Akciók Tesztvezetés Márkakereskedő keresése

A Toyota a 2010-es évek közepén automatikus vezetéstechnológiákkal működő, fejlett vezetéstámogató rendszert mutat be


Biztonságosabb autópálya-menet, mérsékeltebb környezeti hatások és a vezető kisebb terhelése

Toyota City, Japán, 2013. október 11. – A Toyota Motor Corporation bejelenti, hogy kifejlesztette új vezetéstámogató rendszerét, az Automata Autópálya-menet Asszisztenst (AHDA), amely automatikus vezetéstechnológiákkal teszi biztonságosabbá az autózást a sztrádákon.

Az AHDA két automatikus vezetéstechnológiát alkalmaz a biztonságosabb autózás és a vezető terhelésének csökkentése érdekében: az egyik az Együttműködő-Adaptív Sebességtartó Automatika, amely vezeték nélkül kommunikál az elöl haladó járművekkel, így tartva a biztonságos követési távolságot; a másik pedig a Sávon Belüli Nyomvonal-vezérlés, amely kormányzással biztosítja, hogy a jármű a sávon belül, optimális nyomvonalon fusson.

A Toyota tisztában van azzal, mennyire fontos, hogy az autó irányításában mindig a vezető hozhassa meg a végső döntést, ezért úgy alkotja meg az AHDA-t és más vezetéstámogató rendszereit, hogy azok működése ne gátolja a vezető uralmát az autó fölött, és ne csorbítsa a vezetés élvezetét. A Toyota tervei szerint az újonnan kifejlesztett AHDA a 2010-es évek közepén kerülhet forgalomba, s a közlekedés biztonságát növelő többi vezetéstámogató rendszer is a lehető leghamarabb megjelenik majd a vállalat kínálatában.

A rendszer tesztelése október 15-én kezdődik a Tokióhoz közeli Shuto gyorsforgalmi úton, ám a Toyota már ezt megelőzően bemutatja az AHDA-t az Intelligens Közlekedési Rendszerek 2013-as Tokiói Világkongresszusán, az intelligens közlekedési rendszerek (ITS) október 14-18. között megrendezett nemzetközi konferenciáján.

Az új generációs vezetéstámogató rendszerek gyors piaci bevezetése érdekében a Toyota nemcsak legmodernebb technológiáit használja fel, hanem azokat a tapasztalatait is, amelyeket a fejlett aktív biztonsági berendezések kutatására szolgáló kísérleti járművével szerzett; az autót idén januárban mutatták be a nevadai Nemzetközi CES szakkiállításon.

Együttműködő-Adaptív Sebességtartó Automatika

A hagyományos, radarral működő sebességtartó automatikával szemben (amely milliméter hullámhosszú radarjellel méri be az elöl haladó járművet) az Együttműködő-Adaptív Sebességtartó Automatika működése a 700 MHz hullámhosszú jármű-jármű ITS kommunikáción alapul. Az elöl haladó jármű ezen a csatornán küldi át a gyorsítás és a lassítás jeleit az őt követő autónak, ami így pontosabban tudja tartani a követési távolságot. A fölösleges gyorsítások és fékezések kiküszöbölésével a rendszer üzemanyagot takarít meg, emellett pedig a forgalmi torlódások mérséklésében is segítséget nyújt.

/
Automata Autópálya-menet Asszisztens (AHDA)
Sávon Belüli Nyomvonal-vezérlés

A Toyota vadonatúj, automatikus vezetéstechnológiájának részét képező Sávon Belüli Nyomvonal-vezérlés nagy teljesítményű kamerákkal, milliméter hullámhosszú radarral és egy vezérlő szoftverrel biztosítja, hogy az autó bármilyen sebességtartományban optimálisan és zökkenőmentesen haladjon a kijelölt forgalmi sávon belül. A rendszer a kormányzási szög, a forgatónyomaték és a fékerő szabályozásával optimális nyomvonalon tartja az autót a sávban.

Az automatikus vezetéstechnológiák kutatása

A 2013-as Nemzetközi CES szakkiállításon a Toyota bemutatta az automatikus vezetésbiztonsági technológiák kutatására szolgáló kísérleti járművét, az Integrált Biztonsági Vezérlőrendszer Tanulmányautót*. A Lexus LS modellre épülő, önálló haladásra képes tesztjárművet a michigani Saline-ben működő Toyota Észak-Amerikai Kutatóintézet használja kísérleti célokra. Az útjelzések felismeréséhez az autót előre néző kamerákkal szerelték fel, a jármű első részére telepített szenzorok pedig érzékelik a járműveket, a gyalogosokat és az útakadályokat; az autó ezek alapján határozza meg a forgalmi a helyzeteket, felismerve a környezetében található útkereszteződéseket és az összeolvadó forgalmi sávokat is. A különböző technológiákon alapuló kutatások célja, hogy az autóvezetők a lehető legbiztonságosabb módon közlekedhessenek.

A Toyota az 1990-es évek második fele óta folytat kutatásokat az automatikus vezetéstechnológiák területén, és több éve végez közúti teszteket az USA-ban. A vállalat mintegy két éve teszteli új generációs Intelligens Vezetéstámogató Rendszerét a japán közutakon.

A Toyota célja, hogy az automatizált vezetés terén végzett kutatások tapasztalatainak felhasználásával olyan fejlett vezetéstámogató rendszereket alkosson, amelyek biztonságosabbá teszik az autózást, és hozzájárulnak a mobilitáson alapuló társadalmak végső céljának eléréséhez: a közlekedési balesetek és az ezekből eredő sérülések teljes kiküszöböléséhez.

/

Az idősebb generációk egyre növekvő létszámát figyelembe véve e technológiák további előnye, hogy segíthetnek az idős autóvezetőknek a forgalmi helyzetek felismerésében, a gyors döntések meghozásában és a járművek kezelésében, így a koros emberek is teljesebb életet élhetnek. Mindemellett a Toyota célja, hogy stabilabb forgalmi viszonyokat teremtsen, hozzájárulva ezzel a torlódások enyhítéséhez, ezen keresztül pedig a fölösleges üzemanyag-fogyasztás és CO2-kibocsátás mérsékléséhez.

*A tanulmányautó neve nem az autóban működő, önálló biztonsági rendszerekre utal, hanem azok integrálására, aminek révén e rendszerek minden forgalmi helyzetben optimális támogatást nyújthatnak – a parkolástól a normál használaton át az ütközést megelőző és az azt követő pillanatig, sőt a baleset elkerülésének pillanatában is

E-Jogi nyilatkozatunk

Honlapunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobb szolgáltatást nyújthassunk Önnek.
ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT