Akciók Tesztvezetés Márkakereskedő keresése

DAKAR RALLY – a második hét eseményei

Ahogy az várható volt, a 2014-es Dakar Rally első hete egyaránt kemény próbára tette az embereket és a gépeket, amikor a mezőny nekivágott a bolygó legdurvább terepeinek.

A Toyota vezető pilótája, a dél-afrikai Imperial Toyota Team versenyzője, Giniel Villers már a kezdeteknél műszaki problémákkal küzdött, amelyek miatt majdnem arra kényszerült, hogy idő előtt feladja a versenyt – ám a szerencse végül melléjük állt, s így a versenyző és navigátora, Dirk von Zitzweitz végül az összesített harmadik helyre küzdötte fel magát.

/

A hétfői, 302 kilométeres nyolcadik szakaszon – amikor a csapat elhagyta Argentínát és belépett Chilébe – kiderült, hogy minden eddiginél fontosabb lesz a higgadt stratégia. A következő versenyszakasz homokdűnéi minden résztvevő számára komoly kihívást jelentettek, hiszen az autókat eltömítette a homok, ezért a legtöbb csapat arra törekedett, hogy jó helyezést érjen el a nyolcadik szakaszon, s így jobb esélyekkel vághasson neki a következő nap megpróbáltatásainak.

/

Giniel a hetedik helyen zárta a napot, mivel beragadt az orosz Vaszilijev Minije mögé, ráadásul a magas hegyek ritka levegője miatt az autó motorjának teljesítménye is csökkent. Az összesítésben azonban sikerült megőriznie harmadik helyezését, valamivel több, mint három perccel vezetve Orlando Terranova Minije előtt egy olyan napon, amikor igazán nagy türelemre volt szükség.

A mezőny leplezetlen aggodalommal vágott neki a kilencedik szakasznak. Ezen a napon végül a Dakar nagy veteránja, Stéphane Peterhansel ért elsőnek célba Minijével, három napon át őrizve a második versenyszakaszon kivívott első helyezését. A Calama és Iquique közti szakasz toronymagas homokdűnéi igencsak próbára tették a csapatokat; az autók egész nap hatalmas porfelhőben és kiszámíthatatlanul változó terepen száguldottak. Giniel egész idő alatt kemény csatát vívott Orlandóval, ám sajnos egy navigációs hiba és két defekt miatt csak a negyedikként célba érő Nasser Al-Attiyah Minijével sikerült azonos időt futnia.

/

A szerdai tizedik szakaszon még több homok várta a mezőnyt az Iquique és Antofagasta közt húzódó, 631 kilométeres útvonalon. A nap meglepetése a rally-legenda Carlos Sainz kiesése volt, aki összetörte buggy-ját, de ő maga szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedett. A higgadtan és következetesen versenyző Giniel ismét a legjobbnak bizonyult a nem Minivel versenyző pilóták között, hiszen negyedikként lépett át a célvonalon.

Ez kimagaslóan jó eredménynek számít, mivel délelőtt pengevékonyságú, puha dűnéken, délután pedig a fesh fesh néven ismert területen (a sárként folyó finom homokon) kellett átverekednie magát. A szakasz szerencsésen zárult, hiszen az autóban már csak néhány csepp üzemanyag maradt, amikor Giniel célba ért – illetve inkább célba gurult a lejtős célegyenesben.

Amikor a verseny során elérkezett a kritikus harmadik nap, a Mini úgy döntött, hogy megvédi vezető pozícióját, ezért arra utasította pilótáit, hogy ne versenyezzenek egymással, hanem tartsák a dobogós pozíciójukat. Ennek eredményeképpen Peterhansel csapattársa, Roma jelentős mértékben lefaragta az előző napon elszenvedett időhátrányát.

/


Az Atacama sivatagot átszelő 605 kilométeres szakasz láthatóan testre szabott feladatnak bizonyult a két Toyota számára: Giniel a harmadik helyen fejezte be a futamot, és Marek Dabrowski, az Orlen Toyota Team versenyzője is megőrizte összetett hetedik helyezését. Bár ez nem volt könnyű… Giniel egyedül ezen a szakaszon három defektet kapott a fesh fesh alatt megbúvó éles kövek miatt, és a kemény sziklákkal borított terepszakaszok is bőven szedték áldozataikat. A szakaszt végül a Minivel versenyző Terranova nyerte, aki – 12 perces előnyének köszönhetően – az összesítettben az ötödik helyre szorította vissza Ginielt.

A pénteki 12. szakasz során némi zavar támadt a mezőnyben, mert úgy tűnt, hogy a Mini versenyzői figyelmen kívül hagyják csapatuk döntéseit. Peterhansel – akit nyilvánvalóan arra utasítottak, hogy egészen a végső hajráig maradjon csapattársa, Roma mögött – az első helyen ért célba, miután az utolsóelőtti napon megvívta csatáját saját kollégáival. Az utolsó napon, amikor komoly küzdelmet kellett folytatni a homokkal, majd pedig több mint 200 kilométeren át sziklás utakon navigálni, Giniel új erőre kapott, és több mint hat percet vert rá Terranovára, negyedik helyen zárva a napot, és visszaszerezve negyedik helyezését az összesített listán.

/

Így aztán 12 olyan versenynap után, amelyek során a pilóták ház nagyságú homokdűnéken vágtak át, gumirongyoló sziklák közt kanyarogtak és levegő után kapkodtak a magas hegyi utakon, kirajzolódott a 2014-es Dakar Rally végeredménye.

Az utolsó, La Serenából Valparaisóig tartó etapon Giniel megszerezte első szakaszgyőzelmét, ami nem volt könnyű feladat, hiszen ehhez tizenegy olyan Minit kellett legyűrnie, amelyek végig uralták a mezőnyt. A versenyt végül a Minivel versenyző Nani Roma nyerte meg, aki csapattársai, Peterhansel és Al-Attiyah társaságában száguldott át a célvonalon; Roma 24 kilométerrel a cél előtt bevárta a többieket, hogy alakzatba rendeződve fejezhessék be a versenyt.

/


Giniel az összetett lista negyedik helyén végzett, miután két héten át keményen állta a sarat. Egyedül ő volt képes felvenni a versenyt a Minikkel: 10 futamból hétszer is az első öt között végzett, ami hatalmas büszkeséggel töltötte el a csapatot, akik ezek után komoly bizakodással tekintenek a következő évi Dakar elé. Giniel az első tíz között üdvözölheti az Orlen Toyota Team pilótáját, Marek Dabrowskit is, aki az összetettben hetedik lett; ráadásul Giniel csapattársa, Leeroy Poulter végül sikeresen úrrá lett a kezdeti problémákon, és végül a 33. helyen fejezte be a versenyt.

A Toyota a gyártók listáján is jó helyezést ért el, hiszen a Team Land Cruiser Toyota Auto Body első és második helyen zárta a szakaszt, fölényes győzelmet aratva saját járműosztályában. A Toyota tehát újra bizonyította, hogy legendásan robusztus terepjárói nem ismernek akadályt! A 345-ös rajtszámú Toyota Land Cruiser vezetője, Jun Mitsuhashi különleges rekordot állított fel a Dakaron: Mitsuhashi korábban motorkerékpárral versenyzett, és a két kerékről most négy kerékre váltott. Korábban már két egymást követő évben is sikert aratott, hiszen 2010-ben és 2011-ben is érmet is szerzett a nem módosított, sorozatgyártású járművek kategóriájában.

A csapat most csomagol, és hazafelé indul, ám hamarosan már meg is kezdődik a felkészülés a jövő évi versenyre – mi pedig izgatottan figyelhetjük, amint a Toyota csapatai visszatérnek a 2015-ös Dakar Rally mezőnyébe, hogy újra megvívják hősies küzdelmüket.

Link a Toyota 2014-es Dakar-szerepléséről szóló filmhez

E-Jogi nyilatkozatunk

Honlapunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobb szolgáltatást nyújthassunk Önnek.
ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT