Akciók Tesztvezetés Márkakereskedő keresése

TOYOTA ÖNMŰKÖDŐ VEZETÉS

Automata Autópálya-menet Asszisztens (AHDA) és Gyalogosvédelmi Kormányzási Asszisztenssel kiegészített Ütközés Előtti Biztonsági Rendszer (PCS)


Két újonnan kifejlesztett technológiájának mai bemutatásával a Toyota Motor Corporation (TMC) jelentős lépést tett egy olyan világ megvalósítása felé, amelyben ismeretlenek a végzetes kimenetelű járműbalesetek és gyalogosgázolások.

Az Automata Autópálya-menet Asszisztens (AHDA) nevű fejlett vezetéstámogató rendszer célja, hogy a mindenkori forgalmi viszonyoknak megfelelően tartsa a biztonságos követési távolságot, csökkentve ezzel a vezető terhelését és kifáradását.

A két automatikus vezetéstechnológiát egyesítő berendezés közúti tesztje október 15-én kezdődik a japán Shuto gyorsforgalmi úton.

Az Együttműködő-Adaptív Sebességtartó Automatika vezeték nélkül kommunikál az elöl haladó járművel, ami ezen a csatornán küldi át a gyorsítás és a lassítás jeleit az őt követő autónak, hogy az pontosabban tarthassa a követési távolságot. A fölösleges gyorsítások és fékezések kiküszöbölésével a rendszer üzemanyagot takarít meg, emellett pedig a forgalmi torlódások mérséklésében is segítséget nyújt.

A Sávon Belüli Nyomvonal-vezérlés nagy teljesítményű kamerákkal, milliméter hullámhosszú radarral és egyéb szenzorokkal érzékeli az útra felfestett sávjelzéseket és az autó pozícióját. A rendszer a kormányzási szög, a forgatónyomaték és a fékerő szabályozásával optimális nyomvonalon tartja az autót a sávban, csökkentve ezzel a vezető fáradtságát.

A TMC tervei szerint az AHDA és a többi vezetéstámogató technológia az évtized közepére kerül majd kereskedelmi forgalomba.

A TMC a fentiek mellett új Gyalogosvédelmi Kormányzási Asszisztenssel kiegészített Ütközés Előtti Biztonsági Rendszerét (PCS) is bemutatta. A tavaly bevezetett, fejlett PCS rendszer technológiáit (vagyis az ütközés előtti fékasszisztens funkciót és az automatikus fékezést) az új generációs berendezés automatikus kormányzással egészíti ki.

A már bevált PCS-hez hasonlóan az új rendszer is érzékeli az útakadályokkal vagy gyalogosokkal való ütközés veszélyét. A vezetőt ilyenkor fény- és hangjelzéssel figyelmezteti a rendszer, s ha az ütközésveszély továbbra is fennáll, aktiválja az ütközés előtti fékasszisztens és automata fékezés funkciókat. Ha a berendezés úgy ítéli meg, hogy az ütközés (kizárólag a fék használatával) elkerülhetetlen, és elegendő hely áll rendelkezésre a kitéréshez, aktiválja a kormányzási asszisztenst, hogy a jármű kikerülhesse a veszélyhelyzetet.

A TCM célja, hogy (kormányzási asszisztens nélküli gyalogosvédelmi) PCS rendszerét 2015-ig bevezeti modellkínálatában, amit a Gyalogosvédelmi Kormányzási Asszisztenssel kiegészített új PCS rendszer követ majd, hogy a vállalat elérje célját, létrehozva a közlekedés minden eddiginél biztonságosabb módját, ami kiküszöböli a balesetekből eredő sérüléseket.

E-Jogi nyilatkozatunk

Honlapunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobb szolgáltatást nyújthassunk Önnek.
ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT