Akciók
Tesztvezetés
Márkakereskedő keresése
Állítsa össze a saját autóját!

A FORMA SZÜLETÉSE

Az álmok életre kelnek

A dizájn nem csupán a dolgok külső megjelenését határozza meg, hanem azt is figyelembe veszi, hogyan hat egy tárgy kialakítása ránk, vagy éppen a biztonságra és a környezetre. Egy-egy új Toyota megalkotása során számtalan kreatív ötlet születik, s mérnökeink termékeny elméje és grafikusaink gyakorlott keze gondoskodik arról, hogy ezek az ötletek testet öltsenek.

A Toyotánál jól bevált tervezési folyamatot alakítottunk ki, ami segít az ötletek szabad áramlásában. Szerintünk mindennél fontosabb, hogy az egyéni tapasztalatok és benyomások alapján megszülető ihlet bátran kibontakozhasson, hiszen mindig ebből születnek a legjobb dizájn-megoldások. Jó példa erre a Prius műszerfalán megjelenő mintázat, aminek ötletét a falevelek erezete adta.

Ezt a tervezési folyamatot röviden akár hat pontban is összefoglalhatjuk; íme a hat lépés, aminek során a mi álmunk az Ön valóságává válik…

Koncepció

Az első lépés, hogy a tervezők csapata megbeszéli a legfontosabb célkitűzéseket – és mindenekelőtt azt, hogy kik fogják megvásárolni az új autót. Ekkor kezdjük el feltérképezni a piacot és a legfrissebb trendeket, és számtalan megbeszélést folytatunk arról, hogy melyik ötlet válhat be, és melyik nem.

Miután kialakul egy közös kép, a tervezés folyamata továbblép a koncepciótól a megvalósítás felé. Dizájnereink rengeteg szabadkézi rajzot készítenek, és minden felmerülő ötletüket papírra vetik, hogy a fejlesztési szakaszban majd alaposan kielemezhessék ezeket.

/
Fejlesztés

A fejlesztőmunkához régen főleg ceruzát, pasztellkrétát és filctollakat használtunk, manapság viszont leginkább számítógéppel dolgozunk, ami lerövidíti a tanulmányok kidolgozásához szükséges időt, ráadásul a tervezők így akár a legbonyolultabb vizuális modelleket is sokkal szabadabban alkothatják meg.

Amikor a dizájner már úgy érzi, összeállt a kép, színre lép a digitális modellező, aki háromdimenziós formába önti a terveket. Ehhez kivételes türelem és hozzáértés kell, mivel a rajz jellegzetes elemeit az eredetihez hűen kell vonalakká és felületekké alakítani.

/
Színezés

A kidolgozást követően a modell  a divat és belsőépítészet világában éppen legnépszerűbbnek számító színek segítségével kel életre. A színezés igazi varázslat, hiszen ennek révén kezd megformálódni az autó saját karaktere.

Ehhez azonban nagyon fontos az alkalmazott színek közötti tökéletes összhang. A műszerfalat, a kormánykereket, az üléskárpitot, a tetőkárpitot, a szőnyeget és a legkülönfélébb anyagokból készülő egyéb belső burkolatokat gondosan, sokféle látószögből meg kell vizsgálnunk, hogy garantáltan harmonikus egységet alkossanak. A növényi alapanyagokból készülő öko-műanyagainkhoz hasonlóan az általunk felhasznált anyagok is folyamatosan fejlődnek, hiszen fáradhatatlanul keressük a fenntartható és környezetbarát  megoldásokat.

/
Agyagmodellezés

A dizájner és az agyagmodellező együtt látnak neki a háromdimenziós agyagmodell elkészítésének: az agyagtömböt újra meg újra átformázzák és megfaragják, amíg a jármű formája a legapróbb részletekig ki nem alakul. A tervezési folyamatnak ebben a szakaszában igazán kulcsfontosságú a csapatmunka, hiszen csakis így forrhat ki az autó egységes és harmonikus formája.

/
A belső tér makettje

Függetlenül attól, hogyan mutat a formaterv papíron (vagy akár egy monitoron), mindig szükség van egy olyan makettre, ami a lehető legjobban hasonlít a valódi jármű kabinjára. Ezt a modellező különféle műanyagok, fémek és textilek segítségével készíti el valósághű méretben, lehetővé téve a dizájner számára, hogy belülről is megismerkedjen az utastérrel, és megtapasztalhassa, hogy az valóban olyan hatást kelt-e, amit ő megálmodott.

A modellezők gyakran mondogatják, hogy milyen nehéz feladat a dizájnerek szándékának helyes értelmezése, hiszen pontosan ez az, amit sehol sem tanítanak, hanem sok-sok év gyakorlatával kell elsajátítani.

/
Döntési Csarnok

A dizájn véglegesítése előtt elengedhetetlen, hogy a vadonatúj formatervet a vásárlók szemszögéből is megvizsgáljuk, ezért a modellt kiállítjuk a Döntési Csarnokban; ennek a helyiségnek nyitható a teteje, hogy a forgóasztalon álló modellt természetes fénynél lehessen tanulmányozni. Ráadásul a csarnok különleges világítása és virtuális kivetítője azt is lehetővé teszi, hogy a dizájnt akár több jármű mellett is megjelenítsük, sőt akár éjszakai fények közt vagy esős napok fényviszonyai mellett is megszemlélhetjük.

/

Kapcsolódó oldalak

E-Jogi nyilatkozatunk

Honlapunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobb szolgáltatást nyújthassunk Önnek.
ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT