejére. A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team tovább feszegeti korlátait, hogy jó hírekkel szolgálhasson rajongóinak.”– fogalmaz Akio Toyoda, a Toyota csapat elnöke.

„Ez fantasztikus eredmény a csapat számára. Ott nagyon jól ment a hétvégén; az utolsó napra természetesen kicsit visszavett a tempóból, de az utolsó szakaszok annyira nehezek voltak, hogy nem lett volna értelme kockára tenni ezt a fantasztikus győzelmet. Ez az első győzelme a mi színeinkben, amit ráadásul az egyik legkeményebb rallyn ért el. Mindenki láthatta, hogy autónk jól megállja a helyét ezek közt a körülmények között, és elég erős is. Az, hogy ilyen jók voltunk a hétvégén, olyasmi számunkra, amiről korábban álmodni sem mertünk volna. Reméljük, hogy tovább haladunk majd ebben az irányban.” – teszi hozzá Tommi Mäkinen csapatfőnök.

Toyota Gazoo Racing:: WRC Argentina

„Különleges érzés első győzelmemet aratni a csapattal. Nagyon gyorsan haladtunk az autó feljavításával, úgyhogy már nagyjából olyan, amilyennek szeretném, ez pedig komoly önbizalmat adott nekem. Azt is jó látni, hogy milyen sok támogatást kaptam a csapattól. Egy ilyen rallyt mindvégig uralni – méghozzá már az első alkalommal – nagyon kellemes érzés, de határozottan nem volt könnyű. Még viszonylag az idény elején tartunk, ezért a következő versenyeken is ezen az úton kell továbbhaladnunk.”  – értékeli a versenyt az első helyen végző Ott Tänak, a 8. rajtszámú autó pilótája.

„Sok jó pillanatot őrzök az első Argentin Rallymról. Valójában gyorsabb voltam, mint amire számítottam, és nagyon úgy nézett ki, hogy a miénk itt a legjobb autó: Ott végig dominálta az egész rallyt, gratulálok neki. Bár sok olyan dolog előfordult, ami miatt időt veszítettünk, sikerült teljesíteni az összes szakaszt, és értékes tapasztalatokat szerezni. Az idény első része soha nem látszott könnyűnek; csupa olyan helyszín szerepelt a versenynaptárban, amelyeken nincs elég tapasztalatom, de voltak pozitív élményeim, és ezeket magammal viszem Portugáliába.” – árulja el Esapekka Lappi, a 9. rajtszámú autó pilótája.

Toyota Gazoo Racing:: WRC Argentina
Az Argentin Rally végeredménye
 1. Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 3h43m28.9s
 2. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +37.7s
 3. Dani Sordo/Carlos Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m15.7s
 4. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +1m58.6s
 5. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC) +2m02.6s
 6. Elfyn Evans/Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +3m06.3s
 7. Kris Meeke/Paul Nagle (Citroen C3 WRC) +3m25.7s
 8. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +4m32.6s
 9. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +5m38.6s
 10. Pontus Tidemand/Jonas Andersson (Skoda Fabia R5) +12m15.8s
A második napon kiállni kényszerült Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC)
Mi jön most?

Az idény hatodik fordulójára ismét Európában kerül sor: a Portugál Rallyt május 17-20. között rendezik meg. Az észak-portugáliai Matosinhosban, Porto közelében tartott versenyen klasszikus szakaszok lesznek homokos és sziklás utakon. Az első futamok idején a laza talajú utakon nehéz dolguk lesz a versenyzőknek a megfelelő úttartással, később pedig a felszínre került kövek és a mély keréknyomok jelenthetnek majd gondot.

Tudjon meg többet

Az utolsó pillanatig küzd egymással a két Toyota pilóta a Rally Világbajnokságban Az utolsó pillanatig küzd egymással a két Toyota pilóta a Rally Világbajnokságban Tudjon meg többet! A marokkói diadal kiváló főpróbát jelent a Toyota Dakar csapata számára A marokkói diadal kiváló főpróbát jelent a Toyota Dakar csapata számára Tudjon meg többet! A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team immár a harmadik hazai győzelmét ünnepelhette a Finn Rallyn A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team immár a harmadik hazai győzelmét ünnepelhette a Finn Rallyn Tudjon meg többet! A Toyota megállíthatatlan: sorozatban az ötödik diadalát aratva az Észt Rallyt is behúzta a japán istálló A Toyota megállíthatatlan: sorozatban az ötödik diadalát aratva az Észt Rallyt is behúzta a japán istálló Tudjon meg többet