Rally Németország:

Győzelem és dupla dobogó a Toyotától

2018-08-23

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally csapata sorozatban második győzelmét ünnepli, miután Ott Tänak a Finn Rallyn aratott győzelmét követően a Német Rallyt is megnyerte. Ez az eredmény jelenti egyben a Toyota Yaris WRC első aszfalton elért diadalát is. Finnországhoz hasonlóan a csapat két pilótája is dobogós helyen végzett - Esapekka Lappi harmadikként futott be –, így a Toyota immár a második helyen áll az autógyártók bajnokságában.

Tänak szinte a rajttól kezdve a mezőny élén haladt. A rally utolsó napját 43.7 másodperces előnnyel kezdte, amivel okosan gazdálkodva megőrizte pozícióját a Grafschaft szőlőkben kijelölt, 29 kilométeres szakasz kétszeri teljesítése során. Győzelmét a Bosenberg gyorsasági szakaszon biztosította be, ahol alig 0.1 másodperccel maradt el attól, hogy megismételje Finnországban elért leggyorsabb köridejét. Tänak és másodpilótája, Martin Järveoja számára ez volt a harmadik győzelem, amit idén a Toyota színeiben értek el, illetve egyben két év alatt a második Német Rally győzelem, amely révén Tänak egyre jobban felzárkózik a pilóták bajnokságában élen álló két versenyzőhöz.

Lappi az ötödik helyről indult az utolsó napon, majd a hibátlanul teljesített aznapi első szakaszt követően feljött a harmadik helyre. A gyorsasági szakaszon a harmadik legjobb időt érte el, ezzel ő és másodpilótája, Janne Ferm második alkalommal állhattak fel a dobogóra. Ezzel az eredménnyel Lappi első teljes idényében megerősítette negyedik helyét a pilóták bajnokságában. Jari-Matti Latvala autójában egy hidraulikus szivattyú meghibásodása miatt megszűnt a hajtás, ezért kénytelen volt feladni a versenyt az első szakaszon. A két szakaszgyőzelmet hozó, erős szombati szereplést követően összesítésben a harmadik helyről kezdte a napot, alig 0.8 másodperccel lemaradva a második helyezett mögött.

TOYOTA GAZOO Racing Yaris WRC
Tommi Mäkinen (csapatfőnök)

„Ez egy újabb nagyszerű pillanat csapatunk számára. Ott egész hétvégén kiemelkedően szerepelt. Az egyetlen dolog, ami csalódást okozott az volt, ami Jari-Mattival történt ma reggel. Nagyon sajnálom, mert bíztunk benne, hogy jól fog szerepelni a mai szakaszokon, de úgy tűnik, nincs szerencséje, pedig igyekszünk mindent megtenni, ami tőlünk telik. Esapekka briliáns teljesítményt nyújtott, hibátlanul vezetett, pedig ezen a rallyn nagyon könnyű hibázni. Mindenki rendkívül keményen dolgozott ezért a nagyszerű eredményért, amit most aszfalton elértünk, és mindannyian maximálisan motiváltak arra, hogy az év hátralévő részében is megtegyenek mindent a siker érdekében.”

Jari-Matti Latvala (7. rajtszámú autó pilótája)

„Útban az első szakasz felé megállt az autó, és amikor egyesbe akartam tenni, nem tudtam sebességbe kapcsolni. Elszállt a hidraulikus szivattyú, és bár át tudtam váltani manuális vezérlésre, túl nagy volt a terhelés a sebességváltón, így egy idő után teljesen elment a hajtás. Idén gyakran volt balszerencsénk, de ezzel a hétvégével kapcsolatban jó előérzetem volt. Az autó nagyon jól ment, élveztem a küzdelmet és ez a legfontosabb.”

TOYOTA GAZOO Racing Esapekka Lappi, Tänak
Ott Tänak (8. rajtszámú autó pilótája)

„Ez volt egyértelműen a legnehezebb győzelem, amit valaha elértem. A hétvége legnagyobb részében rendkívül szoros volt a csata, és igen keményen kellett hajtanom. Pénteken, a szőlőkben nagyon jól éreztem magam az autóban. Szombaton reggel már nem voltam annyira magabiztos, de a csapatnak sikerült sokat javítani az autón a szervizelés során. Ma csak arra kellett figyelnem, hogy megőrizzem az előnyömet. Nagyon boldog vagyok az egész csapat miatt: igazán jól szerepeltünk ezen a hétvégén. Jó irányba haladunk a bajnokságban, de én mindig csak az adott futamra koncentrálok. Most például Törökországra, és igyekszem a lehető legjobban felkészülni arra a versenyre is.”

TOYOTA GAZOO RACING Yaris WRC
Esapekka Lappi (9. rajtszámú autó pilótája)

„Nem volt könnyű ez a hétvége, ugyanakkor nem voltak gondjaink sem, így sikerült felkerülni a dobogóra. A többiek számára sok dráma adódott tegnap és ma reggel is. De hát ilyen a rallysport, láttunk már ilyet korábban is. Úgy érzem, komoly haladást értünk el a hétvégén. Persze még kell valamennyit vezetnem ahhoz, hogy lássam, hol vannak a határaim, amikor például nem tiszták az utak. Nem nagyon lehet hibázni, és ezúttal nagyon odafigyeltem, hogy ne kövessek el egyet sem.”

TOYOTA GAZOO RACING

A Német Rally végeredménye

  1. Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 3 ó 03 p 36.9 mp
  2. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +39.2 mp
  3. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +1 p 00.9 mp
  4. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +1 p 34.5 mp
  5. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +2 p 02.9 mp
  6. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC) +2 p 13.8 mp
  7. Craig Breen/Scott Martin (Citroen C3 WRC) +2 p 39.1 mp
  8. Marijan Griebel/Alexander Rath (Citroen DS3 WRC) +10 p 41.2 mp
  9. Jan Kopecky/Pavel Dresler (Skoda Fabia R5) +13 p 12.8 mp
  10. Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen (Skoda Fabia R5) +13 p16.6 mp

Jari-Matti Latvala/Miikka Anttilla (Toyota Yaris WRC) feladta a versenyt

Mi következik most?

2010 óta első alkalommal tér vissza a WRC Törökországba szeptember 13-16. között. Ekkor rendezik meg a Török Rallyt, a mediterrán tengerparton fekvő Marmaris közelében lévő új helyszínen. A versenyzők a meleg időjárás mellett sima, gyors földutakra és komolyabb kihívást jelentő, sziklás hegyi hágókra számíthatnak.

TOYOTA GAZOO Racing