LEHETETLEN TÖRTÉNETEINK

A sportolók, akik
mozgásra ösztönöznek bennünket

Inspiráló történetek ezek, amelyek megmutatják, mire lehetünk képesek, ha kitágítjuk az emberi mobilitás határait.

Andrea Eskau - Para-sífutó

Andrea Eskau sífutó botjával a kezében, piros versenyszerelésben egyenesen a kamerába néz.
SZÜLETETT

1972. március 21.

LAKÓHELY

Apolda, Németország

SPORT

Kerékpár, para-sífutás

PARALIMPIAI JÁTÉKOK

2008, 2012, 2016
Paralimpiai téli játékok
2010, 2014

ELÉRNI A LEHETETLENT

Bár Andrea kényszerből vált paralimpikonná, ennek ellenére már régóta uralja a téli és nyári paralimpiai sportokat. Kipróbálta a kerekesszékes kosárlabdát, végül képességeit a para-sífutás, a para-biatlon, a kerekesszékes versenyzés, valamint a kézzel hajtott kerékpárverseny területén bontakoztatta ki.

Mára Andrea 37 világbajnoki érmet szerzett, és 27 világbajnoki győzelmet tudhat magáénak a kerékpározás, a para-biatlon, illetve a para-sífutás sportágakban.

"Egyszerűen hihetetlen az a rengeteg áldozat és erőfeszítés, amit beleadott (a paralimpiai aranyérem megszerzésébe), mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy Andrea csapatának kicsit mi is a tagjai lehetünk."
- a Toyota TMG mérnöke

/

"Rengeteg érmet szereztem már, de sportolóként a legnagyobb eredménynek a tisztességet és a versenyszellemet tekintem. Hiszek abban, hogy ez a legfontosabb."

Andrea folyamatosan, lankadatlan elszántsággal feszegeti a lehetőségei határait, és ez ösztönözte arra a Toyotát, hogy 2012-ben együttműködést ajánljon neki. Együtt dolgoztuk ki Andreával azokat a testre szabott, könnyű súlyú, szénszálas szánkó és kerékpár megoldásokat, amelyek a paralimpiai játékokon még nagyobb versenyelőnyt jelentenek a sztárversenyző számára.

Lauren Woolstencroft - Para-alpesisíző

SZÜLETETT

1981. november 24.

LAKÓHELY

Banff, AB, Kanada

SPORT

Para-alpesisízés

PARALIMPIAI JÁTÉKOK

2002, 2006, 2010

ELÉRNI A LEHETETLENT

Lauren úgy született, hogy könyöktől lefelé hiányzott a bal keze, illetve térd alatt mindkét lába, de ez nem csökkentette a sport iránti lelkesedését. Sírajongó édesapjával hétvégi passzióként kezdte el szántani a lejtőket, ám a szárnyait bontogató sportoló számára a sízés hamarosan több lett puszta szabadidős elfoglaltságnál. A hatalmas kihívás és számtalan akadály ellenére Lauren 14 éves korában versenyezni kezdett az Alberta Para-Alpine Ski színeiben

"Amikor versenyezni kezdtem, úgy gondoltam, a dobogó felső foka elérhetetlen a számomra. Aztán egy kiváló csapattal az oldalamon az edzés és a kemény munka évei következtek, és már tíz paralimpiai érmet sikerült szereznem."

Ha egyetlen szóval kellene leírnom, hogyan jutottam el a paralimpiai játékokig, azt mondanám: elszántság.

Lauren dacolt a lehetetlennel, és egyik lejtőt hódította meg a másik után. A kanadai paralimpiai alpesi sícsapat tagjaként a világ legeredményesebb para-alpesisízőjévé vált. A 2002-es Salt Lake City-ben rendezett paralimpiai játékokon összesen nyolc aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot, azaz összesen tíz érmet szerzett Kanada csapatának.

Amikor szóba került, hogy 2010-ben abbahagyta a versenyzést, Lauren azt válaszolta: szeretné, ha olyan sportolóként emlékeznének rá, aki nem félt a kihívásoktól, és sikeres lett.

Han Min-Su - Para-jégkorongozó

SZÜLETETT

1970. június 3.

LAKÓHELY

Szöul, Dél-Korea

SPORT

Para-jégkorong

Téli paralimpiai játékok

2010, 2014

ELÉRNI A LEHETETLENT

23 évesen, mindkét lábában reumatoid artritisszel Han elhatározta, hogy megmászik egy 1708 méter magas hegyet. 17 órával később felért a csúcsra - s ekkor egész lényét elöntötte a bátorság érzése, és már tudta, hogyan változtassa az akadályokat lehetőségekké. Végtagproblémái ellenére Han 23 évesen elhatározta, hogy megmássza a hegyet. Mikor felért a csúcsra, erősnek és büszkének érezte magát.

Amikor 30 éves volt, egy csontfertőzés miatt Han bal lábát amputálták. Akkor visszaemlékezett arra a büszkeségre, amelyet akkor érzett, amikor megmászta a hegyet, és elhatározta, hogy mindent megtesz azért, hogy nagy sportoló váljék belőle.

"Nagy kihívás… kitűzni a célt, felkészülni, hogy elérd a célt, és persze a rengeteg hajtás, ami vele jár. De ekkor érzem, hogy igazán élek, és boldog vagyok, hogy a hokit választottam."

Han para-súlyemelésben, kerekesszékes kosárlabdában és kerekesszékes rögbiben kezdett versenyezni, és mindben a koreai válogatottságig vitte, ám végül a jég lett az a terep, ahol igazán otthonosan mozog. Néhány évvel később, 2012-ben ő lett a Vancouveri Téli Paralimpiai Játékok szupersztárja. Han legközelebb hazai jégen, a 2018-as Dél-Koreai Téli Paralimpiai Játékokon írhat történelmet.

Michael Milton - Para-alpesisíző

SZÜLETETT

1973. március 21.

LAKÓHELY

Canberra, Ausztrália

SPORT

Para alpesisízés, kerékpár

PARALIMPIAI JÁTÉKOK

1988, 1992, 1994, 2002, 2006, 2008

ELÉRNI A LEHETETLENT

Ahogy Michael megtanult járni, azonnal elkezdett futni. A családjával gyakran utazott síelni a közeli hegyekbe, és hamar beleszeretett ebbe a sportba.

Amikor Michael 9 éves volt, az orvosok közölték vele, hogy csontrákja van, és amputálták a lábát. Miután egy lábbal újra megtanult járni, a 11 éves Michael kész volt rá, hogy még egy esélyt adjon a sportnak.

Számomra a mozgás arról szól, hogy a lehető legteljesebb mértékben fedezzem fel és tapasztaljam meg a világot.

Az elszántságnak és a kitartó edzésnek köszönhetően a téli paralimpiai játékokra Michael a legeredményesebb ausztrál paralimpikonná vált. Michael para-atlétikában, mountain bike számban, illetve para-triatlonban is versenyez. "Nem szeretem lehetetlennek látni a dolgokat. Számomra az élet egyet jelent a határaim feszegetésével, és azzal, hogy rájöjjek: minden lehetséges.”

Michael története megragadta a Toyota Australia figyelmét: együttműködésük 2002-ben kezdődött, majd 2007-ben a sokoldalú sportoló a Toyota márka hivatalos nagykövete lett. A Toyota lelkesen vesz részt a munkában Michael oldalán, és kíváncsian várja, mi lesz az atléta álmainak következő állomása...

Seun Adigun - Sprinter / bob versenyző

SZÜLETETT

1987. január 3.

LAKÓHELY

Chicago, Illinois, Egyesült Államok

SPORT

Atlétika, bob

OLIMPIAI JÁTÉKOK

2012 (Nigéria csapatának)

ELÉRNI A LEHETETLENT

A középiskolában szárnyait bontogató nigériai-amerikai tehetség nagy hírnevet szerzett sprinteri és gátfutói képességeivel. Ám Seun szívritmuszavarban szenvedett, így a túlságosan megerőltető mozgás veszélyessé vált számára. Seun mégis szerette volna kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket, és azt sem akarta, hogy a szerettei aggódjanak érte, így végül vállalta a műtétet. A felépülést követően a sztársportoló következetes edzéstervet állított fel. Seun szívproblémáival a sport veszélyes volt, így az operáció mellett döntött, hogy a szíve egészségesebb legyen. Felépülése után Seun még többet tudott edzeni.

Minden nap kinyitok egy új ajtót, hogy megpróbáljam megérteni, mit is jelent valójában a lehetetlen.

Seun a 2012-es londoni olimpián 100 méteres gátfutásban, Nigéria csapatában a legragyogóbb formáját mutatta meg a világnak. Amikor véget értek az olimpiai játékok, és elcsitult az ünnepi hangulat, Seun észrevette, hogy a társai figyelme a 2018-as téli olimpiai játékok, azon belül is a bob felé fordul. Seun ekkor rájött, hogy Afrikában egyetlen országnak sincs bobcsapata. A tehetséges sportoló nekilátott terveket szőni. Seun új sportot akart meghonosítani Nigériában, részben azzal a céllal, hogy a bob által felemelkedési lehetőséget nyújtson nőtársainak. A csapathoz sportolókat toborzott.

Mindent megtett azért, hogy elhozza hazájába ezt a Nigériában ismeretlen sportágat, egyúttal globálisan segítse a nők sporton keresztül való felemelkedését. Nagyreményű bobcsapatához korábbi sprintereket toborzott. 2017 novemberében Seun és csapata az első afrikai bobcsapatként kvalifikálta magát a téli olimpiára. 2017 novemberében Seun és csapata az első afrikai bobcsapatként kvalifikálta magát a téli olimpiára.

"Számomra a mobilitás az egészség megőrzéséről szól. Azt jelenti, hogy el tudod végezni a szellemed, a tested, az érzelmeid és a lelked egészségéhez szükséges mozgást."

Tatyana McFadden - Para-atléta

SZÜLETETT

1989. április 21.

LAKÓHELY

Clarksville, Maryland, Egyesült Államok

SPORT

Para-atlétika, para-sífutás

PARALIMPIAI JÁTÉKOK

2004, 2008, 2012, 2016
Téli paralimpiai játékok
2014

ELÉRNI A LEHETETLENT

Tatyana Szentpéterváron született nyitott gerinccel, a születési rendellenesség miatt deréktól lefelé bénán. Élete első éveit árvaházban töltötte, és a kezeire támaszkodva a földön közlekedett.

Tatyana örökbefogadó szüleivel hatévesen érkezett az Egyesült Államokba, és hogy a gerincműtét után erősítse izmait, különböző sportokat próbált ki. Nyolcadikos korában már eltökélte magában, hogy egyszer paralimpiai bajnok lesz.

Ám minden igyekezete ellenére Tatyanának nem engedték, hogy középiskolai társaival versenyezzen. Válaszul aktivistaként segített megalkotni azt a törvényt, amely kötelezi az iskolákat, hogy egyenlő esélyt biztosítsanak a fogyatékkal élő diákok számára, és ők is részt vehessenek az iskolai sportversenyeken.

Az a szó, hogy lehetetlen, számomra nem igazán értelmezhető, mivel én mindig megtalálom a módját annak, hogy lehetségessé tegyem a dolgokat.

2004 óta Tatyana hosszú- és rövid távon egyaránt rajthoz állt az olimpiai versenyszámokban, és hét aranyat, hat ezüstöt és három bronzot szerzett az Egyesült Államok csapatának. Ezenfelül megnyerte a bostoni, a chicagói, a londoni és a New York-i maratont is, és ezzel ő lett az első, aki ugyanabban az évben mind a négy nagy maratonon bajnok lett - fogyatékkal élők és nem fogyatékkal élők között egyaránt.

2014-ben Tatyana visszatért szülőhazájában, hogy sprintfelszerelésével részt vegyen Szocsiban a 2014-es téli paralimpiai játékok sífutás versenyszámában. Nehéz múltjának helyszínén, nagy izgalmak közepette váltak valóra a paralimpiai álmok; Tatyana érezte, mekkora utat tett meg, és büszkén vette át az ezüstérmet.

Rami Anis - Úszó

SZÜLETETT

1991. március 18.

LAKÓHELY

Aleppo, Szíria; jelenleg Belgiumban, Eeklóban él.

SPORT

Úszás

OLIMPIAI JÁTÉKOK

2016

ELÉRNI A LEHETETLENT

2015-ben, a török menekülttáborban eltöltött négy év után Rami, a szíriai úszó elhatározta, hogy Európa felé veszi az irányt, és valóra váltja olimpiai álmait. A fiatalember egy felfújható gumicsónakkal győzte le a Földközi-tenger veszélyes vizeit, és Görögország partjainál kötött ki. Ezek után Rami nekivágott a borzalmas szárazföldi útnak, végül megérkezett Belgiumba, ahol menedékjogot kapott.

Hősies európai odüsszeiája után az olimpiai álom végül már karnyújtásnyi távolságra volt Rami számára. 2016-ban, Brazíliában a szír úszó tíz másik bátor sportoló társaságában már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság menekült olimpiai csapatának zászlaja alatt vonult be a nyitóünnepségre. Rami élete első olimpiáját 54,25 másodperces egyéni csúccsal zárta gyorsúszásban a 100 méteres távon.

Számomra az olimpia álom, az olimpiai falu pedig az otthonom.

"Azt üzenem minden menekültnek, szerte a világon, hogy még ha nehéz is az életed, hagyd magad mögött, és próbáld meg valóra váltani az álmaidat."

Rami reményt adott azoknak a millióknak, akik jelenleg a nélkülözés vagy a háború miatt elmenekültek hazájukból, s ezzel valóra váltotta saját álmát.

Tyrone Pillay - Para-atléta

SZÜLETETT

1980. május 1.

LAKÓHELY

Durban, Dél-Afrika

SPORT

Para-atlétika

PARALIMPIAI JÁTÉKOK

2016

ELÉRNI A LEHETETLENT

Tyrone mindig arról álmodott, hogy egyszer nagy sportoló lesz. A dél-afrikai krikettcsapat játékosa szeretett volna lenni, mert úgy érezte, ő erre született. Több mint 14 év játék után rájött, hogy fogyatéka miatt ez az álma sohasem válhat valóra. Ahogy idősebb lett, és megszokta a bal lábát helyettesítő protézist, Tyrone már biztos volt abban, hogy az olimpia már csak álom marad. Ennek ellenére, miközben a Toyota S.A.-nak dolgozott, munka után minden szabadidejében és a hétvégéken sportolni járt barátaival és kollégáival.

Aztán amikor a tévében a 2008-as Pekingi Paralimpia súlylökő versenyét nézte, ismét feléledtek benne a sportolói dicsőségről szőtt álmok. Látta a magas és erős atlétákat, akiknek felépítése nem sokban különbözött az övétől. Ez volt az a pillanat, amikor Tyrone megérezte, hogy az olimpiai atlétikai pálya igenis az ő terepe, és itt az ideje, hogy nekivágjon.

Nyolc évvel a Pekingi Paralimpia után Tyrone Rióban lépett pályára, hogy Dél-Afrikát képviselje súlylökőként. Élete első paralimpiai versenyén Tyrone hazája nevében büszkén vette át a bronzérmet.

Az én lehetetlen vállalkozásom, hogy olyan világot hagyjak örökül a fiatal sportolóknak, ahol senki nem látja a különbséget az ép és a fogyatékkal élő olimpikonok között.

Brad Snyder - Para-úszó

SZÜLETETT

1984. február 29.

LAKÓHELY

Reno, Nevada, Egyesült Államok

SPORT

Para-úszás

PARALIMPIAI JÁTÉKOK

2012, 2016

ELÉRNI A LEHETETLENT

Brad Snyder a vízben érzi magát a legszabadabbnak. Floridában tanult meg úszni még kisgyermekként, és 11 évesen kezdett versenyezni. Később Brad az Egyesült Államok Tengerészeti Akadémiája úszócsapatának kapitánya lett.

"Azt hiszem, miután felépültem a sérülésemből, lehetetlennek tűnt számomra látássérültként, vakként, sötétben tovább élni. Paralimpikonként viszont rájöttem, hogy bár lehet, hogy vak vagyok, mégis végtelenül sok dologra vagyok képes."

Amikor a sebesült Brad visszatért Afganisztánból, a sötétben kellett megtalálnia az útját. Mellette volt a családja, akik mindvégig segítették az egykori katonát, hogy újra megtanulja az olyan egyszerű, mindennapi dolgokat, mint az evés, az öltözködés vagy a tisztálkodás.

Azt szeretném, ha a történetem mindenhová eljutna, és arra ösztönözné a fiatal sportolókat, hogy ők is fellépjenek a paralimpiai dobogóra.

Alig néhány hónap múltán Brad elhatározta, hogy visszatér a vízbe, ami annyira otthonos közeg számára. Egy évre rá, hogy szolgálatteljesítés közben elvesztette a szeme világát, már aranyérmet szerzett az Egyesült Államok csapatának, és büszkén állt a dobogón. A teljes látásromlással versenyző úszók között ma Brad a 100 méteres gyorsúszás világcsúcstartója.

Most Brad új célt tűzött ki maga elé. Felvesz egy második sportágat is, így 2020-ban para-triatlon számban indul Tokióban.

Lucy Ogechukwu-Ejike - Para-súlyemelő

Lucy Ogechukwu Ejike szünetet tart két ismétlés között, edzés közben.
SZÜLETETT

1977. október 16.

LAKÓHELY

Enugu, Nigéria

SPORT

Para-súlyemelés

PARALIMPIAI JÁTÉKOK

2000, 2004, 2008, 2012, 2016

ELÉRNI A LEHETETLENT

Amikor Lucy elköltözött szülővárosából, Enuguból egy otthonba, más fogyatékkal élők közé, felfedezte, hogy a lehetőségek új világa nyílik meg számára. A sport egy volt ezek közül. Elkezdett érdeklődni a súlyemelés iránt, hiszen ez olyasmi, ami kerekesszékből is végezhető.

Nem sokkal a 2000-es Sydneyi Paralimpiai Játékok előtt Lucy rendkívül szigorú edzéstervet állított össze. Abban az évben, élete első versenyén ezüstérmet szerzett Nigéria csapatának. Négy év múlva, ugyanabban a súlycsoportban az Athéni Paralimpián Lucy a verseny során kétszer is megdöntötte a para-súlyemelés világrekordját, s így aranyéremmel térhetett haza.

2016-ban Lucy ismét a címlapra került, hiszen a Riói Paralimpián háromszor döntött világrekordot, megszerezve ezzel harmadik paralimpiai aranyérmét.

/

Azt tanácsolom azoknak a fiatal lányoknak, akik súlyemelők szeretnének lenni, hogy ne féljenek. Meg tudják csinálni. Csatlakozzanak ők is hozzánk. Kellő elszántsággal elérhetik a céljaikat.

Luik hármasikrek - Maratoni futók

Liina, Lily és Leila egyforma dresszben, az észt zászlót tartva.
SZÜLETETT

1985. október 14.

LAKÓHELY

Tartu, Észtország

SPORT

Atlétika

OLIMPIAI JÁTÉKOK

2016

ELÉRNI A LEHETETLENT

A futás csak a Luik nővérek életének a 24. évében kezdett szerepet játszani. Először Liina kezdte el, majd testvéreit is bátorította, hogy csatlakozzanak hozzá. A lányok számára mindez teljesen természetesen jött, hiszen, ahogyan Liina fogalmaz, "A mozgás számunkra a szabadság." A nővérek közti egészséges versenyszellem segített a közös cél kitűzésében. Szerettek volna egymás ellen és egymás mellett futni az olimpián.

"Még akkor is eljuthatsz az olimpiára, ha már nem vagy annyira fiatal, akárcsak mi," mondta Liina Luik.

Fáradhatatlan edzéssel töltött hónapokkal maguk mögött a Luik nővérek végül beneveztek a 2016-os riói olimpiára, és ők lettek az első és egyetlen hármasikrek, akik valaha olimpiai játékokon vettek részt. A verseny után kimerülten, de lelkesedéssel telve fonták össze karjukat, hiszen Lily, Liina és Leila teljesítették közös céljukat, és együtt futottak az olimpián.

Azt gondoltuk, ez lehetetlen, hiszen nagyon későn, 24 évesen kezdtük, de rájöttünk, hogy nem számít, hány éves vagy. Még ha nem is vagy annyira fiatal, akkor is kijuthatsz az olimpiára, ahogy nekünk is sikerült." - Liina Luik

Shane Gould - Úszó

Shane Gould szeniorként még mindig versenyez. Már a medence partján mosolyog.
SZÜLETETT

1956. november 23.

LAKÓHELY

Bicheno, Tasmania, Ausztrália

SPORT

Úszás

OLIMPIAI JÁTÉKOK

1972

ELÉRNI A LEHETETLENT

Shane éppen iskolás korba lépett, amikor családja a Fidzsi-szigetekről visszaköltözött a szülőföldjére, Ausztráliába. Shane versenyszerűen kezdett úszni. A tehetséges olimpikon gyorsan vette a lépcsőfokokat, és mire 15 éves lett, készen állt az olimpiára.

A legszebb emlékem az olimpiáról az, hogy összegyűlnek az emberek a világ minden tájáról, és békében játszanak.

Az 1972-es olimpiai sikereknek köszönhetően Shane rivaldafénybe került. A fiatal csillag a hírnév miatti nyomás elől új kihívások felé menekült, és gyermekkorának vad óceáni vizein talált megnyugvást. Két évtizeddel később Shane újra versenyezni kezdett, ezúttal már szenior kategóriában, és újra világrekordokat döntött.

Az úszózseni jelenleg a Fidzsi-szigeteken, Svédországban, illetve az ausztrál bennszülött közösségekben működő nonprofit vállalkozásában, a Shane Gould Swimming Projectben tölti az idejét, ami tehetséges, fiatal úszókat tanít a biztonságos úszásra.

Zola Budd - Hosszútávfutó

SZÜLETETT

1966. május 26.

LAKÓHELY

Bloemfontein, Dél-Afrika és Myrtle Beach, Dél-Karolina, Egyesült Államok

SPORT

Közép- és hosszútávfutás

OLIMPIAI JÁTÉKOK

1984, 1992

ELÉRNI A LEHETETLENT

Zola sosem hitte volna, hogy egyszer nagy futó lesz belőle. Egyszerűen csak örömét lelte benne, és úgy érezte, ilyenkor szabad. Ám 1984-ben megdöntötte az 5000 méteres női világrekordot, és ezzel egy csapásra híressé vált. Ám sokan kritizálták a mezítlábas futás, illetve a sikereivel kapcsolatos vitás kérdések miatt. "Számomra a mobilitás a szabadságot jelenti. Nem csupán fizikai szabadságot, hanem az érzelmeim és a lelkem szabadságát is."

Sajnos a célvonal átlépése után Zolának nem volt lehetősége arra, hogy élvezze a siker gyümölcsét. 1984-ben apartheid politikája miatt Dél-Afrikát kizárták a nemzetközi sportversenyekből, Zola idejét pedig hivatalosan nem ismerték el világrekordnak.

Zola eltökélte, hogy részt vesz az 1984-es Los Angeles-i olimpián, és brit nagyapjára hivatkozva kérvényezte a brit állampolgárságot. A következő évben már Nagy-Britannia színeiben futott, és megdöntötte saját, egy évvel azelőtti rekordját. Ezúttal Zola új világrekordja hivatalos volt.

Bár Zolának sikerült kijátszania a Dél-Afrika elleni bojkottot, a hazája politikája ellen irányuló, nyomasztóan dühös hangulat elől nem bújhatott el, amikor megérkezett a Los Angeles-i olimpiára. Ennek ellenére Zola tovább szolgált, és 1985-ben és 1986-ban terepfutó világbajnok lett. 1992-ben visszatért az olimpiai pályára, és ezúttal már büszkén képviselte szülőhazáját, Dél-Afrikát.

Az Ön cookie-beállításai

Honlapunkon cookie-kat használunk, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani. Ha ez Önnek megfelel, kérjük változatlanul használja tovább honlapunkat, vagy ide kattintva nézzen utána, hogyan tudja módosítani cookie-beállításait.

Kérjük, a megfelelő jelölőnégyzet kiválasztásával jelezze, amennyiben ehhez hozzájárul, vagy a kiválasztás visszavonásával jelezze, amennyiben nem járul hozzá:

OK