Akciók Tesztvezetés Márkakereskedő keresése

Volt egyszer egy Toyota RAV4

Amikor az első generációs RAV4 1994 márciusában megjelent a Genfi Autószalonon, új korszak kezdődött a terepjárók történetében. Az autót májusban kezdték el árusítani Japánban, júniusban pedig már Európában, Afrikában, Ausztráliában és Latin-Amerikában is kapható volt. A kezdeti értékesítési tervek havi 4500 darabról szóltak – ám már az első hónapban 8000 megrendelés futott be, így meg kellett duplázni a gyártási kapacitást. Az első négykerékhajtású szabadidő-autó (Recreational Active Vehicle with 4 wheel-drive) új irányt jelölt ki az évről évre népszerűbb SUV szegmens számára.

A kompakt 3 ajtós modell, az első “városi terepjáró” láthatóan más volt, mint a kor hagyományos 4x4-es járművei. Az autót az önhordó karosszériában keresztben beépített, viszonylag kicsi, 2,0 literes motor hajtotta, és teljes futóműve független felfüggesztésű volt. 3,69 méteres hosszúságát még napjaink B-szegmensű járművei is felülmúlják. Ez az autó tényleg forradalmian újszerűnek számított.

/
Az alapötlet

Az 1989-es Tokiói Autókiállításon bemutatott RAV-FOUR tanulmányautó volt az első utalás arra, hogy a Toyota egy kompakt négykerékhajtású modell megalkotására készül. Ez a koncepcióautó csupán formai tanulmány volt, ami egyetlen részletében sem emlékeztetett egy valódi, fejlesztés alatt álló modellre. Ám a kiállítás látogatói olyan lelkesedéssel fogadták az ötletet, hogy 1991 márciusában a projekt zöld utat kapott, és megkezdődött az első RAV4 fejlesztése.

Nehéz szülés

Csakhogy akkoriban Masakatsu Nonaka főmérnök abba a nehézségbe ütközött, hogy meg kellett győznie a Toyota különböző részlegeit: indítsák be egy autó sorozatgyártását egy olyan szegmensben, ami valójában nem is létezik. Mindez akkor történt, amikor a “Sportos Szabadidő-autó” (Sports Utility Vehicle - SUV) fogalma még ismeretlen volt, és a Toyotánál nem kevesen akadtak, akik el sem tudtak képzelni egy kompakt 4x4-est. A vállalaton belüli ellenállás miatt egy időben még a fejlesztési munkálatok is megfeneklettek. A fejlesztő csapat már-már feladta a reményt, ám ekkor egy teljesen váratlan irányból érkező támogatás új életet lehelt a projektbe.

A segítség a Japán és Európai Értékesítési Osztálytól érkezett. A részleg munkatársai jól ráláttak a piaci trendekre, és érezték, hogy megérett az idő egy ilyen autó bemutatására. Segítettek hát újra pályára állítani a projektet, és igazuk lett: a friss stílust és remek vezetési élményt kínáló RAV4 hamarosan divatdiktátorrá avanzsált.

Rétegmodellből világautó

A Toyota teljes joggal állíthatja, hogy első négykerékhajtású szabadidő-autójával (Recreational Active Vehicle with 4 wheel-drive – RAV4) 1994-ban megteremtette a kompakt SUV-k piacát. Abban az évben a Toyota 53.000 RAV4-est értékesített. 1995-ben ez a szám már a háromszorosára nőtt, s az eladások generációról generációra folyamatosan növekednek. 2013-ban már tízszer annyi RAV4 talált gazdára, mint a forgalmazás első évében, 1994-ben.

Napjainkig összesen több mint 5 millió RAV4 kelt el világszerte, s ebből több mint 1,3 millió darab európai tulajdonosokhoz került – az eladott autók több mint 90 százaléka pedig ma is az utakat rója.

Persze az elmúlt 20 év során a piaci verseny is kiéleződött: 2010-ben 10 különféle modell szerepelt a kompakt SUB szegmensben, napjainkban viszont már 19 tagú a választék.

Jelenleg a kompakt SUV szegmens azon kevesek egyike, amelyek még mindig növekedést mutatnak: Nyugat-Európában 2008 és 2013 között mintegy 36 százalékkal nőttek az eladások. 2013-ban a szegmens európai értékesítési mutatója 848.000 darab volt, és további 387.000 ilyen autó kelt el Oroszországban.

A negyedik generációs RAV4

1994 óta a szegmens nem csupán növekedett, hanem formálódott és finomodott is. Az első vásárlók még csupán sportos kompaktjaikat és kupéikat cserélték le kompakt SUV-re, ám a SUV-piac mai terjeszkedése annak köszönhető, hogy a családok élvezetesebb és divatosabb alternatívát keresnek MPV és kombi modelljeik kiváltására.

Miközben megőrizte az első modellgeneráció formatervezési és menetdinamikai szempontjait, a negyedik generációs RAV4 jelentős mértékben továbbfejlődött.

Európában, Kínában és Észak-Amerikában a Toyota kutatói arra kérték a RAV4-tulajdonosokat: fogalmazzák meg, mi a legvonzóbb számukra a Toyota kompakt SUV-modelljében. A válaszok közt szerepelt a kiváló manőverező képesség, a könnyű beszállás a jó kilátást nyújtó, magas ülésekbe, az ötletes térkihasználás, a rugalmas alakíthatóság és az autó megnyugtató uralhatósága még kemény útviszonyok közt is.

Az új RAV4 megalkotásakor a mérnökök figyelembe vették, hogy a modellt egyre inkább családi autóként használják a vevők, ám ez nem érintette az autó legfontosabb értékeit – fordulékonyságát, sokoldalúságát, jó kilátást nyújtó magas üléshelyzetét, vagy éppen kiváló közúti és terepképességeit.

Emellett azonban a RAV4-et erőteljesebb, kifinomultabb és dinamikusabb stílus jellemzi, valamint prémium minőségű belső dizájn, tágasabb utas- és csomagtér, magasabb szintű komfort, variálhatóság és biztonság.

Az új hajtásláncokkal felszerelt RAV4 a modell történetének eddigi legszélesebb motorkínálatával kapható, s a teljes modellpaletta átlagos CO₂-kibocsátása 11%-kal csökkent az előző modellgeneráció értékeihez képest.

Új, tovább tökéletesített vezetői üléspozíciójával, áthangolt első és hátsó futóművével, áttervezett Elektromos Szervokormányával, az újonnan kifejlesztett Sport üzemmódot kínáló, összkerékhajtású Integrált Menetdinamikai Rendszerével az új RAV4 még stabilabb és fürgébb, így vizes vagy száraz úton egyaránt magasabb szintű vezetési élményt kínál.

Mindez különösen igaz a Sport üzemmódban; ilyenkor a kanyarstabilitást jelentősen javítja, hogy kanyarba behajtva a Yaw-rate Feedback Control rendszer a kormányfordulatot érzékelő szenzorok jelei alapján a nyomaték akár 10%-át is a hátsó kerekekre juttatja. A berendezés a jármű perdületi rátájának megfelelően precízen szabályozza a hátsó kerékre küldött forgatónyomaték mértékét. Ennek köszönhetően a negyedik generációs RAV4 minden eddiginél könnyebben vezethető a közutakon, ám továbbra is ütőképes marad a terepen.

4 GENERÁCIÓ, 20 ÉVNYI FEJLŐDÉS

1. modellgeneráció 1994-2000 : Az első városi terepjáró. Háromajtós kivitelben mutatkozik be. Kompakt (3,69 m) és könnyű; 2,0 literes, 129 lóerős, keresztben beépített motor, állandó összkerékhajtás, önhordó karosszéria; független hátsó felfüggesztés; kompakt méretek a jó manőverezéshez; a magas építés ellenére is könnyű ki- és beszállás. Az 5 ajtós (4,10 m) és kétkerékhajtású változat 1996-ban jelenik meg. 3 ajtós, vászontetős kivitel is rendelhető; az első elektromos hajtású RAV4 1997 október és 2000 áprilisa közt készül. Vásárlói célcsoport: egyedülállók/párok.

 

2. modellgeneráció 2000-2006 : 3 és 5 ajtós kivitelben mutatkozik be, 5,5 illetve 4 cm-rel hosszabb, mint az első modellgeneráció. Két motorral (1.8 123 LE és 2.0 150 LE) rendelhető; állandó összkerékhajtás, részlegesen önzáró középső differenciálmű, folyadékos tengelykapcsoló, Torsen gyári opció a hátsó differenciálműhöz. 2002-ben jelenik meg az első 2,0 literes dízelmotor. Vásárlói célcsoport: párok/fiatal családok.

 

3. modellgeneráció 2006-2012 : Új padlólemez, csak 5 ajtós kivitel, de két különféle tengelytávolság az USA-ban és Oroszországban. A jármű teljes hossza 19 cm-rel nő a rövid, és 47,5 cm-rel a hosszú tengelytávolságú változatnál. Teljes motorkínálat: 2.0, 2.4, 2.5, 3.5 V6 és 2.2 dízel. Új 4WD rendszer elektronikus vezérlésű tengelykapcsolóval (a sebesség, a gázadás, a kormányzási szög, a hosszirányú gyorsulás vagy a g-erők függvényében működik). Lejtmeneti Vezérlés és Hegymeneti Elindulássegítő. Vásárlói célcsoport: családok/szülők, akiknek gyermekei már elköltöztek.

 

4. modellgeneráció 2013 : Csak 5 ajtós változat, egységes tengelytávolsággal minden piacon. A teljes hossz 23,5 cm-rel nő az előző generáció rövid tengelytávolságú változatához képest, és 5 cm-rel csökken a hosszú tengelytávolságú kivitelhez képest. Teljes motorkínálat: 2.0, 2.5 benzines és 2.0, 2.2 dízel. Dinamikus Nyomatékszabályozású AWD rendszer (a sebesség, a gázadás, a kormányzási szög, a hosszirányú gyorsulás vagy a g-erők függvényében működik) és Sport üzemmód. Lejtmeneti Vezérlés és Hegymeneti Elindulássegítő. Vásárlói célcsoport: családok/szülők, akiknek gyermekei már elköltöztek.

 

 

 

E-Jogi nyilatkozatunk

Honlapunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobb szolgáltatást nyújthassunk Önnek.
ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT