Akciók Tesztvezetés Márkakereskedő keresése

A Toyota tervezte az aranyérmes paralimpikon síszánját

A versenysportból származó kompozit technológia segítette Andrea Eskaut

Andrea Eskau 2014. március 8-án, az ülő kategóriában megnyerte a hatkilométeres biatlon versenyszámot. A tehetséges atléta különleges sportszerét a Toyota Motorsport GmbH (TMG) tervezte.

A Forma-1-ben és a Le Mans-i 24 órás versenyen tökéletesített, fejlett karbon kompozit technológiáját hasznosította a Toyota Motorsport GmbH (TMG), amikor megtervezte az esélyes paralimpikon, a biatlonista Andrea Eskau síszánját. A különleges sportszer teljes egészében szénszálas szövetből készült, ennek köszönhetően tömege a szokásos 5,5 kiló helyett csupán 4172 gramm.

A 42 éves német sportolónő nem első ízben működött együtt a Toyotával: 2011-ben a vállalat sportrészlege tervezte meg számára azt az ülésbetétet, amellyel a 2012-es londoni, nyári paralimpián két aranyérmet is szerzett kerékpározásban.

/

A síszán fejlesztését az alapoktól kezdték el az alkotók, akikre komplex feladat várt: Andrea székének kényelmesnek és könnyűnek kellett lennie, ugyanakkor gond nélkül el kellett viselnie az akár mínusz húsz fokos hidegeket is. Noha ilyen extrém hőmérsékleti viszonyokkal nem találkozunk a motorsportban, a szán "lábai" közvetlenül a Toyota korábbi Forma-1-es technikájától származnak: az eredetileg futóműelemnek tervezett, áramvonalas távtartók rugalmas, mégis erős, ráadásul oldható kötést biztosítanak a sílécek és a versenyző lábát rögzítő kengyel között.

/

A szerkezetre rendkívüli erők hatnak, amint a versenyző akár 50 km/óra sebességgel száguld a havon, ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy megfelelően kényelmes legyen, hiszen Andra összesen hét versenyszámban nevezett Szocsiban.

"Ebben a sportágban elengedhetetlen, hogy testem meghosszabbításaként működjön a szán, hiszen száz százalékig az adott versenyszámra kell koncentrálnom, fontos hogy ne kelljen a rosszul illeszkedő vagy csúszkáló sportszer miatt aggódnom. A TMG csodálatos munkát végzett, mintha második bőröm volna a szán. A kialakítás, a minőség, a kidolgozás egyaránt lenyűgöző; elég ránézni, és nyilvánvaló, hogy rendkívül komoly fejlesztési és gyártási szakértelem van mögötte. Kemény tesztsorozatok alapján jutottunk el a szán végleges, optimális kialakításához, így magabiztosan állok elébe az idei téli paralimpiai kihívásoknak" - nyilatkozta a sportolónő.

Az eredmények őt és a TMG-t igazolták: a másfél milliméteres szénszálas rétegből készített sportszer kiválóan teljesített élesben, a hat kilométeres „ülő biatlon” számban Andrea a Német Szövetségi Köztársaság első aranyérmét szerezte meg március 8-án, az olimpia nyitónapján, 19 perc 12,4 másodperces idővel. A 42 éves sportolónő ezzel pályafutása harmadik téli paralimpiai érmét szerezte meg a 2010-es, vancouveri ezüst és bronzérmek után, majd március 12-én egykilométeres sífutásban egy újabb bronzéremmel (a győztestől mindössze 9 tized másodperccel lemaradva) gyarapította érmeinek számát.

A március 16-ig tartó XI. Téli Paralimpián Andrea Eskau rajthoz áll még a 12,5 kilométeres biatlon (03.14.), valamint a sífutás váltó (03.15.) és ötkilométeres sífutás (03.16.) számokban is.

/

A TOYOTA Motorsport GmbH-ról:

A TOYOTA Motorsport GmbH (TMG) 1979 óta működik a németországi Kölnben. Hírnevüket a rali világbajnokságban elért eredményeiknek köszönhetik, az 1999-ig tartó WRC-részvételük során négy egyéni és három konstruktőri világbajnok címet szereztek. Ugyancsak a TMG-hez tartoztak a Toyota Le Mans-i 24 órás (1998-1999) és Forma-1-es (2002-2009) gyári csapatai, amelyek pályafutását pole position-ök, illetve dobogós helyezések szegélyezték. A TMG tevékenységi körébe tartozik még egy 1994-ben alapított, tuninggal és sportos átalakításokkal foglalkozó leányvállalat is.

A TMG 2009 óta fejlesztési szolgáltatások beszállítójaként is tevékenykedik; élvonalbeli fejlesztő infrastruktúrájukat és szaktudásukat egy sor iparágban kamatoztatják. Emellett a TMG az elektromos járműtechnológiák fejlesztése terén is úttörő szerepet tölt be; villanymotoros járművei új rekordokat állítottak fel a Nordschleifén (Nürburgring) és a 2012-es Pikes Peak nemzetközi hegyi felfutó versenyen. A TMG 2012 óta vesz részt az FIA távolsági világbajnokságában (WEC), egy Kölnben fejlesztett és gyártott hibrid autóval.

E-Jogi nyilatkozatunk

Honlapunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobb szolgáltatást nyújthassunk Önnek.
ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT