Akciók Tesztvezetés Márkakereskedő keresése

Dobogós helyezés a hibridek hőseinek

A TOYOTA Racing Le Mans-ban: egyszer fent, egyszer lent

Más versenyeken úgy szokott történni, hogy ha valaki a táv felén túl is az élen száguld, akkor remélheti, hogy talán – de csak talán – győztesként fejezheti be a futamot. Csakhogy ez nem egy másik verseny: ez itt a Le Mans 24 órás futama…

Szívszorító élmény a TOYOTA Racing számára

/

Az Alex Wurz, Stéphane Sarrazin és Kazuki Nakajima által vezetett, 7. rajtszámú TS040 HYBRID pole pozícióból rajtolt, és uralta a mezőnyt – mindaddig, amíg egy elektromos hiba miatt a verseny feladására kényszerült. A csapat lelkesedését azonban sikeresen táplálta a 8. rajtszámú TS040 HYBRID, amely Anthony Davidsonnal, Nicolas Lapierre-el és Sébastien Buemivel a volánja mögött magabiztosan szerezte meg a harmadik helyezést – még annak ellenére is, hogy egy korán bekövetkezett baleset miatt 50 percen át kellett javítani az autót.

Pedig a pole pozícióval és a rajtrács harmadik helyével igazán jól indult a hétvége TOYOTA Racing számára, amely idén már két győzelmet is elkönyvelhetett.

Az időjárás közbeszólt

/

A csapat magabiztosan várta a futamot, és mindkét autó pilótái arra számítottak, hogy a győzelemért küzdenek majd. Ám a remény szertefoszlott a 8-as rajtszámú autó számára, amikor 80 perccel a rajt után megnyíltak az ég csatornái, és a slick gumikkal száguldó Lapierre több más autóval együtt tömeges ütközésbe keveredett a Mulsanne egyenesben.

Szerencsére Lapierre még a súlyosan sérült autóval is képes volt begurulni a boxutcába, ahol a csapat gyorsan nekilátott a javításnak, hogy újra becsatlakozhasson a mezőny sűrűjébe.

Ám a baleset más problémát is okozott: az autó aerodinamikája annyira kiegyensúlyozatlanná vált, hogy a verseny során a csapat további karosszéria-javításokra is rákényszerült.

A mezőny élén

/

Mindeközben a 7. rajtszámú TS040 HYBRID lendületesen rótta a köröket; az autó az élen haladt, a pilóták pedig ráéreztek a Circuit de la Sarthe pálya ritmusára, szóval minden óramű-pontossággal működött.

Egészen 13 órán és 53 másodpercen át, amikor a kábelkötegben jelentkező, váratlan elektromos probléma megállásra kényszerítette Nakajimát az Arnage kanyarban. Fájdalmas csapás volt ez a csapat számára, hiszen kemény munkával készültek a futamra.

A visszatérés

A verseny feladásának szívszorító hangulatában mégis megcsillant a remény, amikor a 8. rajtszámú TS040 HYBRID visszatért a pályára, és szívós munkával elkezdte lefaragni a hátrányát. A pilóták egyenletes tempót diktálva küzdötték fel magukat az első négy közé, sőt már egy dobogós helyezés esélye is körvonalazódott – bár mint köztudott, a célvonal átlépéséig még bármi megtörténhet.

És történt is. Az egyik vetélytárs műszaki problémájának köszönhetően Davidson, Lapierre és Buemi végül mégis learathatták kitartásuk babérját, és harmadikként értek célba, megerősítve a csapat vezető pozícióját a Világbajnokság tabelláján, és megszerezve a TOYOTA ötödik dobogós helyezését a Le Mans futamokon.

A futam után Alex Wurz így foglalta össze a csapat hangulatát: „Nem mondhatunk mást, mint hogy mindez nagyon kiábrándító volt. Ahogy a napokban mondtam: Le Mans-t nem lehet megnyerni: Le Mans időnként megengedi, hogy nyerjünk. Ma nem engedte meg…”

A lehangoló hétvége után a TOYOTA Racing csapat most újratölti a lemerült elemeket, és felkészül, hogy szeptember 20-án rajthoz álljon Austinban. Reméljük, hogy megújult eltökéltségével a csapat újra győzelmet arat majd.

Ha a Le Mans-i eredmény miatt hiányérzete lenne, tekintse meg a TOYOTA Racing infografikáját, és ismerjen meg néhány érdekes tényt győztes versenyautóinkról és csapatunkról!

/
E-Jogi nyilatkozatunk

Honlapunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobb szolgáltatást nyújthassunk Önnek.
ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT