1. A Toyota felfedezése
  2. Ez a Toyota
  3. A Toyota a világban
Gyors linkek

A TOYOTA A VILÁGBAN

A LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK GLOBÁLIS TEVÉKENYSÉGEINKRŐL
Vállalatunk története 1937-ben kezdődött a Toyota Motor Co. Ltd. megalapításával. És azt tudta, hogy elődvállalatunk, a Toyoda eredetileg a 19. század végén a szövőiparban tevékenykedett?

TÖRTÉNETÜNK

Azzal, hogy Sakichi Toyoda sikeresen kifejlesztette automatikus szövőgépét, szilárd üzleti alapot teremtett ahhoz, hogy fia, Kiichiro valóra válthassa álmát: a járműgyártást. A vállalkozást az Európában és az Egyesült Államokban látott új tömegtermelési módszerek is inspirálták. A Toyota mára a világ egyik legnagyobb és legismertebb autógyártó vállalatává nőtte ki magát. Több mint 360 ezren dolgoznak nálunk, és járműveinket már minden kontinensen gyártjuk. Autóinkat és teherautóinkat több mint 170 országban és térségben értékesítik.

Terjeszkedésünk során mindig hűek maradtunk ahhoz a filozófiához, amely vállalati kultúránkat alapjaiban meghatározza. Célunk, hogy egy olyan vállalattal segítsük egy virágzóbb társadalom építését, amelynek alapértéke a tisztelet és az igazságosság, és amely a globális közösséggel harmóniában növekszik. Arra törekszünk, hogy képességeinket és fejlett technológiáinkat kiváló minőségű új termékek és szolgáltatások előállítására használva javítsuk az emberek életminőségét.

ITT TARTUNK MOST

BEMUTATJUK ELNÖKÜNKET

Akio Toyoda 2009-ben lett a Toyota elnök-vezérigazgatója. Kiichiro Toyoda unokájaként már a Toyota Motor Corporationt alapító család legújabb generációjának képviselője.

1984-ben pályakezdőként lépett be a vállalathoz, miután Japánban jogi diplomát, az Egyesült Államokban pedig mesterdiplomát szerzett vállalati gazdálkodás szakon. Autóipari műveleteink minden egyes fázisáról nemzetközi tapasztalatot szerzett. 2000 óta az igazgatótanács tagja, és 2003-ban nevezték ki főigazgatói pozícióba.

Az igazgatótanács tagjaként Toyoda felügyelte a gazoo.com létrehozását és működését, amellyel új online csatornákat nyitott az áruk és szolgáltatások sikeres marketingjéhez. 2005 óta ügyvezető alelnökként és reprezentatív igazgatóként dolgozott, felelősséggel tartozott többek között az IT (a webalapú, integrált e-Toyota üzletág fejlesztése), az integrált közlekedési rendszerek, valamint a minőség- és termékmenedzsment területéért. Kulcsszerepet játszott a Toyota kínai tevékenységének felépítésében is a vállalat kínai műveleti központjának vezető tisztségviselőjeként, majd később a kínai műveleti csoport vezetőjeként.

Vezetési stílusából árad az autók iránti szenvedély és a vezetés öröme, mind az úton, mind a versenypályán. Ő maga is lelkes és tapasztalt autóversenyző. Inspiráló ereje az egész vállalatot arra ösztönzi, hogy egyre jobb autókat kínáljunk ügyfeleinknek.

TÖBB, MINT AUTÓ

Világhírűek vagyunk az autógyártás terén, de tudta, hogy a Toyota sok más gyártási és üzleti tevékenységet is folytat?

Beleértve például a hajók és hajómotorok gyártását és értékesítését vagy éppen a villástargoncák és más ipari eszközök előállítását. 1975 óta házakat építünk, új építési technológiákat fejlesztünk, valamint társasházi és bérlakásépítési projekteket viszünk véghez. A Toyota Építőipari Vállalatot (Toyota Housing Corporation) 2004-ben külön cégként jegyezték be.

Úttörő munkát végzünk a biotechnológia és a mezőgazdaság területén, beleértve a fenntartható, növényalapú termékek kutatását, amelyeket gyártási folyamatainkban használhatunk, hogy környezetbarátabb alternatívákkal válthassuk fel a hagyományos műanyagokat.

A környezetvédelem és a vállalati felelősségvállalás iránti elkötelezettségünket olyan kezdeményezések mutatják, mint a Kínában folyó erdőültetési programok, amelyek igyekeznek megakadályni az elsivatagosodást.

A Toyota Financial Services pénzügyi szolgáltatásokat kínál, lehetővé téve, hogy világszerte több millió ügyfél megvásárolhassa vagy lízingelhesse járművét. Japánban ez az üzletág más eszközöket is kínál, például lakáshiteleket és hitelkártyákat.