Akciók Tesztvezetés Márkakereskedő keresése

A TOYOTA RACING TS040 HYBRID VERSENYAUTÓJÁNAK BEMUTATÓJA

Új korszak kezdődik a hibrid motorsport történetében

A FIA Hosszútávú Világbajnokságának (WEC) első két szezonjában sikeresen szereplő TOYOTA Racing csapat ma bemutatta az idei évad szereplőit, vagyis a pilótákat és a TS040 HYBRID versenyautót.

A franciaországi Paul Ricard versenypályán lehullott a lepel a gyönyörű, új versenygépről, ami szemmel láthatóan készen áll arra, hogy az idei szezonban új korszakot nyisson a hibrid motorsport történetében.

A gép

A TS040 HYBRID a legfejlettebb hibrid versenytechnológiát képviseli: 3,7 literes benzinmotorjának 520 lóerejét lenyűgöző, mind a négy kereke ható, 480 lóerős hibrid teljesítmény egészíti ki, így a pilóta 1000 lóerőnyi maximális teljesítménnyel gazdálkodhat.

Az összkerékhajtás bevezetéséhez hasonlóan az új TOYOTA HYBRID System – Racing hajtás továbbfejlesztése is az új WEC műszaki szabályoknak megfelelően történt, amelyek különösen nagy hangsúlyt helyeznek az üzemanyag-takarékosságra. Az előírások szerint 25 százalékkal kellett mérsékelni az üzemanyag-fogyasztást, ám a hajtáslánc, az aerodinamika és vezetési stílus tökéletesítésével az új autó fogyasztását ennél is nagyobb mértékben sikerült csökkenteni.

Nagyobb hibrid teljesítmény

Az új előírások lehetővé tették, hogy a TOYOTA Racing nagyobb hibrid teljesítménynövelést alkalmazzon: ezentúl az első tengelyen is működik majd egy elektromotor-generátor a már meglévő (a hátsó tengelyen található) hasonló egység mellett.

Így hát miközben a TS040 HYBRID végigszáguld a pályán, a mechanikus fékekkel együttesen alkalmazott elektromotor-generátorok fékezés közben energiát termelnek. Ez az energia egy áramátalakítón keresztül jut el a szuperkondenzátorba, ami gyorsításkor visszatáplálja az elektromos áramot az elektromotorokba, öt-tíz másodpercen át extra teljesítménnyel lódítva meg az autót.

Jelentős fejlődés

A németországi Kölnben működő TOYOTA Motorsport GmbH (TMG) által tervezett és épített új autó jóval fejlettebb elődjénél, a TS030 HYBRID versenygépnél. A karosszéria és a gumiabroncsok szélessége csökkent, s az autóban számos biztonsági berendezés jelent meg, a mérnökök pedig kiemelt figyelmet fordítottak az autó körüli légáramlatokra.

A TMG csúcstechnológiájú szélcsatornájában folytatott fejlesztőmunka eredményeként született meg a hihetetlenül kis tömegű és áramvonalas felépítmény. A légellenállás csökkenése mérsékli a gép üzemanyag-fogyasztását, a nagyobb leszorító erő pedig jobb tapadást biztosít.

Az emberek

Pilótáink természetesen ugyanilyen fontosak. A 2014-es szezonra kissé átszerveztük a csapatot: azokat a versenyzőket ültettük egy autóba, akiknek testmagassága és vezetési stílusa hasonló, sőt az autó beállításaiban is ugyanazt részesítik előnyben, így mindkét versenyautót sikerült optimalizálnunk. Idén a 7. rajtszámú gépet Alex Wurz, Stéphane Sarrazin és Kazuki Nakajima vezeti, a 8. rajtszámú autó volánja mögött pedig Anthony Davidson, Nicolas Lapierre és Sébastien Buemi ül majd.

A csapat elnöke, Yoshiaki Kinoshita mindezt így foglalta össze: “Sokat tanultunk az első két WEC-szezonunkból, és e tudást eredményesen használtuk fel az új TS040 HYBRID fejlesztése során. Ez a gép minden idők legfejlettebb technológiájú TOYOTA versenyautója, ami valaha rajtvonalhoz állt.”

A 12 napos tesztelés során a TS040 HYBRID már 18.000 kilométert teljesített, holnap pedig megkezdődik a Paul Ricard versenypályán folyó kétnapos előzetes tesztsorozat; ez már a felkészülést jelenti az április 20-i első futamra, aminek helyszíne Silverstone lesz.

Már alig várjuk, hogy a zöld jelzés felvillanjon – és sok szerencsét kívánunk erre az évre a TOYOTA Racing csapatnak!

http://www.toyotahybridracing.com

https://www.facebook.com/ToyotaMotorsport

E-Jogi nyilatkozatunk

Honlapunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobb szolgáltatást nyújthassunk Önnek.
ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT