Akciók Tesztvezetés Márkakereskedő keresése

A Toyota bemutatta üzemanyagcellás szedánja formatervét

A modell ára körülbelül 7 millió jen lesz

Az üzemanyagcellás szedán Japánban 2015 áprilisa előtt kerül kereskedelmi forgalomba, majd nyártól Európában és az Egyesült Államokban is kapható lesz

  • A Toyota bemutatta négyajtós, üzemanyagcellás modelljének végső formatervét
  • Az üzemanyagcellás szedán Japánban 2015 áprilisa előtt kerül kereskedelmi forgalomba, majd nyártól Európában és az Egyesült Államokban is kapható lesz
  • Japánban a modell javasolt kiskereskedelmi ára körülbelül 7 millió jen lesz, az amerikai és európai árakat még nem határozták meg

A Toyota Motor Corporation ma egy tokiói sajtótájékoztatón bemutatta a tavalyi Tokiói Autókiállításon tanulmányautóként debütált négyajtós, hidrogén üzemanyagcellás modelljének a külső formatervét, illetve ismertette a japán kiskereskedelmi árat.

Japánban az autó legkésobb 2015 áprilisáig kerül kereskedelmi forgalomba, majd nyáron megjelenik az amerikai és európai szalonokban is.

Az üzemanyagcellás szedánt Japánban a Toyota és a Toyopet márkakereskedések forgalmazzák. A modell ára körülbelül 7 millió jen lesz (a gyártó által javasolt kiskereskedelmi ár, amely nem tartalmazza a fogyasztási adót). Az autó kezdetben azokban a régiókban1 lesz kapható, ahol fejlesztik a hidrogéntöltő infrastruktúrát. Az európai és amerikai árak még nincsenek meghatározva. A Toyota később közöl részletesebb információkat, műszaki adatokat, pontos árakat, valamint az értékesítési célokat illetően.

A Toyota környezetbarát gépjárművek iránti elkötelezettsége három alapvető pilléren nyugszik: a változatos energiaforrások hasznosításán, a kiváló hatásfokú, csekély károsanyag-kibocsátású járművek fejlesztésén, és az ezen járművek népszerűsítése révén elérhető, valós és pozitív környezeti változások elősegítésén.

A hidrogén különösen ígéretes adottságokkal rendelkező alternatív üzemanyag. Elsődleges energiaforrások széles választékából előállítható, beleértve a nap- és szélenergiát, emellett könnyen tárolható és szállítható. Sűrített formájában energiasűrűsége meghaladja az akkumulátorokét. Ráadásul nem csak háztartási és autóipari üzemanyagként rendelkezik komoly potenciállal, hanem egy sor egyéb felhasználási területen – például nagyüzemi energiafejlesztésben – is hasznosítható.

A Toyota több mint 20 éve foglalkozik üzemanyagcellás járművek fejlesztésével. A Toyota üzemanyagcellás rendszere a hidrogén és az oxigén kémiai kölcsönhatása révén elektromos áramot termelő, szabadalmaztatott üzemanyagcella-tömbből, valamint nagynyomású hidrogén-tartályokból áll. A Toyota Japánban és az Egyesült Államokban már 2002-ben megkezdte a „Toyota FCHV” üzemanyagcellás szabadidojármű korlátozott lízingjét.

Az üzemanyagcellás rendszer 2002 óta jelentős fejlődésen ment keresztül. A ma bemutatott szedán a benzinmotoros modellekhez hasonló teljesítménnyel és hatótávolsággal rendelkezik, és mindössze három perc alatt feltölthető. Az autó menet közben semmi mást nem bocsát ki, mint a hidrogén és az oxigén egyesülésekor keletkező vizet.

Az üzemanyagcellás gépkocsik hozzájárulnak az autóipari üzemanyagok változatossá tételéhez, működésük során nem bocsátanak ki szén-dioxidot, sem egyéb károsanyagokat, miközben a belső égésű motorral szerelt gépkocsikhoz mérhető használati értékkel rendelkeznek. A Toyota véleménye szerint a technológia hatalmas potenciállal rendelkezik, és az ilyen, környezetbarát gépkocsik optimálisak a fenntartható mobilitású társadalom népszerűsítésére.

„Rendkívül izgatottan várjuk az üzemanyagcellás technológia érkezését. Természetesen még számos kihívás áll előttünk, mint például az üzemanyag-töltő infrastruktúra rendelkezésre állása, vagy hogy a fogyasztók behatóan megismerjék a technológiát. Ugyanakkor a hibridekkel szerzett tapasztalatunk felkészített bennünket arra, hogy egy merőben új technológiát vezessünk be a piacon. Európában lépésről lépésre fogunk haladni, fokozatosan, egyes piacokon fogjuk bevezetni a gépkocsit. Hisszünk azonban, hogy a jövőben a hidrogén egyre népszerűbbé válik, mint autóipari üzemanyag” – mondta Karl Schlicht, a Toyota Motor Europe helyettes elnök-vezérigazgatója.

A Toyota-csoport2 tagvállalatai egyéb, hidrogénhez kapcsolódó kezdeményezésekben vesznek részt, a háztartási felhasználásra szánt üzemanyagcellák fejlesztésétől és tesztelésétől kezdve az üzemanyagcellával üzemelő villás targoncák vagy buszok fejlesztéséig.

E-Jogi nyilatkozatunk

Honlapunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobb szolgáltatást nyújthassunk Önnek.
ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT